Η «Dismaland» του Banksy μεταφέρεται στη βόρεια Γαλλία

και γίνεται στέγη για τους μετανάστες

| 29/09/2015

Tο πάρκο «Dismaland» του  Banksy, μια παρωδία της «Disneyland» και των – ανά το δυτικό κόσμο – θεματικών πάρκων μεταφέρεται από το Γουέστον Μέιρ, μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στο Μπρίστολ – όπου γεννήθηκε ο καλλιτέχνης – στο Καλαί στη βόρεια Γαλλία για να προσφέρει στέγαση σε έναν άτυπο καταυλισμό μεταναστών, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του.

68698

Το «Πάρκο της Σύγχυσης», που αυτοαποκαλείται «Το πιο απογοητευτικό νέο αξιοθέατο της Βρετανίας», δημιουργία του Banksy, του παγκοσμίως γνωστού αντικομφορμιστή και ακτιβιστή καλλιτέχνη δρόμου, προσέλκυσε περισσότερους από 150.000 επισκέπτες (το εισιτήριο στοιχίζει 3 λίρες) στις πέντε εβδομάδες λειτουργίας του. Τα θέματα-μηνύματά του είναι  η οικολογική ρύπανση, η κατάχρηση εξουσίας, η βία, η χειραγώγηση, έτσι οι επισκέπτες του αντικρίζουν ένα ετοιμόρροπο κάστρο, μια φάλαινα και μια βαρκούλα γεμάτη πρόσφυγες, νεκρές Σταχτοπούτες, μολυσμένα δελφίνια, ερείπια διασκέδασης, εργαζόμενους στα όρια της κατάθλιψης.

banksy-dismaland

Η «Dismaland» έκλεισε οριστικά τις πύλες της την περασμένη Κυριακή και τα υλικά του πάρκου θα μεταφερθούν στο Καλαί για την δημιουργία καταλυμάτων. «Έρχεται σύντομα το Dismaland Καλαί», αναφέρει η ιστοσελίδα, με μια φωτογραφία του κάστρου της Ωραίας Κοιμωμένης του πάρκου πλάι στις τέντες του καταυλισμού.

banksys-dismaland

Το Καλαί βρίσκεται στη γαλλική ακτή της Μάγχης, μόλις 34 χιλιόμετρα νότια της αγγλικής ακτής.