Από διαφημίσεις... μνημεία!

Αυτόνομα καλλιτεχνικά γεγονότα συνιστούν οι κινηματογραφικές γιγαντοαφίσες τη συλλογής HELLAFFI

| 22/07/2016

Τότε εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της κυρίαρχης κινηματογραφικής διανομής. Οι δημιουργοί τους έπρεπε να μεταδώσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το περιεχόμενο της ταινίας, με έναν εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να προσελκύσουν τους εν δυνάμει θεατές. Το γεγονός ότι κινηματογραφικές αυτές γιγάντιες αφίσες ζωγραφίζονταν στο χέρι από ταλαντούχους δημιουργούς, τις κατέστησε, με την πάροδο του χρόνου, ως ξεχωριστά καλλιτεχνικά δημιουργήματα, άξια προσοχής αλλά και προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, όπως μας ενημερώνει το ΑΠΕ, οι ζωγραφισμένες στο χέρι κινηματογραφικές γιγαντοαφίσες της συλλογής HELLAFFI χαρακτηρίστηκαν χτες, ομόφωνα, μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Πρόκειται για εντυπωσιακές αφίσες, έργα μεγάλων διαστάσεων, με κεντρικό θέμα μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας που ήθελαν να διαφημίσουν. “Η κάλπική λίρα”, “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”, “Η Αλίκη στο ναυτικό”, “Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας”, “Μανταλένα” και “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” είναι λίγες μόνο από τις ταινίες που αποτυπώνονται. Οι δημιουργοί τους (μεταξύ αυτών ο Στέφανος Αλμαλιώτης, ο Γιώργος Βακιρτζής, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Γεράσιμος Τουλιάτος) τις ζωγράφιζαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μέγεθος τόσο μεγάλο όσο η πρόσοψη της κινηματογραφικής αίθουσας.

Η συλλογή περιλαμβάνει 193 ζωγραφικά έργα σε καμβά που αποτυπώνουν κινηματογραφικές αφίσες, 24 ακουαρέλες αφισών μικρότερου μεγέθους, περίπου 50 προσχέδια έργων με διάφορα μέσα, 35 λιθογραφικές αναπαραγωγές αφισών και 29 φωτογραφίες. Η πλειονότητα των έργων της συλλογής χρονολογούνται την περίοδο 1950 – 1975.