Κορονοϊός - Συνθήκες εργασίας: Εφιάλτης στις αίθουσες τηλεπωλήσεων

Η κυβέρνηση ελέγχει τους εργοδότες ή απλώς τους «κάνει ισχυρή σύσταση»;

| 19/03/2020

«Είμαι σε απόγνωση»,  μας εξομολογείται υπάλληλος εταιρείας τηλεπωλήσεων που φοβάται λόγω της πανδημίας. «Ελπίζω να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας μεταξύ μας τουλάχιστον μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης».

Ο φόβος υπήρχε και πριν την έλευση της πανδημίας αλλά τώρα μοιάζει εφιάλτης που δεν έχει τέλος.  Μια μέρα πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την απαγόρευση των συναθροίσεων και την σύσταση να τηρείται απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων ανάμεσα στους εργαζομένους στα call centers, οι εργαζόμενοι αυτοί εξακολουθούσαν να δουλεύουν ο ένας αρκετά κοντά στον άλλον και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβηχαν…

«Φοβάμαι πολύ που  πηγαίνω στη δουλειά!  Δεν ξέρω, τι να κάνω; Είμαι σε απόγνωση, αλλά πρέπει, πρέπει να πάω. Δεν μπορώ να μείνω χωρίς δουλειά, τι να κάνω;»  μας λέει η ίδια πηγή που για ευνόητους λόγους διατηρεί την ανωνυμία της. Οι άνθρωποι φοβούνται ακόμα και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για να μοιραστούν το φόβο τους.

Επίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κάποιες εξ αυτών των εταιρειών, δεν διαθέτουν τον κατάλληλο server για να υποστηρίξει τηλεργασία. Το ξέσπασμα της επιδημίας και τα μέτρα που ακολούθησαν δεν «έπεισαν» τους εργοδότες ότι αξίζει τον κόπο να κάνουν αυτήν την αναβάθμιση – επένδυση, η οποία, στην τελική, δεν θα στοίχιζε και τόσο πολύ. Γιατί να το κάνουν άλλωστε αν δεν φοβούνται καμία τιμωρία που επιλέγουν να παίζουν με ανθρώπινες ζωές αντί να βάλουν λίγο το χέρι στην τσέπη;

Συνεπώς, επειδή καλές είναι οι ανακοινώσεις και οι συστάσεις και οι «πατρικού ύφους» συμβουλές στις διάφορες δηλώσεις των κυβερνώντων και των διαφόρων ιθυνόντων, μήπως μπορεί κάποιος να μας πει τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί για να ελέγξουν τι ακριβώς εφαρμόστηκε από αυτές; Πόσοι άνθρωποι απειλούνται με απολύσεις ή με πείνα χωρίς μισθό γι αυτό και συνεχίζουν να παίζουν τη ζωή τους καθημερινά δουλεύοντας υπό τέτοιες συνθήκες και πηγαινοερχόμενοι με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Ακόμα και 10 άνθρωποι να βρίσκονται στον ίδιο χώρο ο  ιός αυτός είναι επικίνδυνος. Μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται με ασφάλεια υπό τέτοιες συνθήκες όταν μάλιστα δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας;

Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Δεν γίνεται υπό τέτοιες συνθήκες πανδημίας ο εργαζόμενος, ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος, να πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή του και στο μεροκάματό του που και αυτό είναι πενιχρό. Ιδιαίτερα, δε, όταν είναι εφικτή η τηλεργασία και μάλιστα σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών όχι τόσο απαραίτητες για την επιβίωση του πληθυσμού, η παρέμβαση των σχετικών ελεγκτικών μηχανισμών θα έπρεπε να έχει γίνει ΧΘΕΣ και να είναι σκληρή.

Και οι εταιρείες τηλεπωλήσεων είναι μόνο ένας από τους εκατοντάδες χώρους εργασίας που ακόμη οι εργαζόμενοι συνωστίζονται και καλούνται να παίξουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να κερδίσουν ακόμη περισσότερο τα αφεντικά τους.

Σημείωση ToPeriodikoGR

Από τις 17 Μαρτίου, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα του Vice, οι εργαζόμενοι σε μία εταιρεία τηλεπωλήσεων, την Teleperformance, συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας:

1. Την άμεση αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Teleperformance, όπως και τα γραφεία όλων των κέντρων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, τα οποία εξαιρούνται από τα νέα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του COVID-19.
2. Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι τους χωρίς καμία περικοπή στο μισθό τους.
3. Την προστασία των υπαλλήλων με ξένη υπηκοότητα οι οποίοι επηρεάζονται από την πολιτική μετανάστευσης, από κάθε απειλή απέλασης από τη χώρα.
4. Την παρέμβαση μέσω του σωματείου εργαζομένων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίες μπορεί να λήγουν αυτήν την περίοδο.