Κόσοβο: Οι πέντε σφαίρες που μπορούν να γίνουν βόμβα μεγατόνων

Άγνωστοι δολοφόνησαν μετριοπαθή Σέρβο ηγέτη στην Μιτρόβιτσα

| 18/01/2018

Οι πέντε σφαίρες που έριξαν νεκρό την Τρίτη 16 Νοεμβρίου τον Σέρβο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Κοσόβου, μπορεί να αποδειχτούν βόμβα μεγατόνων.  Ο 64χρονος Ιβάνοβιτς εκτελέστηκε από αγνώστους την ώρα που έφθανε στα γραφεία του κόμματός του στην Μιτρόβιτσα του Κοσόβου.  Στη Μιτρόβιτσα πόλη 85.000 κατοίκων, Σέρβων και Αλβανών, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στη σερβική κοινότητα (13.000 κάτοικοι) και την αλβανική (72.000 κάτοικοι) παραμένει τεταμένη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου του 1998-99.

Ώρες μόλις πριν τη δολοφονία, είχε προκληθεί εκ νέου ένταση καθώς σερβική αμαξοστοιχία που έφερε τα χρώματα της σερβικής σημαίας και έγραφε τη φράση «Το Κόσοβο είναι σερβικό» υποχρεώθηκε από τις κοσοβάρικες αρχές να σταματήσει την πορεία της. Η αμαξοστοιχία έκανε το παρθενικό της ταξίδι από Βελιγράδι – Μιτρόβιτσα αποκαθιστώντας, για πρώτη φορά από το 2008, την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Ο Ιβάνοβιτς θεωρούνταν μετριοπαθής και ήταν από τους ελάχιστους Σέρβους του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά και τασσόταν ανοιχτά υπέρ μιας διαδικασίας εξομάλυνσης ερχόμενος συχνά σε αντίθεση με τις θέσεις που εξέφραζε η ηγεσία του Βελιγραδίου. Μάλιστα το κόμμα του ήταν πολιτικά αντίθετο με το σέρβικο κόμμα του Κοσόβου. Αν και είχε κριθεί ένοχος για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών του Κοσόβου, τη διετία 1998 – 1999 και είχε εκτίσει 9ετή ποινή φυλάκισης, τασσόταν υπέρ του διαλόγου χωρίς να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η δολοφονία Ιβάνοβιτς ήρθε μία μόλις ημέρα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Πρίστινας – Βελιγραδίου υπό την ΕΕ και σε μια στιγμή που είναι πασιφανές ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια γενικώς είναι ιδιαίτερα τεταμένη με διάφορους εθνικιστικούς κύκλους να συντηρούν υψηλά την ένταση και το ΝΑΤΟ να θέλει να «βάλει πόδι» σε ακόμη περισσότερες χώρες πιέζοντας ασφυκτικά και για επίλυση του Σκοπιανού.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο αποσχίστηκε από την τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας μετά από αιματηρές συγκρούσεις, των οποίων ηγήθηκε ο, γνωστός, πια, για τις διασυνδέσεις του με δυτικές μυστικές υπηρεσίες, UCK και οι οποίες κατέληξαν στον πολυήμερο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999.  Έκτοτε, μετατράπηκε πρακτικά σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ, φιλοξενώντας την μεγαλύτερη, στον κόσμο, αμερικανική βάση αλλά και σε «σταυροδρόμι» λαθρεμπορίου παντός είδους ενώ σε ηγετικές θέσεις της κυβέρνησης βρέθηκαν και βρίσκονται πολλάκις πρώην στελέχη του UCK.

Ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, η οποία δεν αναγνωρίστηκε ούτε από τη Σερβία αλλά ούτε και από την Μόσχα, η οποία επίσης επιδιώκει να έχει ρόλο στα Βαλκάνια. Η δολοφονία Ιβάνοβιτς περιπλέκει περαιτέρω μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για όλη την περιοχή.

Με πληροφορίες από «Εφημερίδα Συντακτών», euronews