«Καρακάσο: Η εξέγερση κατά του ΔΝΤ στη Βενεζουέλα»

Οι πρώτες λαϊκές εξεγέρσεις ενάντια στον φιλελευθερισμό στις 22/2 στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας

| 20/02/2017

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2017, η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα διοργανώνει πολιτική συζήτηση με θέμα «Καρακάσο: Η εξέγερση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Βενεζουέλα».

Η 4η και 27η Φεβρουαρίου αποτελούν ημερομηνίες ορόσημα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Βενεζουέλας.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1989, ο λαός της Βενεζουέλας βγήκε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθεί κατά του «οικονομικού πακέτου» λιτότητας που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης του Carlos Andres Perez και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτή η λαϊκή εξέγερση ονομάστηκε «Το Καρακάσο» και καθιερώθηκε ως η πρώτη αυθόρμητη διαμαρτυρία κατά του νεοφιλελευθερισμού στον 20ο αιώνα.

Ο απολογισμός ήταν 3.000 νεκροί σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μετά τη βίαιη καταστολή από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Το Καρακάσο αποτέλεσε επίσης τον άμεσο πρόδρομο της 4ης του Φλεβάρη του 1992 όταν επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς το πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Carlos Andres Perez.
Αν και το πραξικόπημα δεν οδήγησε σε άμεση αλλαγή της κυβέρνησης, εντούτοις σήμανε μια δραματική ρήξη στην πολιτική ιστορία της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο στην εξουσία μέσω της δημοκρατικής οδού του ηγέτη της απόπειρας πραξικοπήματος, Hugo Chávez Frías.

Υπό το φως αυτών των γεγονότων, η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα οργανώνει αυτή την ανοιχτή συζήτηση και διάλογο με όλο το ενδιαφερόμενο κοινό.

Ομιλητές στη συζήτηση αυτή θα είναι ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καλτσώνης, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου και ο Πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Farid Fernandez.

Η ιδέα είναι να προσεγγιστούν τα ιστορικά αυτά γεγονότα από διαφορετικές σκοπιές, επιτρέποντας την ενεργό συμμετοχή του κοινού ώστε το πολιτικό αυτό γεγονός να γίνει κατανοητό σε όλες του τις διαστάσεις.

Στις 19.00, στη Χάρητος 6 στο Κολωνάκι.

 

caracazo