Ιστορίες σεξισμού στα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής Σχολής

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους γνωστού καθηγητή

| 24/05/2015

 «Εσύ είσαι ομορφούλα, δε χρειάζεται να εξεταστείς. Άσε μου και τον αριθμό σου» είπε ο καθηγητής Φώτης Δημητρακόπουλος, πριν λίγο καιρό, απευθυνόμενος σε μία συμφοιτήτριά μας. Η σεξιστική στάση τού εν λόγω καθηγητή Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας,  καθώς και προέδρου του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών μας έδωσε την αφορμή να θίξουμε το ζήτημα του σεξισμού και της πατριαρχίας, το οποίο συχνά περνά στα ψιλά γράμματα.

Μέσα σε μία πατριαρχικά δομημένη κοινωνία, όπως η ελληνική, το σώμα αποτελεί ένα πεδίο πολιτικής διαμάχης πάνω στο οποίο επιβάλλονται οι κυρίαρχοι εξουσιαστικοί λόγοι. Τα υποκείμενα υιοθετούν ρόλους και πρότυπα στο πλαίσιο του κοινωνικού, με αποτέλεσμα την έμφυλη διάκρισή τους σε αρσενικό και θηλυκό. Αυτή η διαδικασία εμφυλοποίησης, άρα φυσικοποίησης του κοινωνικού, επιβάλλει στην ύπαρξη και τα σώματά μας  τον περιορισμό και την καταπίεση. Στην καθημερινότητά της, στους χώρους εργασίας, στις διαπροσωπικές της σχέσεις, η γυναίκα αξιολογείται κυρίως για το σώμα της, παρά για την πνευματική και ψυχική της υπόσταση. Μία αξιολόγηση που γίνεται σύμφωνα με τις επιταγές της «γυναικείας της φύσης» που ορίζουν πως πρέπει να είναι προσεκτική στις κινήσεις της, να επιμελείται την εμφάνισή της, να μην το «παρακάνει» με τις σεξουαλικές της επιλογές. Και πάντα θα υπάρχει εκείνο το αντρικό βλέμμα του εκάστοτε Δημητρακόπουλου το οποίο θα πρέπει να ανεχτεί και να προσπεράσει.

Ο σεξισμός και η πατριαρχία υπάρχουν στο πανεπιστήμιο όπως και σε κάθε άλλο δημόσιο πεδίο. Μέσα στον «ιερό ναό» της γνώσης μεγαλοκαθηγητάδες-αυθεντίες βρίσκουν χώρο πίσω από το σοβαρό προσωπείο που τους χαρίζει η ακαδημαϊκή τους ταυτότητα και επιδεικνύουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την αρρενωπότητά τους. Είναι η βαθιά ριζωμένη πατριαρχία που γεννά και συντηρεί Δημητρακόπουλους και λοιπούς πεφωτισμένους (εγκε)φαλλούς επιτρέποντάς τους να βάζουν σε καλούπια τα σώματά μας και να υποβαθμίζουν την ύπαρξή μας.

Εμείς, από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε πως η καταπίεση μπορεί να λάβει πολλές μορφές, οι πιο επικίνδυνες από τις οποίες είναι εκείνες που έχουν ενσωματωθεί τόσο στο κοινωνικό ώστε παρουσιάζονται ως η φυσική ροή των πραγμάτων. Με τον λόγο μας, την πολιτική μας δραστηριότητα  αλλά και την καθημερινή μας πρακτική θα προσπαθούμε να συλλογικοποιήσουμε τα βιώματά μας, να αναγνωρίσουμε και να ξεπεράσουμε τους φραγμούς που μας επιβάλλει η πατριαρχία με στόχο την ατομική και συλλογική απελευθέρωση.

Δημητρακόπουλοι θα μας βρίσκετε μπροστά σας σε κάθε σας κίνηση. Εκτός από τις τράπεζες και τα υπουργεία εχθρός είναι ο σεξισμός και η πατριαρχία.

filosofikh-ekpa

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕΞΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ (πράξη δεύτερη) 

Τα ελληνικά πανεπιστήμια απασχολούν πολύ τα δελτία ειδήσεων και καφενειακές συζητήσεις ως χώροι διαφθοράς και αυθαιρεσίας. Σχεδόν όλοι/ες οι φοιτητές/ριες που πέρασαν ή περνούν από τα ελληνικά ακαδημαϊκά αμφιθέατρα γνωρίζουν ή/και έχουν συμμετάσχει σε κάποιο από τα αμέτρητα ανέκδοτα περιστατικά. Όλοι ξέρουν κάποιον που έχει «πάρει σημειώσεις από τη ΔΑΠ, η οποία έχει επαφή με τον Χ καθηγητή, που κάνει το Χ μάθημα», όλες γνωρίζουν ότι υπάρχουν καθηγητές που κρατάνε εκδικητικά φοιτητές στο ίδιο έτος για οποιονδήποτε λόγο, όλοι ψιθυρίζουν για κάποιον (ή μάλλον κάποιους) καθηγητή που βρίσκεται στη θέση του, επειδή είχε «μπάρμπα στην Κορώνη» και πάει λέγοντας.

Φυσικά,  μέσα στο πλαίσιο του περήφανου τηλεοπτικού μας πολιτισμού, στον οποίο με τόση άνεση επιπλέουμε, έχουμε ακούσει πολλές φορές τους «ειδικούς» και τις θαυματουργές τους λύσεις. Η καπιταλιστική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που έρχεται να μας σώσει «εξορθολογίζοντας» και «βάζοντας σε τάξη» (κατά τη γνωστή οργουελική μιντιακή ονοματοθεσία) από τη διαφθορά, την αυθαιρεσία και την κακοδιοίκηση (και φυσικά την παλιά μας φίλη, την «ανομία»). Αξιολογήσεις, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, εργολαβίες και όλες εκείνες οι καπιταλιστικές πονηριές, για τις οποίες έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Καμιά σημασία δεν έχει βέβαια που οι συμμέτοχοι, τους οποίους βλέπαμε να μεσουρανούν στην πασοκτζίδικη (για να καταλαβαινόμαστε) διαφθορά, έχουν σήμερα φορέσει το κουστούμι του τεχνοκράτη, μιλώντας για την «μεταπολιτευτική κακοδιοίκηση» και όλες τις υπόλοιπες κοινοτοπίες με τις οποίες έχουν ντύσει σήμερα αυτό που εξίσου ανόητα ακούμε να ονομάζεται «δημόσιος διάλογος».

Δύο βδομάδες νωρίτερα, δημοσιεύσαμε ένα κείμενό μας για τον Φώτη Δημητρακόπουλο, καθηγητή της Φιλοσοφικής και πρόεδρο του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών. Είχαμε πληροφορηθεί ότι κατά τη διάρκεια εξέτασης μαθήματός του είχε απευθυνθεί σε συμφοιτήτριά μας λέγοντάς της «Εσύ είσαι ομορφούλα, δε χρειάζεται να εξεταστείς. Άσε μου και τον αριθμό σου» και γράψαμε ένα κείμενο στο οποίο γνωστοποιούμε το περιστατικό και φυσικά σχολιάζουμε τις εκφάνσεις σεξισμού και πατριαρχίας που αναδεικνύει. Όταν το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα facebook της Φιλοσοφικής Σχολής (ίσως το μεγαλύτερο σήμερα ηλεκτρονικό πεδίο «διαλόγου» στη σχολή), έγινε, προς έκπληξή μας, ένας μικρός ντόρος, ενώ πολλοί φοιτητές/ριες σχολίασαν, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι περίπου κοινό μυστικό και με λίγα λόγια ο κόσμος το έχει βούκινο κι η κοσμητεία κρυφό καμάρι. Επίσης, ειπώθηκε ότι πρόκειται για κάτι που γίνεται χρόνια τώρα (μετράει πάνω από δεκαπενταετία αυτή η κατάσταση) και ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει καταγγελίες για «στρίμωγμα κοριτσιών σε ασανσέρ»(!) και άλλα τέτοια όμορφα πάλι με πρωταγωνιστή τον Δημητρακόπουλο.

Στη συνέχεια μας γνωστοποιήθηκε ότι στη συνεδρίαση του Τμήματος Φιλολογίας η κυρία Καραμαλέγκου (Κοσμητόρας της Φιλοσοφικής Σχολής), ερωτηθείσα για το αν έχει υπόψη της το εν λόγω κείμενο (την ανακοίνωση της ε.π.φ), απάντησε με ένα μονολεκτικό «Ναι», χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να δώσει μία εξήγηση. Ξετυλίγοντας λίγο ακόμα το κουβάρι, πληροφορηθήκαμε ότι ως πρόεδρος των Σλαβικών Σπουδών δεν έχει καλέσει ούτε μία συνεδρίαση του Τμήματος που διευθύνει από τον Σεπτέμβρη, όπως θεσμικά οφείλει. Μάθαμε επίσης και άλλα περιστατικά (χειρότερα από αυτά που καταγράφουμε), τα οποία βέβαια δεν δημοσιεύουμε, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα αποδείξουμε, αν δε μιλήσουν οι ίδιες που τα υπέστησαν. Και επειδή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, δε θα προκαλεί σε κανέναν ιδιαίτερη έκπληξη το ότι ο εν λόγω καθηγητής έχει υψηλές γνωριμίες και είναι αυτές που του παρέχουν την απαραίτητη κάλυψη, ώστε να κάνει όσα κάνει.

Και τέλος, μάθαμε ότι στη Φιλοσοφική Σχολή μπορεί ένας καθηγητής να παρενοχλεί τις φοιτήτριές του, χωρίς να κουνιέται φύλλο, ακόμη κι αν όλη η σχολή το γνωρίζει. Η κυρία Καραμαλέγκου και τα «αρμόδια όργανα» της Σχολής έχουν ανακαλύψει το ελιξίριο της νεότητας, καθώς δυο βδομάδες μετά τηρούν την ίδια στάση ζεν, χωρίς να διενεργούν μια Ε.Δ.Ε ή να αναλαμβάνουν την οποιαδήποτε δράση, παρά το πλήθος των μαρτυριών που έχουν στα χέρια τους (ακόμα και μέλη Δ.Ε.Π έχουν επισημάνει το συγκεκριμένο θέμα). Είναι πραγματικά σουρεαλιστική η θεσμική νομιμότητα ώρες-ώρες.

Φυσικά, από την πλευρά μας, δε θα σταματήσουμε να δρούμε μέχρι ο Φώτης Δημητρακόπουλος να απομακρυνθεί από τη Φιλοσοφική Σχολή και δεν θα σταματήσουμε να ενοχλούμε όσο η πατριαρχία επιβάλλεται στα σώματά μας. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα στην προκειμένη είναι να ενεργοποιηθούν οι ίδιες οι γυναίκες οι οποίες έχουν δεχτεί τέτοιου τύπου επιθέσεις και παρενοχλήσεις και να δράσουν, προκειμένου να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους εκείνους που κρύβονται πίσω από το καθηγητικό πρεστίζ και την ακαδημαϊκή ιεραρχία, για να επιβάλλονται πάνω στα σώματα άλλων.

  • ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ Φώτη Δημητρακόπουλου ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

 Ελευθεριακή Παρέμβαση Φιλοσοφικής