Κι άλλο εργατικό αίμα στις «γαλέρες» της «κοινωφελούς εργασίας»

Σε καταστολή ένας 58χρονος... «ωφελούμενος» για ένα προσωρινό μεροκάμματο

| 13/09/2016

Ακόμη ένα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» συνέβη στις «γαλέρες» των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», όπως βαφτίστηκε η ανακύκλωση της ανεργίας. Αυτή τη φορά πρόκειται για έναν 58χρονο εργαζόμενο… «ωφελούμενο» που δούλευε στην καθαριότητα, στον δήμο Φυλής, ο οποίος, την 1η Σεπτέμβρη, έπεσε από το απορριματοφόρο με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται με καταστολή, στην Εντατική του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Την απαρέγκλιτη λήψη και εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής. Σε ανακοίνωσή του απαιτεί να εξεταστούν οι συνθήκες και οι αιτίες του συμβάντος. Αναφερόμενο στις γενικότερες συνθήκες, σημειώνει ότι στον κλάδο των εργαζομένων στους ΟΤΑ συμβαίνουν συχνά εργατικά «ατυχήματα» και οι αιτίες είναι μεταξύ άλλων: έλλειψη μόνιμου προσωπικού, χρησιμοποίηση συμβασιούχων, χρησιμοποίηση εργατών γενικών καθηκόντων ή άλλης ειδικότητας σε εργασίες που απαιτούν καλή γνώση του αντικειμένου, «γερασμένος» μηχανολογικός εξοπλισμός, εντατικοποίηση της εργασίας κ.λπ.

Τεκμηριώνοντας τις καταγγελίες του σωματείου, το epoli.gr θέτει, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Έχει δηλωθεί ή όχι… ο τραυματισμός του 58χρονου, ως εργατικό ατύχημα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Κι αν ναι… πότε έγινε; (…) Κυριότερα, γιατί επέβαινε ως πλήρωμα σε απορριμματοφόρο, «ωφελούμενος» της Κοινωφελούς, ενώ σαφώς απαγορεύεται από σχετική εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας;

(…)

Βάσει της ΚΥΑ για την «Κοινωφελή Εργασία», υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων ανέργων στα Προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας», είναι ο επιβλέπων Φορέας, εν προκειμένω ο Δήμος Φυλής.
Εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας, ρητά επισημαίνει πως, απαγορεύεται η απασχόληση ωφελουμένων των Προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας» σε απορριμματοφόρα Δήμων.

Οδηγία της ΚΕΔΕ, προς όλους του Δήμους της Χώρας, τονίζει να μην απασχολούνται εργαζόμενοι της “Κοινωφελούς” σε απορριμματοφόρα.

Υπάρχουν τρεις εγκύκλιοι της Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγείας των συμμετεχόντων στα Προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας».».

Οπως αναφέρθηκε αρχικά δεν ήταν το πρώτο αίμα «ωφελούμενου» εργάτη που χύθηκε. Τον Απρίλη του 2013 ο «Ριζοσπάστης» δημοσιοποίησε το επίσης σοβαρό «ατύχημα» 51χρονου εργάτη τον οποίο πάτησε όχημα και στα δυο πόδια. Τότε, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας επίσης κατήγγειλε ότι το εργατικό «ατύχημα» δεν ήταν τυχαίο, καθώς «συνεχώς αυξάνεται ο ρυθμός των εργατικών ατυχημάτων (…) Η μείωση του προσωπικού είναι συνεχής με τις πολιτικές που απαγορεύουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. (…) Ετσι μεγιστοποιείται η εκμετάλλευση, η ζωή μας εκτίθεται όλο και περισσότερο στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες. Δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για την κερδοφορία των εργολάβων που καραδοκούν να αναλάβουν τις υπηρεσίες των Δήμων».

Τον περασμένο Γενάρη καταγράφηκε και το πρώτο θανατοφόρο «δυστύχημα» στα «πεντάμηνα», όταν έχασε την μάχη για την ζωή ο 36χρονος Γιώργος Σταμούλης που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, πέφτοντας από το απορριμματοφόρο στο οποίο εργαζόταν, τον Οκτώβρη του 2015. Ξηταν εργαζόμενος στο Δήμο Μεγαρέων με το πεντάμηνο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας…

Ναί. Η ανάπτυξη θα έρθει. Αλλά για τα αφεντικά. Οχι για τον Γιώργο και τα ταξικά του αδέρφια…