Καταλήψεις στέγης για πρόσφυγες: Η αλληλεγγύη και η ανάγκη τις ανοίγουν, η κυβέρνηση τις κλείνει

«Πογκρόμ» στην αδιαμεσολάβητη αλληλεγγύη εξαπέλυσε ο κρατικός μηχανισμός

| 23/04/2016

«Φάμπρικα» εκκενώσεων κτιρίων που έχουν καταληφθεί για να προσφέρουν στέγη και υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες ο κρατικός μηχανισμός.

Χθες, στις 8 το πρωί εκκενώθηκε από την αστυνομία η κατάληψη στέγης turtel corner στην Θεσσαλονίκη. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι (αλληλέγγυοι και μετανάστες) προσήχθησαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με την κατηγορία …της «διατάραξης κοινής ειρήνης»!

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά εκκένωση. Προηγήθηκαν επιχειρήσεις εκκένωσης σε Χίο, Λέσβο και Αθήνα. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οξύνεται μια – από ότι φαίνεται- οργανωμένη επιχείρηση στοχοποίησης του κινήματος αλληλεγγύης. Πρόσφατο παράδειγμα η στοχοποίηση συνδικαλιστή μέλους του «Συντονισμού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό».

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην ανέχεται οτιδήποτε δεν μπορεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει ολοκληρωτικά. Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται, ότι η τακτική της είναι αδιέξοδη, για την ίδια, αφού οι καταλήψεις εξακολουθούν να «ξεφυτρώνουν» και να προσφέρουν πραγματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αντί της «στυλιζαρισμένης» «φιλανθρωπίας».

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμος στα πλαίσια της συμφωνίας με την ΕΕ και τις γενικότερες δεδηλωμένες κατευθύνσεις της δεύτερης δεν δίνουν πραγματικό βάρος στην στοιχειωδώς ανθρώπινη υποδοχή των ανθρώπων που φτάνουν μέχρι εδώ, με αποτέλεσμα τον ρόλο αυτό να αναλαμβάνουν στις καλύτερες περιπτώσεις οι αλληλέγγυοι.

Το τελευταίο παράδειγμα υπήρξε η κατάληψη του μέχρι πρότινος εγκαταλελειμένου ξενοδοχείου City Plaza από την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες» κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας.

«Μαζί με το δεδομένο μας αίτημα να καλυφθούν άμεσα οι στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων, όχι σε καταυλισμούς και στρατόπεδα, αλλά σε στεγασμένους χώρους με πλήρη υποδομή στους οποίους θα μπαίνουν και θα βγαίνουν ελεύθερα, προχωρήσαμε στην κατάληψη του εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου CITY PLAZA με σκοπό, αφενός να απαντήσουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας σε αυτό το πρόβλημα και αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αγώνα και πληροφόρησης για τα ζητήματα των προσφύγων» , αναφέρεται στην πρώτη ανακοίνωση του «Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά στο ότι με κινήσεις σαν τη συγκεκριμένη δεν παραιτείται το κίνημα αλληλεγγύης από το αίτημα το ίδιο το κράτος να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όσους φτάνουνε στη χώρα μας: «Η κίνησή μας αυτή δεν απαλλάσσει την ελληνική και καμία άλλη κυβέρνηση από την υποχρέωση να προβεί η ίδια άμεσα σε κινήσεις στέγασης και προστασίας όλων των προσφύγων. Αναδεικνύει ωστόσο την αλληλεγγύη ως την κινητήρια κοινωνική δύναμη που θα αποτρέψει τα ρατσιστικά σχέδια των ευρωπαϊκών κρατών και θα απλώσει ένα δίχτυ προστασίας των προσφυγικών πληθυσμών, στην κατεύθυνση της πλήρους και απρόσκοπτης πρόσμειξης τους με τους/τις ντόπιους/ες εργαζόμενους/ες, καταπιεσμένους/ες».

Η ανακοίνωση κλείνει με κάλεσμα στήριξης της προσπάθειας που γίνεται στο city plaza και κάθε κάθε ανεξάρτητης δομής αλληλεγγύης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι από την πρώτη στιγμή της νέας αυτής κατάληψης, δεν έλειψε η προσπάθεια στοχοποίησής της από την εταιρία στην οποία ανήκει (μια προσπάθεια που έτυχε θερμής υποδοχης από μερίδα των ΜΜΕ), παρόλο που δεν διαφαινόταν μέχρι πρότινος καμία προοπτική επαναλειτουργίας του χώρου του ξενοδοχείου.

Οι επόμενες μέρες, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου που είναι προ των πυλών αναμένονται κρίσιμες και έντονες…