Κίεβο προς Canal+: "Δείξτε αυτά που μας αρέσουν"!
Διαμαρτυρία της ουκρανικής κυβέρνησης στο γαλλικό κανάλι για προβολή ντοκιμαντέρ

Ξεπερνά ακόμη και τα στοιχειώδη διπλωματικά όρια η αγωνία του καθεστώτος του Κιέβου να μην μαθευτεί η αλήθεια για τα γεγονότα του 2014 και για τον εμφύλιο που ακολούθησε. Παρά και ενάντια στις εξωφρενικές αντιδράσεις του, το γαλλικό κανάλι Canal+ μετέδωσε τελικά το ντοκιμαντέρ “Οι μάσκες της επανάστασης” του δημοσιογράφου Πολ Μορέιρα για τα γεγονότα του Μαϊντάν στο Κίεβο το 2014 και την τραγωδία με την οργανωμένη πυρπόληση του Σπιτιού των Συνδικάτων στην Οδησσό από τους φασίστες, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι στις 2 Μαΐου 2014.
Το Κίεβο προσπάθησε πολύ να μην προβληθεί το ντοκιμαντέρ κάνοντας λόγο για… “διαστρέβλωση” της “πραγματικότητας”!
Μάλιστα, πριν μερικές μέρες, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Γαλλία κάλεσε το Canal+ να “ξανασκεφτεί” την απόφασή του να προβάλει την ταινία!
Πρότεινε επίσης να προβληθούν άλλες σχετικές ταινίες, στη θέση του γαλλικού ντοκιμαντέρ, που είναι αρεστές στην ουκρανική κυβέρνηση!
Πολλοί διανοούμενοι και δημοσιογράφοι αντέδρασαν έντονα από τις απαιτήσεις του Κιέβου, όπως για παράδειγμα ο Ζαν Σαπίρ από την ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, ο οποίος σημείωσε ότι “το αίτημα ξένης κυβέρνησης σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι να μην προβάλει οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ, αποτελεί καθαρό σκάνδαλο“.
Η ταινία ξεκινάει από το μασκαρεμένο πραξικόπημα στο Μαϊντάν και κλείνει με την τραγωδία της Οδησσού.
Ο δημοσιογράφος συνομίλησε με εκπροσώπους του φασιστικού κόμματος “Σβομπόντα”, του επίσης φασιστικού, παραστρατιωτικού τάγματος “Αζόφ” και των ναζιστών του “Δεξιού Τομέα”.
Φιλοξενεί επίσης μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές του εμφυλίου.
Ιδιαίτερη προσοχή δείχνει η ταινία στο ρόλο των ΗΠΑ, τόσο στα γεγονότα του 2014 όσο και στις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα, υπογραμμίζοντας τις επισκέψεις στο Κίεβο του πρώην επικεφαλής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, όσο και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ.
Όπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, η ταινία προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Γαλλία, με την πλέον χαρακτηριστική φράση στα κοινωνικά δίκτυα να είναι “ευχαριστούμε για την αλήθεια“.