Κερδίζοντας από την κρίση…

Πώς εταιρείες και δικηγόροι αποκομίζουν κέρδη από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση

| 29/04/2014

Ήρθε στα χέρια μου μια πολύ σοβαρή και λεπτομερής μελέτη (Κερδίζοντας από την Κρίση – Πώς εταιρείες και δικηγόροι αποκομίζουν κέρδη από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση) που έγραψαν δύο από τα κορυφαία ινστιτούτα ριζοσπαστικής σκέψης στην Ευρώπη: το Transnational Institute στο Άμστερνταμ και το Corporate Europe Observatory στις Βρυξέλλες. Διαβάζοντάς την, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό που αφήνει πίσω του όρθιο η καταστροφική πολιτική κυβερνήσεων όπως η ελληνική, σπεύδουν να το ρουφήξουν σα βδέλλες οι εταιρείες από την τσέπη των φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η έκθεση, κερδοσκόποι επενδυτές διεκδικούν πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια Ευρώ ως αποζημίωση από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, σε ιδιωτικά διεθνή δικαστήρια, για μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δεν εξετάζω αν τα μέτρα αντιμετώπισαν πραγματικά την κρίση – που σιγά μην την αντιμετώπισαν. Το φοβερό είναι ότι μια σειρά εταιρειών πάτησαν σε αυτά τα μέτρα για να ζητήσουν αποζημιώσεις από τα ίδια τα κράτη, για τα χαμένα κέρδη τους!

Η έκθεση εξετάζει μια σειρά αγωγών από επενδυτές που ασκήθηκαν εναντίον της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου μετά την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επενδυτές δεν ήταν μακροχρόνιοι επενδυτές, αλλά επένδυσαν καθώς η κρίση αναδυόταν και άρα γνώριζαν πλήρως τους κινδύνους. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μια θαυμάσια – για τις εταιρείες – ανακάλυψη, που λέγεται «διμερείς συμφωνίες επενδύσεων» ως μία νομική έξοδο κινδύνου για να αποσπάσουν ακόμα περισσότερο πλούτο από χώρες που μαστίζονται από την κρίση, όταν οι υψηλού κινδύνου επενδύσεις τους δεν απέδωσαν!

Η Σεσίλια Ολιβέ, μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης, δηλώνει: «Σε μία περίοδο που πολίτες σε όλη την Ευρώπη αποστερούνται πολλών βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, συνιστά πραγματική διαστροφή η υποστήριξη από την ΕΕ ενός διεθνούς καθεστώτος επενδύσεων που παρέχει VIP προστασία σε, εν πολλοίς, κερδοσκοπικούς ξένους επενδυτές. Είναι καιρός να απορρίψουμε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα δικαιοσύνης που υποστηρίζει τους αρπακτικούς εταιρικούς γύπες και υποσκάπτει κάθε μορφή ρύθμισης που θα ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Αχ αυτή η επιχειρηματικότητα… πώς τα καταφέρνει πάντα! Είσαι άνθρωπος; Ψόφα! Είσαι εταιρεία; Πάρε τα λεφτά, κράτα και τα ρέστα!