«Ιπτάμενοι»... μουσικοί

Όταν το κράτος «βαφτίζει» τους καλλιτέχνες «πιλότους», για να μην δώσει εποχικό επίδομα

| 07/10/2021

Μία απολύτως σουρεαλιστική κατάσταση – εντυπωσιακή ακόμη και για τα δεδομένα της εγχώριας κρατικής γραφειοκρατίας – «αναδύθηκε» από ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ.

Όπως προκύπτει λοιπόν από την καταγγελία του σωματείου, πολλοί μουσικοί έχουν ένσημα στον κωδικό ειδικότητας 277020, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στην λίστα των κωδικών που δίνουν το εποχικό βοήθημα.

Γιατί;

Διότι έχει γενική περιγραφή… «Πτυχιούχοι Χειριστές Αεροσκαφών».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «ο συγκεκριμένος κωδικός σύμφωνα με το ΙΚΑ αφορά μια σειρά ειδικότητες του θεάματος-ακροάματος και συγκεκριμένα: “Ηθοποιοί θεάτρου πρόζας, μουσικού θεάτρου, υποβολείς, μουσικοί εγχόρδων και κρουστών οργάνων, προσωπικό σκηνής για την απασχόλησή τους στο θέατρο (ΝΕΟΙ)”.».

Όμως, «για λόγους που δεν μας είναι γνωστοί αυτές οι ειδικότητες ομαδοποιούνται μαζί με ειδικότητες άσχετες με τον χώρο και η γενική περιγραφή (Πτυχιούχοι χειριστές αεροσκαφών) προφανώς δεν δίνει την πραγματική εικόνα.».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Σύλλογος έχει απευθυνεί πολλές φορές «τόσο τηλεφωνικά όσο και γραπτώς προς τις Διοικήσεις του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και του ΟΑΕΔ καθώς και προς το αρμόδιο Υπουργείο χωρίς να έχει μπει κάποιος στον κόπο να το ψάξει και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα».

Και συνεχίζει: «Το ξαναθέσαμε και στην προσφατη επιστολή προς την Διοίκηση του ΟΑΕΔ χωρίς να λάβουμε απάντηση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες και για ότι νεώτερο θα ενημερώσουμε.

»Καλούμε για ακόμα μια φορά όλους τους συναδέλφους που έχουν ένσημα από αυτό τον κωδικό να υποβάλουν κανονικά την αίτηση ζητώντας αποδεικτικό εμπρόθεσμης κατάθεσης. Ταυτόχρονα απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας και τις διοικήσεις ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ να δώσουν άμεσα λύση για να πάψει επιτέλους η ταλαιπωρια των συναδέλφων.».

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.