'Ενας δρόμος «είδος πολυτελείας»...

Αποδομώντας το κυβερνητικό «σόου» των εγκαινίων του δρόμου Κόρινθος - Πάτρα

| 12/04/2017

Το σημερινό κυβερνητικό «σόου» των εγκαινίων του δρόμου Κόρινθος – Πάτρα είχε όλα τα στοιχεία του «βλαχοδημαρχιτισμού» και του «μαυρογιαλουρισμού» στους οποίους διαπρέπει το εγχώριο πολιτικό σύστημα από γενέσεώς του, με ανεπανάληπτες στιγμές, όπως το αξέχαστο «είναι αυτό μακέτο;» του Σημίτη. Αλλά και η σημερινή εικόνα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να μιλάει με φόντο τα μεγαλοεργολαβικά λογότυπα είναι σίγουρο ότι θα καταστεί επίσης κλασική.

Ευτυχώς, όμως, υπήρξε κάποιος που χάλασε την «σούπα» του ασθμαίνοντος, μνημονιακού πλέον, ελληνικού εκσυγχρονισμού. Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Ο οποίος υποδέχθηκε σήμερα τον Α. Τσίπρα στο δημαρχείο σε εθιμοτυπική επίσκεψη. Μετατρέποντάς την σε μια ακόμη ευκαιρία για να παρουσιάσει την πραγματικότητα πίσω από τις κορδέλες των εγκαινίων.

Ένα μέρος από όσα είπε στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος και αφορούν άμεσα στα σημερινά εγκαίνια, παρουσιάζουμε στην συνέχεια:

«Θα θέλαμε πάρα πολύ, η σημερινή μέρα της παράδοσης του δρόμου Πάτρα – Κόρινθος να ήταν μέρα χαράς για τον πατραϊκό λαό. Δυστυχώς δεν είναι και όχι με δική του ευθύνη.

Για πολλά χρόνια, βλέπει τον μόχθο και τον ιδρώτα του να τον λυμαίνονται οι μεγαλοεργολάβοι, να καθυστερεί η υλοποίηση των μεγάλων οδικών έργων και οι κατασκευαστικές εταιρίες, με την συνδρομή του κράτους να απολαμβάνουν όλο και πιο αυξημένη την δημόσια χρηματοδότηση, τις πολλαπλές διευκολύνσεις, για να απομυζούν διαρκώς κέρδη. Το έργο παραδίδεται, αλλά για τα λαϊκά στρώματα η χρήση του θα είναι είδος πολυτελείας. Τα διόδια Πάτρα – Αθήνα μετ’ επιστροφής από 12,80€ θα φτάσουν 23€, αύξηση 80%. Τα διόδια για να διασχίσει κανείς τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και να επιστρέψει είναι 27€. Την ίδια στιγμή το μεροκάματο των οκταμηνιτών εργαζομένων στο Δήμο μας είναι μόλις 17 €!

Επειδή ο λαός μας πλήρωσε και ξαναπλήρωσε τους μεγαλοεργολάβους, είναι πιστεύουμε λογικό να θέλει να κυκλοφορεί στους δρόμους χωρίς να ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη. Να γιατί απαιτούμε την άμεση κατάργηση των διοδίων!

Ο οδικός άξονας Κορίνθου Πατρών παραδίδεται, όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής του πρώην Δήμου Ρίου, που εξαιτίας της κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου, είναι παραπάνω από ορατοί οι κίνδυνοι για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Η κυβέρνησή σας είναι ενήμερη. Έστω και τώρα περιμένουμε την υλοποίηση των μέτρων που απαιτούνται για να μη θρηνήσουμε θύματα μπροστά σε μια κακοκαιρία, να καταστραφούν οι κοινότητες μας. (…)».