Θέατρο ΠΚ: "Σπίτι από γέφυρες" μέχρι 17/1

Μια εξαιρετική παράσταση για τις εμμονές, τα όνειρα, την απόγνωση, την ελπίδα που χτίζουν και γκρεμίζουν γέφυρες

| 03/01/2016

[br]

«Ήτανε λέει μία αποθήκη ονείρων κι είχα πάει να διαλέξω όνειρο… Το κλειδί;»

Η παράσταση έχει ξεκινήσει και εμείς βρισκόμαστε μέσα στο όνειρο κάποιου άλλου, όταν συνειδητοποιούμε ότι αυτό δεν είναι το όνειρό του, αλλά η ίδια η ζωή του, γιατί τα όνειρά μας είναι φτιαγμένα από τα ίδια υλικά με αυτά της ζωής μας: απόγνωση και ελπίδα. Και μια διαρκή αναζήτηση για το κλειδί.

Και αν αυτές οι λέξεις-συστατικά, απόγνωση και ελπίδα, φαντάζουν κάπως στις μέρες μας, είναι γιατί η κάθε εποχή τις νοηματοδοτεί διαφορετικά. Γιατί κάθε στιγμή συνειδητοποιούμε ότι η κάθε απόγνωση συνδέεται με τη ζωή ή τα όνειρα των άλλων, ενώ η κάθε ελπίδα συνδέει τις ζωές και τα όνειρα αυτά μεταξύ τους. Με γέφυρες. Όλοι σε ένα σπίτι είμαστε. Και φτιάχνουμε τις γέφυρες για να περάσουμε απέναντι, για να είμαστε απέναντι όλοι μαζί ή κάποιοι.

«Πού είσαι; Είχαμε πει “στη γέφυρα, απέναντι”. Αν πήγες απέναντι, και γω απέναντι είμαι, άρα πάλι απέναντι είμαστε. Δε γίνεται να χαθούμε, δε χάνονται οι απέναντι. Γι’ αυτό υπάρχουν οι γέφυρες. Για να τους κρατάνε απέναντι.»

Και καμιά φορά χανόμαστε, γιατί γέφυρες είναι αυτές και «δεν ενώνουν όλες οι γέφυρες. Mερικές χωρίζουν, αν δεν προλάβεις να τις διασχίσεις.»

6

Μία αέναη μάχη με τις βαθύτερες σκέψεις μας είναι όλο αυτό. Μία μάχη με όσα μας φοβίζουν να πάμε μπροστά, με τους τρόπους που θα βρούμε να προχωρήσουμε, με όσα χρειάζεται να αφήσουμε πίσω.

Κι εδώ, ζώντας μέσα στην απόγνωση και την ελπίδα αυτής της εποχής, νιώσαμε σε έναν συμπυκνωμένο χρόνο τις δύο αυτές λέξεις να εναλλάσσονται, η απόγνωση να γίνεται γρήγορα ελπίδα και μετά απόγνωση ξανά και μετά κοιτάξαμε και είδαμε ότι είμαστε πάνω σε μια γέφυρα που πέφτει, αλλά πάνω εκεί πασχίζουμε να κάνουμε πάλι την απόγνωση ελπίδα. «Οι αισθήσεις θα’ πρεπε να συλληφθούν για «απάτη κατ’ εξακολούθησιν»».

Και, όμως, αυτές οι αισθήσεις μάς βοήθησαν πολύ να απολαύσουμε αυτή την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ παράσταση, στο σύνολό της, και σε κάθε επιμέρους στοιχείο της. Μου φαίνεται πολύ λίγο να μιλήσω ξεχωριστά για τη δύναμη και την ομορφιά των χορευτών, την καταπληκτική ατμόσφαιρα της μουσικής και του φωτισμού, τον λόγο που άγγιζε τα όριά μας, τα καθηλωτικά σκηνικά, τη φοβερή σύλληψη, ιδέα και σκηνοθεσία. Πραγματικά, είναι πολύ λίγο το να σταθείς στο κάθε ένα από αυτά. Γιατί δημιούργησαν ένα σύνολο, το οποίο σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, σε κάνει να σφίγγεις το χέρι του διπλανού σου και να εύχεσαι να ξαναβρεθείς σύντομα αντιμέτωπη με μια καλλιτεχνική πρόταση που θα σε αφορά και θα σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο τα όνειρα και η ζωή σου είναι φτιαγμένα από τα ίδια υλικά. «Ήθελα να γίνω οδηγός απορριμματοφόρου... Φαντασιωνόμουνα ότι ξεφορτώνω τα μισά στην εξώπορτα του δάσκαλου και τα άλλα μισά έξω απ’ την  κρεβατοκάμαρα του πατέρα μου»

Κίνηση, λόγος, χιούμορ. Αυτός είναι ο κόσμος τού ήρωα, που από το «Τρελόσπιτο» φτιάχνει τις γέφυρες του προς ένα άλλο σπίτι, γεμάτο πάλι φαντάσματα, συναισθήματα, εμμονές. Γεμάτο μνήμη. Πάνω σε μια σκηνή, η μνήμη κινεί το όνειρο και τη ζωή. Η μνήμη μας κάνει να βρίσκουμε και να χάνουμε τα κλειδιά. Το κλειδί για το σπίτι που θέλουμε να χτίσουμε –ή να γκρεμίσουμε. Με όσα έχουμε να χάσουμε. «Εντάξει, σου είπα ψέματα. Δεν έφτιαξα εγώ αυτή τη γέφυρα. Την έφτιαξαν όσοι δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Και ξέρεις με τι την έφτιαξαν; Με όλα εκείνα που έχασαν.»

Το θέατρο ΠΚ και οι παραγωγές του Παύλου Κουρτίδη, γίνονται τα τελευταία χρόνια ένας από τους αγαπημένους θεατρικούς προορισμούς της Αθήνας, ένας «χώρος-γέφυρα» ανάμεσα στην πόλη και τους ανθρώπους της, με παραστάσεις που αγγίζουν το βαθύτερο «είναι» μας.

Πέντε ακόμη παραστάσεις και έπειτα οι γέφυρες ελπίζουμε να μας οδηγήσουν σε μια ακόμη τέτοια εμπειρία. Ευχαριστούμε πολύ.

 [Οι προτάσεις σε εισαγωγικά και με πλάγια γράμματα είναι από τα κείμενα της παράστασης]

‘ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΕΣ’ trailerΘέατρο ΠΚ ‘ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΕΣ’ του Παύλου Κουρτίδη.Πρεμιέρα 17/10/2015 Σάββατο & Κυριακή έναρξη παράστασης 21:30. Τηλέφωνο κρατήσεων 210 9011677 online ticketing www.pktheater.gr Θέατρο ΠΚ Κασομούλη 30 (Μετρό Νέος Κόσμος)Σκηνοθεσία χορογραφία: Παύλος ΚουρτίδηςΕπί σκηνής: Ζωή Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κορίνα Παλάσκα, Όλια Μουρουζίδου, Ελιάν Ρουμιέ, Ιρις Κατράκη Παύλου, Άγγελος Αντωνάκος, Χρίστος Καφετζής, Παύλος Κουρτίδης και ο ηθοποιός Μιχαήλ Άνθης ο οποίος υπογράφει και τα κείμενα της παράστασης.Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης ΤσεντούροςΚείμενα: Μιχαήλ ΆνθηςΦωτισμός: Απόστολος ΤσιτσώνηςΒίντεο- μοντάζ: Αγγελος ΤόνιοςΣκηνογραφία- Κοστούμια: Ιωάννα ΠανταζοπούλουΓραφιστικά- Φωτογραφία: Μαίρη ΜάτσακαΕιδικά εφέ: Αλέξανδρος ΛόγγοςΔιάρκεια παράστασης: 70 λεπτά’HOUSE OF BRIDGES’ Premiere 17/10/2015 Every Saturday and Sunday at 21:30Book tickets by phone: 210 9011677 online ticketing: www.pktheater.grPK Theater 30 Kasomouli str. (Metro N. Kosmos)

Δημοσιεύτηκε από Pavlos Kourtidis στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

INFO:

Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Παύλος Κουρτίδης

Κείμενα: Μιχαήλ Άνθης

Χορεύουν: Ζωή Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κορίνα Παλάσκα, Όλια Μουρουζίδου, Ελιάν Ρουμιε, Ίρις Κατράκη Παύλου, Άγγελος Αντωνάκος, Χρίστος Καφέτζης, Παύλος Κουρτίδης, Μιχαήλ Άνθης.

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Τσεντούρος

Φωτισμός: Απόστολος Τσιτσώνης

Βίντεο-μοντάζ: Άγγελος Τόνιος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ιωάννα Πανταζοπούλου

Γραφιστικά-Φωτογραφία: Μαίρη Ματσάκα

Ειδικά εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος

Παραγωγή: Θέατρο ΠΚ

Σάββατο & Κυριακή, μέχρι 17 Ιανουαρίου

Έναρξη παράστασης 21:30. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210/9011677

Τιμές 10 & 13 ευρώ (ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις).

Αγοράστε από την ιστοσελίδα του θεάτρου ΠΚ ηλεκτρονικά το εισιτήριο σας ΕΔΩ

Άλλα σημεία προπώλησης :  Viva.gr   Public.gr     ΙΑΝΟS

Θέατρο ‘ΠΚ’ Κασομούλη 30 (Μετρό & Τράμ στάση Νέος Κόσμος) Χάρτης