Η NSA δεν πάει πουθενά (με νόμο ή χωρίς)

Για άλλα 6 χρόνια παρατάθηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης στο εξωτερικό χωρίς ένταλμα

| 12/01/2018

Παρά τη σύγχυση που προκάλεσαν οι πρωινές αναρτήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, όπου ως συνήθως δεν βγήκε κάποιο νόημα, τελικά η  Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε σήμερα την παράταση του νόμου που επιτρέπει στις υπηρεσίες πληροφοριών να υποκλέπτουν διαδικτυακές επικοινωνίες στο εξωτερικό, χωρίς να χρειάζονται προηγουμένως την έκδοση εντάλματος. Προχώρησαν δηλαδή στην πιο αναμενόμενη κίνηση για ένα σώμα που ελέγχεται από τα πιο συντηρητικά κομμάτια της (ήδης οριακά ακροδεξιάς) αμερικάνικης κοινωνίας.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε αρχικά να μην καταλαβαίνει το νόημα αυτής της κίνησης και κατηγόρησε το πρόγραμμα πως κινούνταν εναντίον του, παρά το γεγονός ότι ήταν το δικό του κόμμα που το προωθούσε. Αυτό έδωσε βάση σε διάφορα στελέχη των Δημοκρατικών,  μεταξύ των οποίων η επικεφαλής τους στη Βουλή των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο Άνταμ Σιφ, να ζητήσουν αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ωστόσο στην συνέχεια ο Τράμπ αποφάνθηκε πως είναι “απαραίτητο”.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 256 υπέρ έναντι 164 κατά. Θα προωθηθεί τώρα για ψήφιση από τη Γερουσία και κατόπιν θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, αμφότερες τυπικές και χωρίς νόημα πολιτικές διαδικασίες.

Επί της ουσίας, παρατείνει το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA για έξι χρόνια και μάλιστα διευρύνει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της,

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ