Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Ιστορίες Μητροπολιτικής σουρεαλιστικής καθημερινότητας

Ο δίσκος του "Κτίρια την νύχτα", "Συγκεκριμένα διαμερίσματα" από την Inner Ear

| 27/03/2017

30 φώτα που αναβοσβήνουν, καθώς κοιτάς από ψηλά τη νυχτερινή Αθήνα.
30 ένοικοι που συνομιλούν στον φωταγωγό μιας πολυκατοικίας.
30 μουσικά είδη που ακούς απ’ τα μπαλκόνια, σε μια απογευματινή βόλτα.
30 στιγμιότυπα από την πορεία ενός ανθρώπου μέσα σε δωμάτια και κτίρια.

Μια μεγάλου μήκους ταινία για τις μικρές ιστορίες της ζωής μας.
Καλωσορίσατε στα “Συγκεκριμένα Διαμερίσματα”, το soundtrack της Αθήνας.

Ακούγοντας για πρώτη φορά το νέο (έβδομο) άλμπουμ του δημιουργού που κρύβεται πίσω από το όνομα «Κτίρια τη νύχτα», συλλογίζεσαι αυθόρμητα «τι τραγουδάει ο άνθρωπος» και αυτό γιατί τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά δεν είναι κάτι που συνηθίζεις να ακούς ακόμα και στην ας τη πούμε, underground εγχώρια σκηνή. Σιγά, σιγά και ακούγοντας ξανά και ξανά το δίσκο κατανοείς την βαθύτερη αλήθεια του, που αφορά αυτά που λίγο πολύ ζούμε όλοι όχι μόνο σε αυτό το αποξενωτικό τέρας που λέγεται Αθήνα, αλλά σε κάθε σύγχρονη Μητρόπολη και των συνεπειών που επιφέρει στις διαπροσωπικές, κοινωνικές και συνολικά πολιτιστικές σχέσεις των ανθρώπων και όπως λέει και το τραγούδι: «η έξοδος κινδύνου είναι εκτός λειτουργίας»….

Από αυτή την άποψη τα «Συγκεκριμένα Κτίρια» είναι και δεν είναι συγκεκριμένα. Είναι συγκεκριμένα καθώς μπορούν να αφορούν βιώματα το καθένα μας και ταυτόχρονα δεν είναι γιατί λειτουργούν ως αφαίρεση καθορίζοντας το γενικό αίσθημα.

Τα κομμάτια του «Συγκεκριμένα Διαμερίσματα» διαθέτουν μια σχεδόν σουρεαλιστική γραφή την οποία όμως για ένα απροσδιόριστο (;) λόγο ακούγεται πολύ οικεία, όπως για παράδειγμα στο «Θέλω  να σε δω γυμνή»:

Κάθε ώρα είναι στην κόλαση

ο γυαλάκιας της παρέας,

μα αυτός μια μέρα θα εκδικηθεί

στα χαρτιά της Εφορίας

στην ταμπέλα του γραφείου.

Βλέπεις, θα ’χει τακτοποιηθεί.

Τώρα έχει να διαλέγει

μες στους πιο μεγάλους κώλους

με ποιον θα ξυπνάει κάθε πρωί.

Περιζήτητο ρομπότ

χειροβομβίδα πορτοφόλι

για όποια θέλει οικογένεια και παιδί.

Όσο για τη μουσική του άλμπουμ αυτή ακολουθεί το χαρακτήρα των στίχων. Ο Κτίρια τη νύχτα δεν περιορίζεται σε κάποιας μορφής ροκ ή ποπ φόρμας, αλλά αντίθετα συνδυάζει ελεύθερα τη ποπ και ροκ αισθητική με ηχητικά κολάζ και μουσικά samples. Σε κάποιες φάσεις μου θύμισε τις πιο καλές στιγμές των Κόρε Ύδρο και τη ηχητική προκλητικότητα του The Boy, αν και δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στο στυλ των πρώτων ούτε του δεύτερου. Ο Κτίρια τη Νύχτα παίζει όλα τα όργανα, έχει γράψει όλους του στίχους και έχει κάνει τη παραγωγή, εν ολίγοις πρόκειται για μια one man full band κατάσταση.

Συμπερασματικά αν θέλετε να ακούσετε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο από τη περσινή εγχώρια παραγωγή (ο δίσκος βγήκε στα τέλη του 2016), το «Συγκεκριμένα Διαμερίσματα» είναι ο δίσκος  που ψάχνετε. Κυκλοφορεί σε ειδική έκδοση βιβλίου, στο οποίο περιέχεται το CD, καθώς και σε digital album  από την Inner Ear.

Ο Κτίρια τη Νύχτα ζει στην Αθήνα. Από το 2007 έως το 2016, έχει κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ και 2 EP.

Έχει γράψει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο.

Είναι συνιδρυτής και μέλος των σχημάτων “Betty Loop Loop”, “Το Βίντεο Χέρι” και “Αγόρι Γιώργος”.

http://www.buildingsatnight.com

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…