Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Κ. ΒΗΤΑ, Κορνήλιος Σελαμσής, ARTéfacts ensemble, Θεοδώρα Μπάκα: «Συγκατοίκηση»...

...ονείρων και αισθητικής

| 21/10/2016

Τι συμβαίνει όταν μπορείς να διασκευάσεις και να παίξεις τραγούδια με τα οποία μεγάλωσες και αγαπάς; Πολύ περισσότερο, τι συμβαίνει όταν ο δημιουργός τους τα παίζει μαζί σου; Σε αυτό το ερώτημα απάντησαν οι δύο συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου του 2013, όπου συναντήθηκαν επί σκηνής ο Κ.ΒΗΤΑ με τους ARTefacts ensemble, τον Κορνήλιο Σελαμσή και την Θεοδώρα Μπάκα.

Θεοδώρα Μπάκα

Θεοδώρα Μπάκα

Αυτή η συγκατοίκηση επί σκηνής, αλλά, όπως έδειξε και το αποτέλεσμα, και «επί ψυχής», ηχογραφήθηκε την πρώτη ημέρα (εκτός από το τραγούδι «Το Δωμάτιο» που ηχογραφήθηκε στα Sierra Studios) και κυκλοφορεί ήδη από την Puzzlemusik σε παραγωγή της «Στέγης».

Artefacts Enseble

Artefacts Enseble

Έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στη μουσική του K.BHTA, μια γοητευτική επανασύνδεση γνωστών και αγαπημένων κομματιών (δικών του και της πορείας του με τους Στέρεο Νόβα), όπου η ηλεκτρονική αισθητική μεταπλάθεται από μια σειρά χαρισματικών μουσικών, σε μια σχεδόν ονειρική διάσταση, αναδεικνύοντας το λυρισμό και το «Χατζιδακικό» πυρήνα των συνθέσεων του Κ.ΒΗΤΑ, ο οποίος έφτασε πια στη φάση να διασκευάζεται από νεότερους δημιουργούς.

Το σύνολο ARTéfacts ensemble από το 2007 κάνει αισθητή την παρουσία του με αξιόλογες εμφανίσεις σε φεστιβάλ, πολυχώρους, θέατρα και ωδεία. Αποτελείται από κορυφαίους σολίστ της νεότερης γενιάς των «τριάντα – κάτι» ετών. Είναι όλοι δεξιοτέχνες, μέλη ορχηστρών και συνόλων, φίλοι, συμμέτοχοι κοινών αναζητήσεων, πολύ μακριά από αναχρονιστικά πρωτόκολλα κλασικής τυπολατρίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στις εμφανίσεις τους σκηνοθετούν ως και τα διαλείμματα!

Κ.ΒΗΤΑ

Κ.ΒΗΤΑ

Ο Κορνήλιος Σελαμσής είναι ένας συνθέτης που ισορροπεί ανάμεσα στη σύγχρονη κλασσική μουσική και τη μουσική για το θέατρο, τις δύο κύριες δραστηριότητές του, οι οποίες συναντώνται στην εμμονή ενός ανθρώπου για τις πολλαπλές φύσεις της γλώσσας και κυρίως της λειτουργίας της ως ηχητικού γεγονότος.

Κορνήλιος Σελαμσής

Κορνήλιος Σελαμσής

Η Θεοδώρα Μπάκα, μεσόφωνος, απόφοιτος των Τμημάτων Όπερας και Μουσικής δωματίου της Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου του Αννοβέρου (Γερμανία). Έχει συνεργαστεί με ΕΛΣ, ΜΜΘ, Θέατρο στον Βην (Βιέννη), καθώς και τα λυρικά θέατρα Περμ (Ρωσία), Λισαβόνας, Φερράρας κ.ά. Έχει συμπράξει με ΚΟΑ, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Complesso Barocco, Latinitas Nostra, Ex Silentio. Εμφανίζεται διεθνώς τραγουδώντας παλαιά μουσική, τραγούδια (Lieder) και έργα σύγχρονων δημιουργών.

*πληροφορίες για το άλμπουμ στο www.puzzlemusik.com