Η Ryanair απαιτεί από την ΕΕ να σπάσει την απεργία στους γαλλικούς πύργους ελέγχου

| 20/03/2023

Όποτε σας κυριεύει η ψευδαίσθηση και η αυταπάτη περί «ματαιότητας» των εργατικών αγώνων, των απεργιών, των κινηματικών διεκδικήσεων στον δρόμο, στους χώρους δουλειάς, εκεί που παράγεται ο πλούτος, για να κλαπεί μετά και σας πιάνει κατάθλιψη και αναχωρητική μελαγχολία, να διαβάζετε το υστερικά παραληρηματικό, γεμάτο μίσος για τους εργάτες, «κάλεσμα» της Ryanair προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υποχρεώσει τους απεργούς της γαλλικής υπηρεσίας Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας να σταματήσουν τις απεργίες!

Μέσα από την επίσημη ιστορσελίδα της, η Ryanair «καλεί» την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «να προστατεύσει τις πτήσεις των Ελλήνων επιβατών και να διατηρήσει ανοιχτό τον εναέριο χώρο της ΕΕ κατά τη διάρκεια των απεργιών της ΥΠΑ».

Και, μεταξύ άλλων, θεωρεί, ότι η ΕΕ «πρέπει», «να υποχρεώσει τα σωματεία της γαλλικής υπηρεσίας ΕΕΚ να συμμετέχουν σε δεσμευτική διαιτησία και όχι σε απεργίες»!

Μάλιστα, προχωρά και σε «πρόταση» δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού, απαιτώντας από την ΕΕ «να επιτρέψει στις υπόλοιπες υπηρεσίες ΕΕΚ της Ευρώπης να διαχειρίζονται τις πτήσεις που περνούν από τη Γαλλία, όταν απεργεί η γαλλική υπηρεσία ΕΕΚ».

Να θυμίσουμε, ότι αυτό που η Ryanair κάνει με όρους «καμπάνιας», τα αφεντικά το επιβάλλουν μέσω των κυβερνήσεών τους, διαχρονικά.

Είναι χαρακτηριστική η κλιμακούμενη, θεσμική επιδείνωση των όρων κήρυξης μιας απεργίας για να είναι «νόμιμη».

Πάντως, για την Ryanair, η απαίτηση απαγόρευσης των απεργιών δεν είναι καινούργια.

Το ίδιο έκανε και το 2015 πάλι με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των Γάλλων ελεγκτών.

Τότε, επίσης, προώθησε ανάλογη καμπάνια με ανάλογο σύνθημα – «Διατηρήστε τους Ευρωπαϊκούς Ουρανούς Ανοιχτούς» – με την οποία καλούσε τους πελάτες της να «διεκδικήσουν» το «δικαίωμά τους να μην ακυρώσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια μικρές ομάδες της Υπηρεσίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας που με απεργίες κλείνουν τους ουρανούς της Ευρώπης», αλλά και την ΕΕ, να λάβει «μέτρα».

Το 2016, «ασχολήθηκε» με τους Έλληνες απεργούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Έτσι, ενημέρωνε τους επιβάτες της για την απεργία στην Ελλάδα και με άλλο μήνυμά της στο «Twitter» (στα ελληνικά) ζητούσε να υπογράψουν οι δυσαρεστημένοι επιβάτες την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει συστήσει για την απαγόρευση των απεργιακών κινητοποιήσεων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η γαλλική εργατική τάξη, λαμβάνοντας πολύ «σοβαρά» υπόψην τις εργοδοτικές καμπάνιες εναντίον της, απάντησε με τον δέοντα τρόπο:

Χιλιάδες απεργοί που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας 13 Μάρτη στο Παρίσι, έφτασαν στην Βαστίλη, τραγουδώντας την «Διεθνή».

 

 

*Η Βαστίλη, ήταν το σύμβολο της Γαλλικής μοναρχίας και η κατάληψή της αποτέλεσε με τη σειρά της σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, ενώ κατά την διάρκεια της Κομμούνας αποτέλεσε σημείο μεγάλων μαχών. Η «Διεθνής», είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με Κομμούνα του Παρισιού. Είναι ποίημα του Ευγένιου Ποτιέ το οποίο συνέγραψε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως η «Μασσαλιώτιδα της Κομμούνας», δηλαδή να το τραγουδάνε με τη μουσική του Εθνικού Ύμνου της Γαλλίας, ως τον Ύμνο της Κομμούνας. Το 1888 μελοποιήθηκε από τον Πιερ Ντεζεϊτέρ.