Κεν Λόουτς: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενσαρκώνει τον νεοφιλελευθερισμό»

Καταγγελτικός... «Χρυσός Φοίνικας»

| 23/05/2016

Οσοι λένε ότι ο καλλιτέχνης «μιλά» μέσα από το έργο του έχουν δίκιο. Αν, μάλιστα, αυτό το έργο παίρνει ανοιχτά θέση κατά της αδικίας και της εκμετάλλευσης, τότε δεν έχει ανάγκη περισσότερων σχολίων. Καμιά φορά, όμως, υπάρχει ανάγκη, ακόμη και ένα τέτοιο έργο, να συνοδευτεί από τον λόγο του δημιουργού του. Ακόμη και αν δεν το χρειάζεται το ίδιο. Γιατί το χρειάζεται ο κόσμος.

Μια τέτοια περίπτωση συνιστά ο Βρετανός σκηνοθέτης, Κέν Λόουτς. Ο οποίος απέσπασε τον «Χρυσό Φοίνικα» για την καλύτερη ταινία του 69ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, με το πόνημά του «I, Daniel Blake» (Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ) διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά.

Η ταινία καταγγέλλει τη διάλυση του κοινωνικού συστήματος και τις κοινωνικές αδικίες μέσα από τα μάτια ενός ανέργου. Αλλά στην συνέντευξη που ακολούθησε ο Λόουτς έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρα τα πράγματα: «Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενσαρκώνει τον νεοφιλελευθερισμό. Το βλέπει κανείς στον τρόπο με τον οποίο εξευτέλισαν τον ελληνικό λαό και έχει προκαλέσει δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους και έναν δύσκολο αγώνα για πολλούς άλλους ανθρώπους που δεν είναι απελπισμένοι αλλά βιώνουν δύσκολες στιγμές».

»Αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση», επειδή οι ιδέες «τις οποίες αποκαλούμε νεοφιλελεύθερες (…) μπορεί να μας οδηγήσουν στην καταστροφή.

»Πρέπει να πω ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ίσως και αναγκαίος», τόνισε ο Λόουτς μιλώντας στα γαλλικά και τα αγγλικά, αφού προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανόδου της άκρας δεξιάς.

»Τα πιο ευάλωτα άτομα είναι αυτά που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση των επιδομάτων (…) και τους λένε ότι αν είναι φτωχοί, το λάθος είναι δικό τους».

Τα υπόλοιπα βραβεία έχουν ως εξής:

Το Μεγάλο βραβείο (Grand Prix) για την πιο πρωτότυπη ταινία στο 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην ταινία «Juste la fin du monde», του 27χρονου Καναδού Ξαβιέ Ντολάν.

Το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράζονται ο Ρουμάνος Κριστιάν Μουντζίου για την ταινία «Bacalaureat» και ο Γάλλος Ολιβιέ Ασαγιάς για την ταινία «Personal shopper».

Το βραβείο γυναικείου ρόλου στην Φιλιππινέζα Ζακλίν Ζοζέ για την ερμηνεία της στην ταινία «Ma’Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόσα ενώ το βραβείο ανδρικού ρόλου στον Ιρανό Σαχάμπ Χοσεϊνί για την ερμηνεία του στην ταινία «Le Client» του Ασγάρ Φαρχαντί.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: Ασγκάρ Φαραντί για το «The Salesman»

Βραβείο της Επιτροπής: «American Honey» της Άντρεα Άρνολντ

Χρυσή Κάμερα: «Divines» της Ούντα Μπενιαμίνα

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας: «Timecode» του Χουάνχο Χιμένες

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας: Ζαν Πιέρ Λεό

Χρυσή Κάμερα (για καλύτερο ντεμπούτο): Divines, Χούντα Μπενιαμίνα

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: Timecode, Χουάνιο Χιμένεζ

Ειδική διάκριση για μικρού μήκους ταινία: The Girl Who Doanced with the Devil, Ζοάο Πάουλο Μιράντα Μαρία

Queer Χρυσός Φοίνικας (Μεγάλου Μήκους): Les Vies de Thérèse, Σεμπαστιέν Λιφσίτς

Queer Χρυσός Φοίνικας (Μικρού Μήκους): Gabber Lover, Άννα Καζενάβ-Καμπέ.