Κώστας Κουρτίδης, "Ένα κλικ ο κόσμος μου"

Ο φωτογράφος που έκανε τους μικρούς μαθητές να μάθουν το φωτόγραμμα και τη γωνία λήψης

| 10/05/2014

Ο Κώστας Κουρτίδης είναι φωτογράφος, με πολλά χρόνια συμμετοχής σε εκθέσεις, φωτογραφίσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και γενικότερα σε οτιδήποτε αφορά στο χώρο της φωτογραφίας. Την προσεχή εβδομάδα επιμελείται την πολύ ιδιαίτερη έκθεση «Ένα κλικ ο κόσμος μου» όπου παιδιά αποτυπώνουν τη ζωή τους μέσα από τον φωτογραφικό φακό. Με αφορμή την συμμετοχή του σε αυτήν, ως επιμελητής της Έκθεσης, αλλά και ως ο άνθρωπος που συμβούλεψε τα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τη φωτογραφική μηχανή, τον ρωτήσαμε να μας πει τι ήταν αυτό που είπε στα παιδιά για να τα μετατρέψει σε φωτογράφους !

 

Η φωτογραφία για τα παιδιά είναι κάτι πολύ οικείο στην σημερινή εποχή. Σκεφτείτε ότι ένα παιδί ηλικίας πέντε με έξι χρονών παίρνει στα χέρια του ένα κινητό τηλέφωνο και τραβάει φωτογραφίες, κάτι που δεν γινότανε πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Αυτό όμως που δεν ξέρουν τα παιδιά (και πολλοί μεγάλοι το έχουν ξεχάσει) είναι ότι αυτή η φωτογραφία δεν απεικονίζεται μόνο σε μια οθόνη ενός κινητού ή σε ένα  lap-top, αλλά και σε ένα χαρτί που μπορείς να το πιάσεις, να το βάλεις σε μια κορνίζα ή σε κάποιο πορτοφόλι που θα είναι για πάντα μαζί σου.

Αυτή είναι και η μαγεία στην φωτογραφία άλλωστε, το ψηφιακό μέσο μπορεί να χαθεί, μια φωτογραφία τυπωμένη θα αντέξει για πάντα.

 _DSC6176

Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τα παιδιά, τους έδειξα πώς να κάνουν ένα φωτόγραμμα. Τo φωτόγραμμα είναι μια φωτογραφική εικόνα που παράγεται χωρίς τη χρήση φωτογραφικής μηχανής, με την τοποθέτηση αντικειμένων πάνω σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια (φωτογραφικό χαρτί) και την έκθεσή της στο φως. Το αποτέλεσμα είναι μια «αρνητική» σκιώδης εικόνα.

Η ευκρίνεια της εικόνας εξαρτάται κυρίως από την διάρκεια της έκθεσης στο φως, αλλά και από την διαφάνεια των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται.
Οι περιοχές της εικόνας που δεν δέχονται φως, εμφανίζονται άσπρες, ενώ οι περιοχές που είναι διαφανείς,  με αποχρώσεις του γκρι.

Στην περίπτωση αυτή έγινε με Solar Paper, φωτοευαίσθητο χαρτί.
Ασφαλές, πολύ απλό και διασκεδαστικό στη χρήση και δεν απαιτεί οποιεσδήποτε χημικές ουσίες ή συνθήκες σκοτεινού θαλάμου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι:

Πάρτε ένα φύλλο χαρτί από τη συσκευασία και φτιάξτε  μια σύνθεση από αντικείμενα  ή αρνητικά στο χαρτί σας. Ενδιαφέροντα σχήματα ή ημιδιαφανή αντικείμενα θα δώσουν ένα ωραίο αποτέλεσμα: φύλλα, γρασίδι, λουλούδια, αντικείμενα από γυαλί, φτερά, κοσμήματα, αποκόμματα χαρτιού ή υφασμάτων, δαντέλες – όλα λειτουργούν… Εκθέτουμε την εκτύπωση στον ήλιο για λίγα λεπτά, πλένετε με νερό της βρύσης και βλέπετε ένα υπέροχο αποτέλεσμα σε μπλε και λευκό.

Φαίνεται εύκολο, και είναι. Το αποτέλεσμα όμως εξαρτάται πάντα από τον «φωτογράφο». Αυτός θα σκηνοθετήσει, θα φωτίσει, θα εμφανίσει. Το αποτέλεσμα είναι στα χέρια του.

Τα παιδιά με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν σύνθεση, τις έννοιες αρνητικό-θετικό και σκιές. Στην συνέχεια, τα παιδιά γνωρίστηκαν με διάφορες φωτογραφικές μηχανές, από τις οποίες μία έμεινε στο σχολείο για να την χρησιμοποιήσουν, παίρνοντάς την στο σπίτι τους και φωτογραφίζοντας ό,τι ήθελαν.

Όπως θα δείτε και στην έκθεση, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Τα παιδιά, με την αθωότητα που έχουν και την διαφορετική οπτική γωνία (το ύψος και μόνο κάνει την γωνία λήψης διαφορετική!), έχουν αποτυπώσει την καθημερινότητα τους όπως την αντιλαμβάνονται. Έχουν μιλήσει μέσα από τη φωτογραφία!!!