Κανένας άνθρωπος μόνος στην πανδημία - Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στο διαδίκτυο

| 20/03/2020

Τις μέρες αυτές που ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανεπαρκής να υποστηρίξει στην πράξη ακόμα και τα ίδια τα μέτρα που η ίδια η κυβέρνηση εξαγγέλλει κάθε απόγευμα με διαγγέλματα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και των εργαζόμενων, ομάδες πολιτών έχουν συγκροτήσει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν στην έγκυρη ενημέρωση, στην καθημερινή στήριξη ανθρώπων, στην αντιμετώπιση αυθαιρεσιών στους εργασιακούς χώρους, καθώς και στην απρόσκοπτη λειτουργία των αιμοδοσιών και της ψυχολογικής υποστήριξης τώρα που τα νοσοκομεία ο περισσότερος κόσμος τα αποφεύγει για τέτοιους λόγους.

Παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές τις διαδικτυακές ομάδες/πρωτοβουλίες και μπορείτε να μας στείλετε και άλλες αντίστοιχες που τυχόν γνωρίζετε να εμπλουτίσουμε την πληροφόρηση. Όπως θα διαπιστώσετε, αρκετά θέματα αλληλοκαλύπτονται σε όλες τις ομάδες, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη που και οι ίδιες αυτές ομάδες χρειάζονται στήριξη (μετά από συνεννόηση με τους διαχειριστές ώστε να μη δημιουργούνται αναποτελεσματικά ποστ και λειτουργίες) και η συμβολή τού καθένα και της καθεμιάς από εμάς στην οργάνωση συλλογικοτήτων καθίσταται αναγκαία. Μέσα στις ομάδες αυτές θα βρείτε και πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί σε κάποιες περιοχές, καθώς υπάρχουν πλέον αρκετοί δήμοι και πρωτοβουλίες κατοίκων σε γειτονιές που δρουν για την διευκόλυνση και στήριξη των κατοίκων τής κάθε περιοχής.

Η Ομάδα ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας ενάντια στην ασθένεια COVID-19 παίρνει ιατρικές πληροφορίες από ιατρικό προσωπικό, απαντάει μέσα από έγκυρες πηγές σε αρκετών ειδών ερωτήματα και μοιράζεται δράσεις ανά τόπους προσπαθώντας να συγκροτήσει ένα ευρύ δίκτυο αλληλεγγύης.

Η πρωτοβουλία Covid19: Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη επικεντρώνεται στο κομμάτι των εργασιακών ζητημάτων και μαζεύει καταγγελίες για εργασιακούς χώρους όπου διαπιστώνονται αυθαιρεσίες, απολύσεις ή οτιδήποτε άλλο αντιβαίνει την εργατική νομοθεσία και τις πρόσφατες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Η ομάδα Κανένας μόνος. Αλληλεγγύη στις γειτονιές της Αθήνας δημιουργεί ένα δίκτυο υποστήριξης και αλληλεγγύης για να μην μείνει κανένας μόνος του στις γειτονιές της Αθήνας.

Στο επόμενο λινκ θα βρείτε που γίνονται Ανοιχτές αιμοδοσίες εκτός νοσοκομείων καθώς οι ανάγκες για αιμοδοσία δεν τελειώνουν αυτές τις μέρες και χρειάζεται να βρεθούν τρόποι ώστε με ασφάλεια να μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα η δωρεά αίματος.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο πήραν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και τη λειτουργία μιας τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και ανοικτών Γραμμών Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων νιώθουν ψυχολογικά αβοήθητοι εν μέσω της νέας καθημερινής πραγματικότητας λόγω του κορονοϊού.

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία προσφέρει δωρεάν ψυχιατρική βοήθεια μέσω τηλεδιάσκεψης για θέματα που αφορούν στο τι βιώνουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση της πανδημίας.