Κι όμως: Η Σ. Αραβία προστάτιδα των γυναικείων δικαιωμάτων δια του.. ΟΗΕ!

Τα πάντα, ακόμη και τα προσχήματα, θυσία στο βωμό των «χρήσιμων» συμμάχων

| 24/04/2017

Ειρωνία; Τραγωδία; Απερίγραπτη υποκρισία; Ένα τραγελαφικό περιστατικό έλαβε χώρα στο συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο απηχεί ίσως  τα αδιέξοδα της αστικής διπλωματίας, σίγουρα όμως την αποσύνδεση του ΟΗΕ από οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο.

Το αρμόδιο Συμβούλιο είχε την υποχρέωση έπρεπε να εγκρίνει 4 χώρες από την Ασία για τις θέσεις της Επιτροπής υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών. Μετά από μια σχετική ψηφοφορία, επιλέχθηκαν τελικά το κατεχόμενο Ιράκ, η Νότια Κορέα, το Τουρκμενιστάν και… η Σαουδική Αραβία!

Προφανώς η εξέλιξη αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς η αραβική χώρα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά αντίθετα είναι και από τους βασικούς καταπιεστών των γυναικών στην ευρύτερη περιοχή. Οι νόμοι του Βασιλείου δεν παρέχουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα στις γυναίκες.

«Όλες οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πρέπει να έχουν έναν άντρα προστάτη που παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις για λογαριασμό ους, ελέγχοντας τη ζωή μιας γυναίκας από τη γέννηση της μέχρι το θάνατο. Η Σαουδική Αραβία επίσης απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του UN Watch, Hillel Neuer. Το UN Watch είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«To να εκλέγεις τη Σαουδική Αραβία για να προστατέψεις τα δικαιώματα των γυναικών είναι σα να κάνεις έναν εμπρηστή διοικητή της Πυροσβεστικής» πρόσθεσε ο Neuer.

Η Σαουδική Αραβία είναι διαχρονικός σύμμαχος δυτικών κρατών και κυρίως των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία έγινε μυστικά (μετά από αίτημα των ΗΠΑ), υπολογίζεται ότι 5 ευρωπαϊκά κράτη έδωσαν την ψήφο τους στο Βασίλειο.

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ και το TPP