«Και στ’ άγια αντάρτες» | Από την ομάδα CruX.

Βασισμένο στο «Γκιακ» και το «Δωδεκάλογο του Γύφτου»

| 02/04/2018

Η ομάδα θεάτρου CruX ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Και στ’ άγια αντάρτες» σε σκηνοθεσία Νίκης Σπανού.
Αφορμή για το έργο στάθηκαν η «Παραλογή» του Δημοσθένη Παπαμάρκου και το ποιήμα «Το παραμύθι του Αδάκρυτου» του Κωστή Παλαμά καθώς και η συγγένεια αυτών. Το διήγημα «Παραλογή» βρίσκεται στη συλλογή διηγημάτων «Γκιακ» (2014) εκδόσεις Αντίποδες του Δημοσθένη Παπαμάρκου και «Το παραμύθι του Αδάκρυτου»το οποίο είναι μέρος από το έργο «Δωδεκάλογος του Γύφτου» (1907) του Κωστή Παλαμά.

«…κι εκεί στην άκρη του γκρεμνού βγαίνει και κοντοστέκει.…»
Η ακροβασία της ανθρώπινης φαντασίας μπροστά στην ιδέα του θανάτου και η συνεχής συγκάλυψη του φόβου είναι η αφορμή που μας οδήγησε στο να πάρουμε αυτές τις ιστορίες και να τις φέρουμε σε μια ασφαλή θεατρική σκηνή και με τη βοήθεια της ελευθερίας που προσφέρει η σύμβαση του θεάτρου, να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας και των ανθρώπων πριν και μετά από μας. Η μάχη με το Χάρο έχει πάντα ένα αποτέλεσμα, την απώλεια του αντιπάλου του. Με αυτές τις ιστορίες μεγαλώσαμε. Δεν είναι λίγοι οι ήρωες που δεν δίστασαν να έρθουν αντιμέτωποι με το Χάρο. Συγκεντρώνοντας ένα θάρρος μυθικού ήρωα έτσι κι η Λυγερή, το βασικό πρόσωπο της ιστορίας μας, αντίκρισε τα μάτια του Χάροντα υπερπηδώντας δυο βασικά εμπόδια. Την ανθρώπινη και τη γυναικεία της υπόσταση για να φέρει πίσω τον αγαπημένο της. Άθελα της συγκεντρώνει πάνω της την ιστορία όλων αυτών που εναντιώθηκαν στο για αυτούς προδιαγραμμένο. Που έκαναν ρίζες τα πόδια και δεν τους κούνησε αέρας, ούτε νερό ούτε φωτιά. Και που προτίμησαν να υποφέρουν μέχρι την τελευταία τους πνοή από το να λυγίσουν, να ραγίσουν και να γονατίσουν μπροστά στο φόβο του θανάτου. «…Και στα άγια, αντάρτες.».

Info

Για δυο τελευταίες παραστάσεις

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
*Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση 6938937927
Τιμές Εισιτηρίων: 8 ευρώ (κανονικό) 5 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, ατέλειες) Eύπολις Αrt – Έγγελη 10 Αθήνα (πλήσιον Σταθμού Μετρό «Νέος Κόσμος»)

Παίζουν: Ελένη Ζουρελίδου, Νίκος Τσιμάρας
Μουσικοί επί Σκηνής: Νικόλας Ντούρος, Νεφέλη Οικονόμου Σκηνοθεσία: Νίκη Σπανού
Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική: Νικόλας Ντούρος ,Νεφέλη Οικονόμου
Σκηνικά/Κουστούμια: ομάδα CruX
Σχεδιασμός Φωτών: Μίμης Δημόπουλος
Φωτογραφία: Φίλη Ολσέφσκι, Κώστας Γιόκας
Δραματουργική Επεξεργασία: Νίκη Σπανού
Trailer: Ανδρέας Βακαλιός