«Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω»

Κοινή ανακοίνωση δύο Συλλόγων Γονέων για το δεύτερο ξερίζωμα των προσφύγων του 5ου Λυκείου

| 24/09/2019

Ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου και το αίτημα να επιστρέψουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία που πήγαιναν εδώ και τρία χρόνια εξέφρασαν δύο σύλλογοι γονέων από σχολεία στο κέντρο της Αθήνας, με κοινή τους ανακοίνωση. Σε αυτή καταγγέλλουν την απομάκρυνση των προσφυγόπουλων που έγινε ξημερώματα Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου, μπροστά τις κάμερες και με μάσκες «από τα σχολεία τους, χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς καν να τους εξασφαλίζεται η εγγραφή και η μεταφορά τους σε άλλα σχολικά περιβάλλοντα».

Τονίζουν ότι «ενώ η πολιτεία είναι αυτή που θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά την εγγραφή και φοίτησή τους στο σχολείο, σεβόμενη ακόμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι εκείνη που τους τη στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο, που τα ωθεί στο περιθώριο, δε σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δε σέβεται την ύπαρξή τους».

«Στις καταλήψεις αυτές επίσης στα Εξάρχεια και γύρω, ήταν τα πρώτα παιδιά που πήγαν σε ημερήσιο σχολείο, μετά από πιέσεις των αλληλέγγυων» τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι αναφέρουν:

«Τις τελευταίες μέρες εκκενώνονται κτίρια του κέντρου της Αθήνας στα οποία είχαν βρει στέγη πρόσφυγες, περιμένοντας ποιος νόμος, ποια κυβέρνηση, ποια γραφειοκρατία θα προχωρήσει τις διαδικασίες ασύλου. Τα παιδιά τους γράφτηκαν στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας, προσπαθώντας να ενταχθούν, να μάθουν τη γλώσσα, να αποκτήσει η ζωή τους μια κανονικότητα έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Και ενώ η πολιτεία είναι αυτή που θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά την εγγραφή και φοίτησή τους στο σχολείο, σεβόμενη ακόμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι εκείνη που τους τη στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο, που τα ωθεί στο περιθώριο, δε σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δε σέβεται την ύπαρξή τους. Γιατί η σχολική χρονιά έχει αρχίσει και τα παιδιά απομακρύνονται από τα σχολεία τους, χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς καν να τους εξασφαλίζεται η εγγραφή και η μεταφορά τους σε άλλα σχολικά περιβάλλοντα. Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω.

Γιατί είναι υποχρέωσή όλων μας να εξασφαλιστεί επιτέλους για αυτούς ένα ασφαλές περιβάλλον. Γιατί χάρη σε αυτούς πολλά από τα σχολεία του κέντρου έμειναν ανοιχτά. Γιατί δεν είναι δυνατόν πολιτικά παιχνίδια να παίζονται πάνω στις πλάτες παιδιών και κατατρεγμένων ανθρώπων. Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών»

(Με πληροφορίες από thepressproject.gr)