"Κοινωνικό πείραμα" στο κέντρο της Αθήνας: Kαθημερινός ρατσισμός.

"Αυτός ο τόπος είναι γι αυτούς που εργάζονται γι αυτόν!"

| 19/03/2015

Ένα από τα πιο έντονα περιστατικά απρόκλητης, ρατσιστικής (λεκτικής στην συγκεκριμένη περίπτωση) επίθεσης “έστησε” η ActionAid. Ένας από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που βρίσκονται στη στάση επιτίθεται σε έναν μετανάστη λέγοντάς του να παραμερίσει, να φύγει, να πάει αλλού, στη χώρα του οπουδήποτε…

Κάποιοι παραμένουν αμέτοχοι, κάποιοι επικροτούν και κάποιοι άλλοι αντιδρούν. Από τη μεριά μας ευχόμαστε να αποτελεί όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία το συγκεκριμένο πείραμα (αν και στις περισσότερες φορές δεν είναι έτσι στημένα τα καθημερινά περιστατικά) και ακόμη περισσότερο ευχόμαστε να φτάσει η μέρα που να μην υπάρχει ούτε ένας που να αδιαφορεί, ούτε ένας που να επικροτεί, ούτε ένας που να νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να φερθεί με αυτόν τον τρόπο.Μέχρι τότε μη ξεχνάτε σε οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό : “Η σιωπή είναι συνενοχή…”

Όπως σημειώνει η ActionAid:

Συνεχίζουμε. Ο ρατσισμός είναι ακόμα εδώ κι εμείς συνεχίζουμε την εκστρατεία μας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Πώς; Αυτή την φορά πραγματοποιούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα κοινωνικό πείραμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού. Τι κάνουμε όταν ένας άνθρωπος δέχεται ρατσιστική επίθεση.

Στις 20 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήσαμε ένα κοινωνικό πείραμα στο κέντρο της Αθήνας σε 2 στάσεις λεωφορείου (Συγγρού Φιξ), με θέμα το ρατσισμό. Δύο ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης. Οι κάμερες κατέγραψαν τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο.

Στο περιστατικό ο ηθοποιός από το Μπαγκλαντές κάθεται στο παγκάκι της στάσης και ο ηθοποιός από την Ελλάδα ενοχλείται και του επιτίθεται φραστικά. Περισσότερα από 200 άτομα παρακολούθησαν τη σκηνή, η οποία επαναλήφθηκε 22 φορές σε 8 ώρες μπροστά σε διαφορετικούς κάθε φορά παρευρισκομένους.

Τα αποτελέσματα λένε ένα δυνατό ΟΧΙ στο ρατσισμό: 4 φορές ο κόσμος αδιαφόρησε, 2 φορές τάθηκε υπέρ της ρατσιστικής συμπεριφοράς, αλλά 15 φορές ο κόσμος στη στάση υπερασπίστηκε τον άνθρωπο που δέχτηκε τη ρατσιστική επίθεση και μια φορά παρατηρήθηκαν συγχρόνως οι δύο αντιδράσεις. Μαζί, είμαστε δυνατότεροι απέναντι στο ρατσισμό, ας πάρουμε όλοι θέση.

περισσότερα στη σχετική σελίδα της ActionAid: http://www.actionaid.gr/ratsismos3/