Καληνύχτα ντε...

Για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

| 24/05/2014


Πόσοι θυμόμαστε το Θέατρο της Δευτέρας στην παλιά δημόσια τηλεόραση; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την αντίσταση στους Γερμανούς και τη σημερινή βία που η κοινωνία μας υφίσταται; Όπως αποδεικνύουν οι απόφοιτοι του Θεάτρου Τέχνης και η Μάνια Παπαδημήτριου, η σχέση αυτή είναι βαθειά. Ξεκινάει από τα πρώτα βήματα προς τη συνειδητοποίηση του τι συμβαίνει γύρω μας και φτάνει μέχρι το μαύρο της ΕΡΤ.
 

Η Μάνια Παπαδημητρίου επιλέγει να συνθέσει και να ασχοληθεί με δύο εξαιρετικά κείμενα, το Μαργαρίτα Περδικάρη του Δημήτρη Χατζή και το θεατρικό Καληνύχτα Μαργαρίτα του Γεράσιμου Σταύρου (το οποίο βασίστηκε στο προηγούμενο μυθιστόρημα). Στήνει το σκηνικό μέσα κι έξω από ένα στούντιο της ΕΡΤ, με το κόκκινο φωτάκι ON AIR αναμμένο, λίγο πριν πέσει το μαύρο που πλάκωσε τις ψυχές όλων μας πέρσι το καλοκαίρι.

Τα δύο αυτά έργα περιγράφουν, στην πραγματικότητα, μια κοινωνία σιωπής και ανοχής, η οποία προσομοιάζει δυστυχώς με τη σημερινή… Μια κοινωνία όπου κάποιοι αποζητούσαν τις «ψωροδεκάρες της Κατοχής» με αντάλλαγμα το ξεπούλημα των διπλανών και της συνείδησής τους. Μια κοινωνία, όπου τα παιδιά λιγόστευαν κάθε μέρα από την τάξη γιατί πια το σχολείο δεν είχε να τους ταΐσει (πόση θλίψη να σου έρχονται στο μυαλό τα σημερινά σχολικά συσσίτια). Μια κοινωνία που έκλεινε τα παράθυρα για να μην ακούει τον πόνο του διπλανού και να μη βγαίνει η δική της δυσωδία προς τα έξω.

Η ίδια αυτή κοινωνία, ωστόσο, γέννησε την ίδια στιγμή ανθρώπους που αντιστέκονταν και όρισαν την αξιοπρέπεια εκ νέου. «Μέχρι τότε», διαβάζει ο αφηγητής, «οι γυναίκες πέθαιναν πάνω στο κρεβάτι» από ασθένειες ή γεράματα. Τότε, την περίοδο της Αντίστασης δηλαδή, κάποιες άρχισαν να δίνουν τη ζωή τους στην πόλη ή το βουνό με αντάλλαγμα έναν καινούργιο κόσμο, όπου η κατοχή και η εκμετάλλευση θα ήταν λήμματα ενός παρελθοντικού λεξικού.

 Η Μαργαρίτα Περδικάρη, εξ Αρσακείου ορμώμενη, προστατευμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι από την κοινωνία αυτή που θέλουμε να αφήσουμε στα λήμματα του παρελθόντος, αρχίζει να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει, όταν στο σχολείο στο οποίο διδάσκει, τα παιδιά σταματούν να έρχονται είτε γιατί δεν έχουν να φάνε, είτε γιατί σκοτώνουν τους γονείς τους οι Γερμανοί και οι Έλληνες συνεργάτες τους. Το συνειδητοποιεί καλύτερα, και παίρνει θέση, όταν αρχίζει να ασφυκτιά στο σπίτι της και γνωρίζει ανθρώπους που αντιστέκονται στην κατοχή. Τότε νιώθει για πρώτη φορά ότι «δεν είμαι μοναχή μου, υπάρχει κόσμος και για μένα, κάποιος πεθαίνει και για μένα». Και κάνει και το επόμενο βήμα, συμμετέχει ενεργά στην Αντίσταση, τοποθετώντας μάλιστα τον πολύγραφο μέσα στο κελάρι του σπιτιού της, όπου οι συγγενείς της θα τον βρουν και θα την καταδώσουν, παρά τις απανωτές καληνύχτες με τις οποίες την βάζουν κάθε βράδυ στο κρεβάτι για να ηρεμήσει και να μην ασχολείται με τον έξω κόσμο. «Δεν μπορώ να έρθω μαζί σου», λέει στον σύντροφό της που φεύγει για το βουνό,

δεν είμαι σας κι εσάς. Εσείς, την ίδια στιγμή που πεθαίνετε, κάνετε όνειρα

Όλο το παραπάνω ξεκινάει από μια κρυφή ανάγνωση και γίνεται σιγά-σιγά “παράσταση” που ετοιμάζεται μυστικά μέσα σε ένα στούντιο της ΕΡΤ –μυστικά, γιατί το 2024 έχουν απαγορευτεί τα βιβλία… Τυχαίο εύρημα; Δε νομίζω. Το μέλλον είναι εδώ. Και το παρελθόν, επίσης. Με μαύρο να πέφτει στις οθόνες και να πλακώνει ανθρώπινες ζωές σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, όπως δυστυχώς έγινε για άλλη μια φορά χθες, στην γειτονική Τουρκία…

Η Μαργαρίτα Περδικάρη βαριόταν τόσες καληνύχτες κάθε βράδυ.                                                                                                                                                      Κι ένα βράδυ, τους είπε «Καληνύχτα ντε…»

kalinixta-Nte_deltio_02

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άρτεμις Θεοδωρίδη
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου

Τραγούδι τέλους: «Απρίλης» του Πάνου Τζαβέλλα

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Αγάθος Άρης, Ανδρικόπουλος Κώστας, Ασκάρογλου Γιάννης, Γεωργίου Ιουλία, Δρόσου Χριστιάνα, Ζαπαντιώτης Βαγγέλης, Ιωαννίδου Καίτη, Λιάτσος Έκτορας, Μακρή Υρώ, Τσιριγώτη Ειρήνη


Μέρες & Ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 20.00 (εκτός από τις δύο Κυριακές των εκλογών)

Τιμές εισιτηρίων

15 ευρώ (κανονικό) –  10 ευρώ (Φοιτητικό- Ομάδες-Άνεργοι με κάρτα ανεργίας)

Πώληση εισιτηρίων
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ
ΥΠΟΓΕΙΟ – Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. ταμείου 210 3228706