Η groove – jazz funk των Medeski, Scofield, Martin & Wood

21 Νοεμβρίου στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

| 19/11/2014

Πάνω από δυο δεκαετίες ο κιμπορντίστας John Medeski, ο Billy Martin στα κρουστά και ο Chris Wood στο μπάσο ανανεώνουν μια παράδοση του groove-jazz funk που απλώνεται αρκετές δεκαετίες πίσω. Έχοντας συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς, μεταξύ των οποίων οι John Lurie, Marc Ribot, John Zorn και Maceo Parker, τα τελευταία χρόνια ηχογραφούν και παίζουν ζωντανά και με τον Αμερικανό κιθαρίστα John Scofield στο χώρο του post-bop αλλά και του jazz fusion, soul, rock, blues ακόμη και acid-jazz.

Είναι τέτοια η άνεση του Scofield, που αν ακούσει κανείς κάποιον από τους τέσσερις δίσκους που έχει ηχογραφήσει με το τρίο -με πιο πρόσφατο το “Juice”– θα καταλάβει πως αν και αρκετά παλιότερος από τους MMW καθόλου δεν υπολείπεται σε ζωντάνια και ευρηματικότητα. Καθόλου τυχαίο πως ο μουσικός από το Οχάϊο έχει θητεύσει δίπλα σε τεράστια ονόματα όπως ο Charles Mingus, ο Gerry Mulligan, ο Chet Baker και ο Gary Burton, ενώ έγινε γνωστός από το άλμπουμ του Miles Davis, “Decoy” με τον οποίον  ηχογραφούσε την περίοδο 1982- 1985. Η εξάχορδη του Scofield προσαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα μουσικά περιβάλλοντα και επιβεβαιώνει αυτό που λέγεται για την τζαζ: ένας τρόπος να παίζεις οποιαδήποτε μουσική καθώς δεν αποτελεί κλειστό -και για τούτο περιορισμένο- ιδίωμα. Τα τελευταία χρόνια ο Scofield δισκογραφεί με την αφρόκρεμα των τζαζ μουσικών –  Joe Lovano, Charlie Haden, Brad  Mehldau, Jack DeJohnette, Herbie Hancock, Pat Metheny κ.α. 

Aπό την άλλη, ο Medeski έμαθε να παίζει πλήκτρα από τον πατέρα του για να περάσει γρήγορα στο επαγγελματικό κύκλωμα και να γίνει περιζήτητος συνεργάτης σε όλο το φάσμα των μουσικών. Χαρακτηριστικοί είναι οι δίσκοι που έχει ηχογραφήσει με τον πολύ John Zorn αλλά και με τον Iggy Pop και τη Susana Baca από το Περού. Παίζει εξαιρετικά κλασικό πιάνο, κάνει παραγωγές και γράφει μουσική για φιλμ. Ο περκασιονίστας Billy Martin μεγάλωσε με ακούσματα κλασικής από τον βιολονίστα πατέρα του, ενώ ο Chris Wood χειρίζεται ένα κοντραμπάσο του 1920 και ένα ηλεκτρικό μπάσο του ’60. Από τους πρώτους δασκάλους του ήταν  ο μεγάλος Dave Holland. Ξεκίνησε με μπλουζ ροκ για να φθάσει να παίζει σχεδόν τα πάντα. Σαν κουαρτέτο, Scofield και MMW έκαναν αίσθηση με το “Out Louder” του 2006 αλλά και το  πιο φρέσκο τους – καθώς το ακούω- περιέχει πέρα των δικών τους κομματιών και ευφάνταστες εκτελέσεις των Light My Fire, Sunshine Of Your Love και The Times They Are a-Changin’- όλα σε απολαυστικές δόσεις!

Info: 

Medeski, Scofield, Martin & Wood

John Medeski: πλήκτρα
John Scofield: κιθάρες
Billy Martin: κρουστά
Chris Wood: κιθάρα και μπάσο

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014- Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, 20:30 Κεντρική Σκηνή 

Τιμές εισιτηρίων:
15 – 18 – 25 – 36 € / Μειωμ. 10 – 12 – 15 € | Άνεργοι 5 €

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.