"Καταπίστευμα" - Libby Sacer Foundation
Το αρχείο μιας γυναίκας ανασυνθέτει αφηγήσεις και συνδέει τους ανθρώπους πίσω από αυτές

Τι κοινό έχει ένα τεμαχισμένο προσωπικό ημερολόγιο με έναν ανυπόγραφο πίνακα που μοιάζει με Γουόρχολ; Τι συνδέει μια μακέτα τής Νέας Βαβυλώνας του καταστασιακού Κονστάντ με μία αφρικάνικη μάσκα, ή με τα ηχογραφημένα γέλια δεκάδων ανθρώπων; Αυτά και άλλα πολλά συνυπάρχουν στο αρχείο της Libby Sacer, μέρος του οποίου εκθέτει το Libby Sacer Foundation στην έκθεση Καταπίστευμα, στο χώρο Cheapart στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους & Α. Μεταξά 25), για λίγες ακόμα μέρες.
Ρωτήσαμε την Ευγενία Τζιρτζιλάκη, εκ των συμμετεχόντων στην Έκθεση και στο Libby Sacer Foundation, να μας πει δυο λόγια για το «Καταπίστευμα» και την Libby Sacer.
« Το “Καταπίστευμα”, μια έκθεση που πήρε παράταση ως τις 17 Μάη, είναι το πρώτο μέρος ενός κύκλου εκδηλώσεων υπό τον τίτλο Διαβατήριο παρακαλώ / Passport please.
Η Libby Sacer, η οποία μας έδωσε την αφορμή για όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ήταν Εβραία μιγάδα, πιθανόν αμφίφυλη και παρέμεινε παντελώς άγνωστη έως το θάνατό της στο Λονδίνο το 2013, σε ηλικία 88 ετών. Ο κληρονόμος της, αναγνωρίζοντας τον πλούτο υλικού που υπήρχε στο σπίτι της, απευθύνθηκε σε ομάδα ειδικών για την ταξινόμηση του. Προς έκπληξιν όλων, από το σύνολο των ευρημάτων προκύπτουν ενδείξεις του ρόλου της σε κινήματα τέχνης, σκέψης και πολιτικής για μια περίοδο που καλύπτει πάνω από μισό αιώνα.
Στο σπίτι της Σάκερ βρέθηκαν σημαντικά έργα τέχνης που θεωρούνταν χαμένα ή άγνωστα, αλληλογραφία με πάνω από είκοσι προσωπικότητες των τελευταίων 50 χρόνων, χιλιάδες βιβλία, βιντεοκασέτες, αρχεία ήχου, αντρικά και γυναικεία κοστούμια, μια σειρά από προσωπικά αντικείμενα των Camus, Foucault, Debord, Arendt, Althusser κ.α., καθώς και βιβλία που είχε συγγράψει η ίδια και που διακινούσε αποκλειστικά από χέρι σε χέρι.
Έτσι λοιπόν, ως τις 17 Μάη, υπό τον τίτλο “Καταπίστευμα“, παρουσιάζονται θραύσματα του αρχείου αυτού – κάποια αυθεντικά και κάποια αντίγραφα – αλλά και δημιουργικές προσεγγίσεις στο υλικό (εικόνες, αντικείμενα, κείμενα, performance) από τους καλλιτέχνες, επιστήμονες και αρχιτέκτονες Έλενα Ακύλα, Nίκο Γιαβρόπουλο, Ρόζα Γιαννοπούλου, Νέλλυ Καμπούρη, Ευτυχία Κιουρτίδου, Βασιλική Κονδύλη, Κώστα Κοράκη, Τίνα Κότση, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Μιακέλα Λιακατά, Αλέξανδρο Μαγκανιώτη, Άννα Μανέτα, Μαρία Σαρρή, Όλγα Σπυράκη, Μυρτώ Σταμπούλου, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Δημήτρη Χαλάτση, Στέφανο Χανδέλη και Μαρία Φακίνου. »
Η έκθεση είναι ανοιχτά Τετάρτη με Σάββατο, 6-10μμ.
Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η πρώτη από τις δράσεις της ομάδας Libby Sacer Foundation φέτος. Για τους επόμενους έξι μήνες, στα πλαίσια του κύκλου Διαβατήριο παρακαλώ/Passport please, η ομάδα φιλοξενείται στην Cheapart και, με αφορμή τη Λίμπυ Σάκερ, ξεκινά ένα διάλογο για τις καταβολές και τα «φαντάσματά» μας. Ως και τον Οκτώβριο του 2014, διοργανώνονται δράσεις, ομιλίες, εκθέσεις και εργαστήρια, που αφορούν τους περιορισμούς του σώματος, του χώρου, της ταυτότητας, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που τα οριοθετούν και το φαινόμενο της διαμεσολάβησης.
Κάποιες απ’ τις επόμενες δράσεις του κύκλου είναι:
29 Μάιου 2014: Δημόσιος χώρος & διαδήλωση / το διαμαρτυρόμενο σώμα.
Μία συζήτηση για τους μηχανισμούς ελέγχου του σώματος. Οι καλεσμένοι – αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και συγγραφείς – θα μιλήσουν για το πώς χρησιμοποιεί το πλήθος και οι δυνάμεις καταστολής το δημόσιο χώρο κατά τις διαδηλώσεις, και για το είδος των παρεμβάσεων που συμβαίνουν. Ακολουθεί συζήτηση.
6 & 7 Ιουνίου 2014: Διάλογος για την πολιτισμική παραγωγή / Artists talks
Καλλιτέχνες από διάφορα πεδία μιλούν για τη δουλειά και την πορεία τους. Τι κάνουν και πώς σκέφτονται γι’ αυτό; Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί συζήτηση, αλλά και ανοιχτό μικρόφωνο (open mic) στο τέλος της βραδιάς όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά του, με τους ίδιους όρους.
13 & 14 Ιουνίου 2014: Book Reports: Διάλεξε φάντασμα, γίνε το διαβατήριό του
Ανοιχτό κάλεσμα για την παρουσίαση βιβλίων που μας «στοιχειώνουν» αυτή την περίοδο. (*) Κάθε παρουσίαση θα λειτουργεί ως μοίρασμα και υποκειμενικό ρεπορτάζ ανάγνωσης για βιβλία λογοτεχνικά, επιστημονικά, ή οποιουδήποτε άλλου είδους. Ένα διήμερο όπου οι ιδέες γίνονται ιοί και οι συγκινήσεις μεταδοτικές.
(*) Συμμετοχές έως και 2 Ιουνίου, με μήνυμα στη σελίδα “Libby Sacer Foundation” στο facebook, ή στο e-mail [email protected] με θέμα: ΒΟΟΚ REPORΤ.