Κατάληψη - παρέμβαση στο κτήριο των γραφείων της ΓΣΕΕ

Κόντρα στο "Ναι" της ηγεσίας της.

| 03/07/2015

Σε μαζική παράσταση καταγγελίας και ολιγόωρη κατάληψη προχώρησαν συλλογικότητες εργαζομένων, σχήματα, παρατάξεις και συνδικαλιστές (από τα “Εργατικά Σχήματα – Κινήσεις – Παρεμβάσεις”, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.), μόλις πριν από λίγο, το απόγευμα της Παρασκευής, στο κτήριο των γραφείων της ΓΣΕΕ. Μάλιστα ανάρτησαν και πανώ στην πρόσοψη του κτηρίου που ανέγραφε: “ΣΕΒ και εργατοπατέρες ψηφίζουν ΝΑΙ – Οι εργάτες ψηφίζουν ΟΧΙ”

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην καμπάνια και τις κινητοποιήσεις του “Όχι” στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, 5 Ιουλίου. Ένα ξεκάθαρο”Όχι” στο δίλημμα της ερχόμενης Κυριακής, που όμως, όπως εξηγούν οι διοργανωτές της κινητοποίησης στρέφεται ως λογική ενάντια σε όλα τα μνημόνια, παλιά και νέα. Δεν συμφωνεί με τις προηγούμενες προτάσεις της κυβέρνησης (45σελιδη πρόταση) και επιζητά τη ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Είναι όμως και μια κινητοποίηση που στρέφεται ευθέως κατά της ίδιας της ΓΣΕΕ. Είναι η πρώτη κινητοποίηση, όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι που αποτελεί καταγγελία και εναντίωση στην “ξεπουλημένη” όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, γραφειοκρατική ηγεσία που ταυτίστηκε με τον ΣΕΒ εν όψει δημοψηφίσματος, δημοσιοποιώντας πριν λίγες μέρες ανακοίνωση που ούτε λίγο ούτε πολύ καλούσε σε ψήφιση του “ΝΑΙ” ή ακύρωση του δημοψηφίσματος το οποίο χαρακτήριζε “ψευδεπίγραφο και διχαστικό”.

Η τριτοβάθμια συνομοσπονδία  μετά από μια τεράστια περίοδο σιωπής και ενώ βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο πλήρους απαξίωσης της έννοιας του συλλογικού εργατικού αγώνα από τις μνημονιακές πολιτικές (η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα) κατάφερε να αρθρώσει λόγο για να ταχτεί υπέρ της αδιαπραγμάτευτης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Και ενώ η ίδια φαίνεται να έχει απαξιωθεί πλήρως από τη μεγάλη μάζα του κόσμου της εργασίας στη χώρα μας. Μόνο ο βαρύς τίτλος φαίνεται να της έχει απομείνει και αυτόν, καθώς φαίνεται δεν διστάζει να τον περιφέρει ακόμη και στο στρατόπεδο στήριξης του “Ναι” , συντασσόμενη με εμπορικούς συλλόγους και συνδέσμους βιομηχάνων.

KATALISPISGSEE2

Όπως καταγγέλλουν τα εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις: 

“Η ΓΣΕΕ με μια απόφαση-ντροπή για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, προσχώρησε και επίσημα στο μαύρο μπλοκ της εργοδοσίας, στο μαύρο μπλοκ του ΝΑΙ της τρόικας και της ΕΕ. Την ίδια ώρα που η εργοδοτική τρομοκρατία και οι εκβιασμοί έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, οι γραφειοκράτες, υποταγμένοι υπάλληλοι των εργοδοτών που έχουν την ταμπέλα “ΓΣΕΕ” (σε αχρηστία εδώ και μήνες έτσι κι αλλιώς), αντί να ασχοληθούν με τις διώξεις και τον εκτροχιασμό των εργοδοτών, βγάζουν ανακοινώσεις και αποφάσεις υπέρ του ΝΑΙ, υπέρ της ΕΕ και του ευρώ, δηλαδή υπέρ του επιτελείου της αντεργατικής επίθεσης. Είναι ώρα να σαρωθούν από τα συνδικάτα οι δυνάμεις της υποταγής και του εργοδοτικού “συνδικαλισμού” της ήττας.”

Εδώ η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

«Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015, η ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, προκειμένου να τοποθετηθεί επί των δραματικών εξελίξεων στη χώρα μας.

»Για τη ΓΣΕΕ η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είναι δημοκρατικό, συνταγματικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών και βρίσκεται εντός των Ευρωπαϊκών παραδόσεων.

»Το συγκεκριμένο όμως δημοψήφισμα, ο χρόνος διενέργειάς του, η ποιότητα και το περιεχόμενό του “καίγεται” μέσα σε ένα πλαίσιο “τεχνητών διλημμάτων” και “χρονικών ασφυξιών”, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και διχασμού της κοινωνίας.

»Η Συνομοσπονδία είναι αδιαπραγμάτευτα αντίθετη σε κάθε είδους μνημόνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας και του Ελληνικού Λαού, είτε πρόκειται για μνημόνιο των πιστωτών, είτε της Κυβέρνησης. Όπως αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση μας για τη συνέχιση του Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού της χώρας, και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο Ευρώ.

»Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ και ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ. 

»ΑΦΡΟΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΚΡΑΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΞΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ. 

»ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ!

»Ως Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:

  • Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ!
  • ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ KAI ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ!
  • ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΗ ΕΥΡΩΠΗ»!

11698520_1631692360409729_381087326431401199_n