«Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» του Άλντους Χάξλευ

Για δύο τελευταίες παραστάσεις, 18 και 19 Απριλίου, στο Σύγχρονο Θέατρο

| 17/04/2016

Κάπου πολύ πολύ μακριά και πολύ πολύ κοντά υπάρχει ένας κόσμος όπου η απόλυτη ελευθερία σκεπάζει τον απόλυτο έλεγχο, όπου η απόλυτη ουτοπία συναντά τη δυστοπία.

Η θεατρική διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο του Χάξλευ «μετρά» τις δύο τελευταίες παραστάσεις της, αύριο 18 και την Τρίτη 19 Απριλίου, στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 39, Γκάζι).

Η παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στη θεατρική σκηνή, ταυτόχρονα με το Λονδίνο.

IMG_5558

Brave New World – Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος

Σε ένα μέλλον όπου ο χρόνος μετριέται σε χρόνια μηχανών, σε μια μετά Φόρντ εποχή, οι άνθρωποι κλωνοποιούνται, δημιουργούνται μέσα σε φιάλες, διαχωρίζονται σε βαθμούς ευφυΐας προκαθορισμένης από το Α έως το Ε, ντοπάρονται από το κρατικό ευφορικό ναρκωτικό “soma”, ανήκουν σε όλους και ποτέ σε έναν, υπόκεινται σε συνεχή υπνοπαιδεία και μοιάζουν πάντοτε νέοι γνωρίζοντας την ακριβή ημερομηνία θανάτου τους.

Ένας κόσμος δίχως ρωγμές, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση των Αγρίων από το Νέο Μεξικό -εκεί που ακόμα οι άνθρωποι γεννιούνται, που πιστεύουν στο Θεό και την αιώνια αγάπη. Ένας από αυτούς εκφράζεται με φράσεις από τον Σαίξπηρ. Αναφωνεί «Ω Θαυμαστέ Καινούργιε Κόσμε». Και μετά διαλύεται, σπάει, και ο κόσμος συνεχίζει να υπάρχει και χωρίς αυτόν.

Ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τον ερχομό των Αγρίων, θα είναι όμως ίδιος;

IMG_5479

Τεχνολογία/ασφάλεια/ηδονές/πανομοιότητα

Σε αντίθεση με τον κόσμο του Όργουελ, που επιβάλλεται από το αυταρχικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο οι άνθρωποι ελέγχονται μέσω των ηδονών τους! Προκαθορίζονται να μην αισθάνονται, να απέχουν από την μόρφωση, να λατρεύουν την τεχνολογία και πάνω απ’ όλα την πανομοιότητα. «Μετά την Οικονομική Κατάρρευση ο κόσμος είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο: να αυτοελεγχθεί ή να εκλείψει» ….

IMG_5452

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Άλντους Χάξλευ

Σκηνοθεσία, Διασκευή, Θεατρική Απόδοση: Δήμητρα Τάμπαση

Τα κείμενα από τον Σαίξπηρ είναι σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Μουσική: Μαριλένα Ορφανού

Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου

Επιμέλεια Κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου

Παραγωγή: Σωτηρία Τάμπαση

Οργάνωση Παραγωγής: Βάσια Καρυτινού

Σχεδιασμός Αφίσας: Ιφιγένεια Βασιλείου

ΠΑΙΖΟΥΝ (αλφαβητικά):

Θεανώ Βασιλείου, Αντωνίνα Βλουτή, Θεοδόσης Δρακόπουλος, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου, Κωστής Στεφανής, Μυρτώ Στράμπη, Δήμητρα Τάμπαση, Θανάσης Τσεκούρας

Info:

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη ώρα 21.15

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 39, Γκάζι τηλ:210-3464380

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 10 ευρώ και 5 ευρώ άνεργοι-φοιτητικό-ατέλεια.

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/sygxrono-theatro/brave-new-world/