Ικέτιδες: Μια φρέσκια ματιά στη διαχρονική τραγωδία των προσφύγων

Σκηνοθεσία: Χρήστος Στέργιογλου|BIOS, Πειραιώς 84| 27 Οκτωβρίου – 25 Νοεμβρίου

| 06/11/2014

Θα έπαιρναν άσυλο πενήντα, ξένης υποκοόητας γυναίκες, κυνηγημένες από τις χώρες καταγωγής τους για πολιτικούς ή άλλους λόγους, στην Ελλάδα του 2014; Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί τουλάχιστον αμφίβολο αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για την Ελλάδα του Σαμαρά, της “ανακατάληψης των πόλεων από τους μετανάστες”, τους “σύγχρονους τυράννους” σύμφωνα με τα δικά του λόγια, . Οι ίδιες οι στατιστικές, αν και εμφανώς βελτιωμένες  από τη στιγμή που για τις αιτήσεις ασύλου σταμάτησε να είναι μοναδική αρμόδια αρχή η Ελληνική Αστυνομία  και θεσμοθετήθηκε η νέα Υπηρεσία Ασύλου, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά των θετικών απαντήσεων σήμερα βρισκόμαστε περίπου στο 20% αυτών στο σύνολο των αιτήσεων ασύλου που κατατίθενται στις αρμόδιες αρχές.

iketides

Ακόμη κι αν οι αμφιβολίες μας αποδεικνύονταν υπερβολικές και κάποιοι από τους σύγχρονους ικέτες και ικέτιδες τα κατάφερναν, σε μια Ελλάδα που η δράση και η ρητορεία των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής γίνεται mainstream πολιτικός λόγος στα κυρίαρχα μέσα και κυβερνητική (πολυκομματικής μάλιστα συνεργασίας) ατζέντα που περιλαμβάνει αστυνομικά πογκρόμ με στόχο τους μετανάστες και άρση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους (όπως το δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θεσμοθετήθηκε πριν από 5 χρόνια για να καταργηθεί στις περσινές εκλογές ενώ ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) το ίδιο το ζήτημα της διαβίωσής τους , θα έπρεπε να εξεταστεί πολύ σοβαρά και να μας προβληματίσει.

Για τους πρόσφυγες με τρόμο προμαντεύω ενάντιες μπόρες, σκληρούς πόνους κι αιματόβρεχτους πολέμους

Αισχύλος, Ικέτιδες

Ίσως οι Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στέργιογλου, που παρουσιάζονται για δεύτερη φορά στην Αθήνα με 9 νεαρές ηθοποιούς να υποδύονται τις αιτούμενες ασύλου, Δαναήιδες, να προσφέρονται -πέραν των υπόλοιπων λόγων που αξίζει κανείς να τις παρακολουθήσει- και για έναν τέτοιο προβληματισμό και αναστοχασμό. Σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, θεατρική παράσταση όπου τα χορικά είναι αυτοσχεδιαστικά επομένως και διαφορετικά σε κάθε παράσταση, ανάλογα με την πρωτοβουλία των ηθοποιών, η θεματική του έργου μας μεταφέρει στο αρχαίο Άργος  με θεματική την μετανάστευση, την αίτηση ασύλου αλλά και τη γυναίκα που παίρνει τη μοίρα στα χέρια της. Μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσία το καλοκαίρι που μας πέρασε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, οι Ικέτιδες επανέρχονται και θα βρίσκονται από τις 27 Οκτωβρίου έως τις  25 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο BIOS.

«Σε ποια χώρα λοιπόν θε να φτάναμε
για μας, άλλη απ’ αυτή, πιο καλόδεχτη
μ’ αυτά της ικεσίας στα χέρια μας
τα κλαδιά με ταινίες ζωσμένα;»

Χορός Ικέτιδων

Στις Ικέτιδες του Αισχύλου οι θυγατέρες του Δαναού μαζί με τον πατέρα τους δραπετεύουν μακριά από τον θείο τους, βασιλιά της Αιγύπτου, που σχεδίαζε γι’ αυτές αιμομικτικό γάμο με τους γιους του, και καταφεύγουν σε έναν ιερό χώρο έξω από το Άργος. Ένα σπάνια παιζόμενο έργο, οι Ικέτιδες, είναι ίσως και η μόνη σωζόμενη τραγωδία στην οποία ο Χορός είναι και δρων πρόσωπο, ένας συλλογικός πρωταγωνιστής. Οι αντρικές μορφές του Βασιλιά, του Κήρυκα και του Δαναού στην τραγωδία του Αισχύλου ταυτίζονται με την εξουσία.

Στην παράσταση, όμως, μετατίθεται η οπτική γωνία, καθώς ο λόγος των αντρών διαμεσολαβείται από το Χορό και η λειτουργία των γυναικών ως αποκλειστικών αφηγητών ενισχύεται. Οι Δαναΐδες Ικέτιδες παρουσιάζονται μετέωρες, πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και εξαρτώνται από το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και του βασιλιά του Άργους. Στη διάρκεια του έργου βρίσκονται σε ένα μεταιχμιακό χώρο, καθώς επικαλούνται την Ιώ ως απόδειξη της αργίτικης καταγωγής τους αλλά για το βασιλιά Πελασγό είναι «ξένες». Επιπλέον, βρίσκονται πια μακριά από την Αίγυπτο αλλά ακόμα δεν έχουν εισέλθει στο Άργος. Ο Χρήστος Στέργιογλου σκηνοθετεί 9 νέες ηθοποιούς σε μια πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης του τραγικού λόγου με βασικό εργαλείο την αφήγηση. Η μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη ενισχύει αυτή την αφήγηση του αισχυλικού κειμένου.

Παρακολουθήστε το τρέηλερ της παράστασης:

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Στέργιογλου

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Δραματουργική συνεργασία: Άννα Πιατά

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης

Οργάνωση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη

Ηθοποιοί:

Ναζίκ Αϊδινιάν
Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Νικόλ Δημητρακοπούλου
Μελίσσα Κωτσάκη
Δήμητρα Μητροπούλου
Ιωάννα Μιχαλά
Κέλλυ Παπαδοπούλου
Ιωάννα Πιατά
Ανδρομάχη Σπανέλλη

iketides-2014-1_600x315

iketides-2014-3_600x315

iketides-2014-5_600x315

Φωτό: Εύη Φυλακτού

iketides2i

Πληροφορίες παράστασης:

Χώρος: BIOS Πειραιώς 84
Διάρκεια παραστάσεων: 27 Οκτωβρίου – 25 Νοεμβρίου 2014
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη
Έναρξη: 20:30
Είσοδος: 10 ευρώ