Θάνος Σταυρίδης: "Drom σημαίνει δρόμος στη γλώσσα των Ρομά"

Συνέντευξη για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές βαλκανοροκ παρέες της εγχώριας σκηνής

| 21/02/2017

Την Τετάρτη 22 Φλεβάρη ο Θάνος Σταυρίδης και οι dRom, μια παρέα από τον βορρά-  έρχονται στην Αθήνα με σκοπό να μας «παρασύρουν» σε ένα μουσικό ταξίδι με προορισμό τα Βαλκάνια. Όπως γράφεται και στο ίνφο της συναυλίας “η διαδρομή ξεκινά από την Ήπειρο ως το Βουκουρέστι, με ενδιάμεσες στάσεις Θεσσαλονίκη- Σκόπια- Σόφια- Βελιγράδι και πάλι πίσω. Πέντε ξεχωριστοί μουσικοί, ενώνουν τους ήχους τους για να «γεννήσουν» μελωδίες γεμάτες χρώματα, ενέργεια και ρυθμό & να μας «ξεναγήσουν» σε έναν κόσμο όπου η μουσική δε συναντά σύνορα”. Παράλληλα ο Θάνος Σταυρίδης, μέλος της μπάντας και πολυπράγμων μουσικά (συνεργασία με Ματούλα Ζαμάνη, προσωπικά project κ.α.)  θα παρουσιάσει μουσικές από το νέο του cd, με τίτλο «Με μια βαλίτσα όνειρα». Σε αυτό το φόντο βρεθήκαμε μαζί του και είχαμε μια σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα κουβέντα πριν οι dROM ανέβουν στη σκηνή:

[hr]

dROM. Κάντε μας μια παρουσίαση του εαυτού σας γι αυτούς που δεν σας ξέρουν καθόλου..

[hr]

Μια παρέα απ τον Βορρά (Πτολεμαίδα, Σέρρες, Κοζάνη, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη) που παίζει μουσικές των Βαλκανίων και είναι συνέχεια στο δρόμο, εξ ου και τ’ όνομά μας (drom ο δρόμος στη γλώσσα των ρομά).
Ο Γιάννης Καρακαλπακίδης στην ηλεκτρική κιθάρα. Ο Χρήστος Τάσιος στα τύμπανα. Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο. Ο Βασίλης Αθανασίου στο κλαρίνο και το σαξόφωνο κι εγώ, ο Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν και στα πλήκτρα.

stavridis

[hr]

Ηχητικά νιώθετε ότι κατασταλάζετε προς τα κάπου ή δεν σας νοιαζει κάτι τέτοιο; Πως θα προσδιορίζατε – περιγράφατε τη μουσική που παίζετε με 3-4 το πολύ λέξεις;

[hr]

Παίζουμε ορχηστρική μουσική με άξονες τον αυτοσχεδιασμό και το ηχόχρωμα των Βαλκανίων. Συνδυάζουμε ήχους απ’ το παρελθόν και το σήμερα. Δε θα λεγα πως μας απασχολούν οι ταμπέλες μιας κι όλοι μας καταθέτουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας κι αυτό που βγαίνει χωράει μέσα του τα πάντα. Με 4 λεξεις, μουσική που σε “κουνάει”.

[hr]

Τα χάλκινα και ο ηλεκτρισμός η ροκ αισθητική και τα Βαλκάνια τελικά ταιριάζουν; Είσαστε ένα παράδειγμα ενός τέτοιου ταιριάσματος;

[hr]

Εννοείται πως ταιριάζουν. Τα Βαλκάνια έτσι κι αλλιώς είναι ροκ. Εξάλλου δεν επικαλούμαστε πως ανακαλύψαμε την Αμερική, το ταίριασμα αυτό το χουν κάνει με πάρα πολύ ωραίο τρόπο πολλοί πριν από μας εδώ και πάνω από 20 χρόνια τώρα. Ο Σαββόπουλος, ο Bregovic, ο Papasov και πάρα πολλοί ακόμα μεγάλοι μουσικοί. Θα μπορούσαμε να πούμε πως προσπαθούμε κι εμείς να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι σ’ όλο αυτό το οικοδόμημα.

[hr]

Αγαπημένες μπάντες; επιρροές; Έχετε όλοι στη μπάντα τα ίδια μουσικά ακούσματα;

[hr]

Θα μπορούσα να λέω ονόματα ασταμάτητα. Η αλήθεια είναι πως είναι πολλές οι επιρροές και πάντα πατάμε με το ένα πόδι στην ανατολή και με το άλλο στη δύση. Απ’ τη μία οι “δικοί” μας Βαλκάνιοι, Theodosii Spassov, Ivo Papasov, Farmers Market, Petar Ralchev, Κώστας Θεοδώρου αλλά κι όλες οι μπάντες οι δικές μας με τα χάλκινα ή τους ζουρνάδες ή τις γκάιντες με τα ηχοχρώματα των οποίων έχουμε γαλουχηθεί, κι απ’ την άλλη οι Ποκ και Ροκ μπάντες της εφηβείας μας. Ο Χατζιδάκις κι ο Σαββόπουλος αλλά κι ο Bill Evans με τον Jobim. Οι μεγάλοι κλασικοί αλλά κι οι δικοί μας ρεμπέτες.Είμαστε 5 διαφορετικοί άνθρωποι κι αυτό που βγαίνει στη μουσική μας είναι η κοινή μας συνισταμένη.

[hr]

Ζούμε στην “περίοδο της κρίσης”, εδώ και καιρό. Επηρεάζει αυτό τη μουσική σας είτε όσον αφορά τυχόν οικονομικά εμπόδια στο να λειτουργήσετε είτε τις σκέψεις σας τους στίχους σας τις απόψεις σας.

[hr]

Η κρίση πέρα από οικονομική, είναι κυρίως κρίση συναισθημάτων κι όρεξης για νέα πράγματα. Απλά το οικονομικό κομμάτι είναι το προφανές κι αυτό πάνω στο οποίο σκαλώνουν οι περισσότεροι. Προσπαθούμε να βάζουμε στην άκρη τα όποια προβλήματα τυχαίνει να εμφανίζονται στο δρόμο μας και πάντα με καλή διάθεση να προχωράμε μπροστά. Η μουσική εξάλλου ήταν και είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στην όποια κρίση.

thanos stavridis

[hr]

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις μέχρι τώρα συναυλιακές δισκογραφικές απόπειρες – εμπειρίες; Τι πλάνα υπάρχουν για τη μπάντα από εδώ και στο εξής;

[hr]

Όπου έχουν παίξει οι drom έχουν αποσπάσει τις θετικότερες κριτικές. Προσπαθούμε το κάθε live μας να ναι ένα πάρτυ κι όλοι να φεύγουν με χαμόγελα. Ήδη απ τον Ιούνιο κυκλοφορεί απ’ την Kyklos records (ένα ελληνοολλανδικό label) η πρώτη δισκογραφική μου δουλειά “με μια βαλίτσα όνειρα” η οποία πηγαίνει πολύ καλά στο εξωτερικό. Έχει αρχίσει και παίζεται από ραδιόφωνα στην Αργεντινή, την Αυστραλία αλλά και στην Ευρώπη. Στο δίσκο ο πυρήνας των μουσικών είναι η μπάντα και στα live μας παίζουμε τα μισά απ τα κομμάτια του δίσκου. Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Καινούρια κομμάτια έρχονται στο προσκήνιο και θα θέλαμε κάποια στιγμή να βγάλουμε κι έναν δίσκο σαν μπάντα με δικές μας συνθέσεις.

[hr]

Τι να περιμένουμε να ακούσουμε από τον Θάνο Σταυρίδη και τους dROM στην πρώτη τους συναυλία για το 2017 στην Αθήνα και το ΙΛΙΟΝ plus?

[hr]

Μεθαύριο θα παίξουμε όπως προείπα αρκετά απ τα κομμάτια της “βαλίτσας” καθώς και διασκευές από αγαπημένα κομμάτια τόσο παραδοσιακά όσο και της σύγχρονης βαλκανικής σκηνής. Κομμάτια περισσότερο ή λιγότερο γνωστά με τα οποία θα ταξιδέψουμε στο δρόμο των Bαλκανίων. Θα ακούσετε μουσικές που υπάρχουν μέσα στο dna μας μιας κι εμείς βαλκάνιοι είμαστε. Θα χαρούμε λοιπόν να μαζευτούμε μια όμορφη παρέα, να υποδεχτούμε το νέο έτος με ωραία διάθεση.

 

[hr]

ΙΝΦΟ

[hr]

ΙΛΙΟΝ plus, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17
Τετάρτη 22 Φλεβάρη
Εναρξη: 21:30
Είσοδος: 6 ευρώ
2108824383

dromposter