ΚΚ Τουρκίας και Ολλανδίας: Ενωμένοι απέναντι στις, εκατέρωθεν, εθνικιστικές μεθοδεύσεις

Κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων υπέρ της ενότητας της εργατικής τάξης των δύο χωρών και ενάντια στο φασισμό

| 14/03/2017

Την μεθοδευμένη κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών εκ μέρους του κυρίαρχου πολιτικού προσωπικού προκειμένου να εξυπηρετηθούν, εκατέρωθεν, κομματικά συμφέροντα που μπορεί να εξυπηρετούν ιδιαίτερα τις αστικές τάξεις των χωρών αλλά όχι και τους απλούς πολίτες καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΚΡ) και το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας ((NCPN). Στην κοινή ανακοίνωση κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για το «παιχνίδι» που εκατέρωθεν γίνεται με τον εθνικισμό και υπογραμμίζεται η ανάγκη ενότητας των εργαζομένων των δύο χωρών τόσο ενάντια στο φασισμό όσο και στα αντιλαϊκά σχέδια που και οι δύο κυβερνήσεις, που τώρα ανεβάζουν τους τόνους, προώθησαν και προωθούν.

Συγκεκριμένα η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Προς τον Εργαζόμενο λαό της Ολλανδίας και της Τουρκίας.

Μια κρίση, τόσο σοβαρή που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και χρόνια, διαδραματίζεται μεταξύ των δυο χωρών η οποία καθρεπτίζει την ακαταλληλότητα των πολιτικών που προκαλούν και παίζουν με τα εθνικιστικά αισθήματα του λαού και προσπαθούν να επωφεληθούν πολιτικά από την ένταση που κλιμακώνεται.

Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικοί, που είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της κρίσης, που έχει πάρει σκανδαλώδεις διαστάσεις, επιτίθενται στους δικούς τους εργαζόμενους και έχουν υπογράψει νόμους που τσακίζουν τα δικαιώματα του προλεταριάτου. Και οι δυο εκπροσωπούν την αστική τάξη και τα μονοπώλια.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του AKP στήνουν το “πρόσχημα” του “εξωτερικού εχθρού”, μετά την απόγνωση που προκάλεσε η διαδικασία του δημοψηφίσματος. Από την άλλη, η κυβέρνηση της Ολλανδίας προτιμά να παίξει το χαρτί της ξενοφοβίας για να ξεπεράσει την κρίση της ΕΕ.

Εμείς, το Νέο ΚΚ Ολλανδίας και το ΚΚ Τουρκίας, καλούμε τους εργαζόμενους στις χώρες μας σε συνεργασία και να μην υποταχτούν στη χυδαία και εκφυλιστική πολιτική της αστικής τάξης. Και σε αυτές τις συνθήκες, δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι θα σταθούμε απέναντι στην ιμπεριαλιστική ΕΕ.

Ξέρουμε ότι η άνοδος του ρατσισμού μπορεί να ανακοπεί μόνο από την ενότητα της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό παλεύουμε με ανεβασμένη τη διεθνιστική μας συνείδηση ενάντια σε κάθε μέτρο που περιορίζει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μεταναστών.

Διατρανώνουμε ότι δεν υπάρχει καλός καπιταλισμός, όπως και την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της πάλης των εργατών για τη μόνη επιλογή: το σοσιαλισμό».