Και smart και αριστερά!

Για να εξηγήσεις τα ανεξήγητα και να βρεις «που παν τα τέσσερα»...

| 27/02/2015

Μπόλικα τα επίθετα που έχουν συνοδεύσει κατά καιρούς τον όρο “αριστερά”. Ανανεωτική, επαναστατική, κυβερνώσα, αντικαπιταλιστική, κομμουνιστική, άκρα, εξωκοινοβουλευτική, ευρπωπαική. Σίγουρα μπορείς να θυμηθείς κι άλλα.

Ένας μήνας (και) πέρασε από τις εκλογές που μας χάρισαν την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση την εκφορά του λόγου των κυβερνητικών στελεχών, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να εισάγουμε έναν ακόμη όρο. (Εντάξει, δεν μπορείς να τον πεις πολιτικά δόκιμο, ούτε ταιριάζει στα εύστοχα κείμενα κριτικής που διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες. Όμως περιγράφει μια πραγματικότητα, έναν συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης και πίσω από όλα μια συγκεκριμένη αντίληψη).

Καλωσορίστε και πείτε “γεια” στην … “Smart Αριστερά”!

Η Smart Αριστερά, έχει γοητευτική τσαχπινιά στο μάτι όπως ο Γιάνης. Γαλήνη και έφεση στα υπονοούμενα όπως Ο άλλος Γιάννης. Μιλά στιβαρά κι αργόσυρτα (πολύ αργόσυρτα τελευταία) όπως ο Αλέξης.

Η Smart Αριστερά αποθεώνει την διάνοια. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας: «Οι 100 δόσεις θα γίνουν, αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο».

Η Smart Αριστερά δεν αυτο – παγιδεύεται στην σαφήνεια. “Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες, ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δεν θα σταματήσουν», είπε για την Eldorado Gold o υπουργός Περιβάλλοντος όταν πήγαν να τον μπερδέψουν.

Η Smart Αριστερά βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. “Για πρώτη φορά οι εταίροι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη να ξαναδούμε όλο το μνημονιακό πλαίσιο των νόμων οι οποίοι χαρακτήριζαν και κανόνιζαν τις εργασιακές σχέσεις» συμπέρανε ο υπουργός Εργασίας. (Θα φέρει και νομοσχέδιο γι αυτά σε ένα μήνα).

Η Smart Αριστερά εστιάζει στην καρδιά του προβλήματος: «Υπάρχουν σημεία που δε θυμίζουν τη γλώσσα τη δική μας στο κείμενο, αλλά θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών», σχολίασε για την συμφωνία στο Eurogroup ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Γενικά η Smart Αριστερά είναι ένα πολυ-εργαλείο υψηλής ευφυΐας. Έχει ένα σχέδιο που αδυνατείς να συλλάβεις επακριβώς και δεν μπορούμε να στα πούμε κι όλα. Είναι πονηρή κι ευέλικτη. Τους αφήνει να λένε ότι θέλουνε και στο τέλος θα κάνει το δικό της. Τιθασεύει τον χρόνο. Μπορεί να υπνωτίσει τα θηρία και να τα βάλει να σκοτωθούν μεταξύ τους. Ξέρει πως να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα.

Η Smart Αριστερά είναι τελικά η πολιτική ενσάρκωση της καλής σου τύχης. Αυτό που χρειαζόσουν και δεν μπορούσες να διανοηθείς, πόσο μάλλον να το ψηφίσεις. Τώρα όμως είναι εδώ, κι όπως δηλώνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «η ανάγκη για μια νέα πολιτική και κοινωνική ζωή βασισμένη στις αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, συνειδητοποιείται ως ανάγκη από ευρύτερα πλειοψηφικά τμήματα της κοινωνίας όχι μόνο από όσους και όσες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ».

Think Smart