Κάρολος Κουν
Δάσκαλος, δημιουργός και "τροφοδότης του θεάτρου"
Δάσκαλος για πολλούς, δημιουργός μιας ολόκληρης εποχής στο νεοελληνικό θέατρο, τροφοδότης γνώσης και ανθρώπινου δυναμικού στη θεατρική τέχνη. Το παρακάτω βίντεο, με καταπληκτικές εικόνες, από μια παλιότερη εκπομπή της ΕΡΤ, παρουσιάζει τη μορφή του Καρόλου Κουν μέσα από τον φακό του πολύ στενού του συνεργάτη στο Θέατρο Τέχνης, Μίμη Κουγιουμτζή, με στιγμιότυπα από τη δημιουργική ζωή του, αποσπάσματα συνεντεύξεων και προβών, μαρτυρίες του Χατζηδάκι (ο οποίος παραδέχεται ότι ο Κουν ήταν αυτός που τον έσπρωξε στη μουσική δημιουργία), του Τσαρούχη κ.α.
Πλήθος ανθρώπων παρελαύνουν μπροστά στην κάμερα και στοιχειοθετούν τη μοναδική συνεισφορά του μεγάλου θεατρανθρώπου, ο οποίος, παρά τις σπουδές και τις δυνατότητες που είχε να διαπρέψει στο εξωτερικό, επέλεξε συνειδητά να μείνει στην Ελλάδα και να μας φέρει σε επαφή με τους Μπρεχτ, Αραμπάλ, Ιονέσκο, Μπέκετ, Ίψεν, Πίντερ, Φο, Πιραντέλο, Σω, Ουίλιαμς, Λόρκα αλλά και με το σύγχρονο ελληνικό θέατρο: Σεβαστίκογλου, Καμπανέλη, Κεχαΐδη, Σκούρτη, Αναγνωστάκη, μαζί με τα έργα των αρχαίων τραγικών και του Αριστοφάνη, μέσω των οποίων δημιούργησε μια ανατρεπτική ματιά στο θέατρο της εποχής του.
“Το Θέατρο Τέχνης κι εγώ μαζί ψάχνουμε να βρούμε ό,τι καλύτερο υπάρχει και να το δώσουμε στον τόπο μας” λέει μέσα στο ντοκιμαντέρ, ανάμεσα σε άλλα πολύ σπουδαία λόγια για το θέατρο, την τέχνη, την επαναστατικότητα και τον τρόπο να αντιστέκεσαι μέσα από αυτά. Και ήταν αλήθεια αυτό που είπε. Το καταλάβαμε και τον ευχαριστούμε. Μέσα από το “υπόγειο”, στο οποίο “αισθανόταν ασφαλής“, μας έδωσε πράγματι ό,τι καλύτερο υπήρχε στο παγκόσμιο θέατρο και την παγκόσμια σκέψη.