Θωμάς Σίδερης: «Κανέλα από την Σμύρνη»

Σάββατο, 2 Απριλίου, στις 7 μμ, πολυχώρος «Αντίδοτο»

| 30/03/2016

Το τελευταίο βιβλίο του Θωμά Σίδερη «Κανέλα από την Σμύρνη» παρουσιάζει το Σάββατο, 2 Απριλίου, στις 7 μμ ο φιλόξενος πολυχώρος «Αντίδοτο» (Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα).

Πρόκειται για ένα κείμενο που μέσα στην δίνη των σημερινών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων αποκτά έναν συγκινητικά επίκαιρο χαρακτήρα. Μέσα από την αφηγηματική σκοπιά της περιπετειώδους ζωής μιας γυναίκας φωτίζονται η συλλογική εμπειρία της προσφυγιάς αλλά και όψεις της κοινωνικής κατάστασης των γυναικών μέσα σε αυτήν.

 Η «Κανέλα από τη Σμύρνη» αφηγείται τη διαδρομή μιας γυναίκας, που βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 μέχρι και τις αρχές του 1950. Ένας ύμνος στην ανθρώπινη προσπάθεια και αντοχή ενάντια στην απώλεια, τον ξεριζωμό και τις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μπατσιούλας» σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

To βιβλίο παρουσιάζουν και διαβάζουν αποσπάσματα η Μαρίνα Λαχανά (Βήμα FM 99,5), ο δημοσιογράφος, μεταφραστής και συγγραφέας Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, η Αρχοντούλα Πέτρου (Ελληνική Ραδιοφωνία, ERTopen) και ο ηθοποιός και μεταφραστής Αλέξανδρος Βαμβούκος.

Στο μουσικό μέρος της βραδιάς ένα ξεχωριστό μουσικό σχήμα (αμιγώς γυναικείο): Τα κορίτσια της ορχήστρας SMYRNA. Η ορχήστρα SMYRNA βλέπει την παραδοσιακή μουσική «αλλιώς», συνεισφέροντας με το ταλέντο και τη φαντασία των μελών της σε μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα απόδοση σμυρναίικων -και όχι μόνο- τραγουδιών. Αποτελείται από τις Κάλη Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι), η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι), Ειρήνη Συσκάκη (βιολί, τραγούδι) και Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).

κανελα