Συμφωνία Ισραήλ - Facebook με στόχο παιδιά Παλαιστινίων

Ηλεκτρονική «διευκόλυνση» για φυλάκιση παιδιών...

| 18/10/2016

Σαν «στόχους» εκλαμβάνει τα παιδιά στην Παλαιστίνη, όχι μόνο το ισραηλινό καθεστώς… αλλά και το Facebook, το οποίο ανέλαβε ρόλο πληροφοριοδότη προς τις ισραηλινές αρχές, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή η τουλάχιστον απάνθρωπη τακτική των τελευταίων έναντι των ανήλικων Παλαιστινίων, τους οποίους, όταν δεν τους δολοφονούν επειδή… πετάνε πέτρες, τους φυλακίζουν επί μήνες, χωρίς καμία νομική εκπροσώπηση ή την παρουσία ενός γονέα.

Μετά την συμφωνία συνεργασίας Ισραήλ – Facebook τον περασμένο μήνα και καθώς το τελευταίο προσφέρει στο Ισραήλ μεγαλύτερη πρόσβαση στους λογαριαμσούς χρηστών οι οποίοι κρίνονται ότι… «υποκινούν» επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, βασιζόμενες σε αυτή την πρόσβαση, πραγματοποίησε επιδρομές σε σπίτια Παλαιστινίων, άρπαξαν τα παιδιά και τα κρατούν επί μήνες με βάση… αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, όπως κατήγγειλε χθες η οργάνωση Defense for Children International Palestine (DCIP).

Η οργάνωση μίλησε με αρκετούς ανήλικους Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν για τις αναρτήσεις τους στο Facebook, ανακρίθηκαν επί ώρες και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην φυλακή για μήνες, στοπλαίσιο του νομικού «κόλπου» της «διοικητικής κράτησης».

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη χρήση της διοικητικής κράτησης εναντίον ανήλικων Παλαιστινίων» σημειώνει ο Brad Parker, δικηγόρος και σύμβουλος υπεράσπισης στην DCIP. Προσθέτει, ότι η αδυναμία να στηθούν κατηγορίες εναντίον παιδιά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων δεν πρέπει να αποτελέσουν λόγο για την κράτησή τους επ’ αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.

Η οργάνωση κατήγγειλε ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει την διοικητική κράτηση σε βάρος παιδιών Παλαιστίνιων από το 2011, μια πολιτική που επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να κρατούν τους Παλαιστίνιους στη φυλακή επ ‘αόριστον χωρίς δίκη.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο 17χρονος Παλαιστίνιος, Ahmed, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο και ανακρίθηκε για πολλές ώρες λόγω των φωτογραφιών που είχε αναρτήσει.

Ο Ahmed είχε συλληφθεί και τον Απρίλιο, πάλι λόγω αναρτήσεων στο Facebook. Παρά το γεγονός ότι είπε στον ανακριτή ότι ο λογαριασμός του ήταν καθαρός, τρεις μέρες αργότερα, οι ισραηλινές αρχές έθεσε τον Ahmad υπό διοικητική κράτηση για έξι μήνες. Η οργάνωση σημειώνει ότι περισσότερα από 19 παιδιά Παλαιστινίων συνελήφθησαν από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία νομική εκπροσώπηση ή την παρουσία ενός γονέα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, τακτική η οποία είναι διεθνώς παράνομη.

Στην έκθεση της οργάνωσης τονίζεται ότι «το Ισραήλ έχει την προβληματική διάκριση να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διώκει συστηματικά περίπου 500 με 700 παιδιά σε στρατοδικεία κάθε χρόνο, στερώντας τους θεμελιώδη δικαιώματα για μια δίκαιη δίκη».