Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Λάμπρος Παπαλέξης & Οι Χτισμένες των Θεμελίων:"Δηλητήριο Ποτισμένο Με Αγάπη"|GOD RECORDS

Σε άγονα νερά οι αγάπες μας κοιμούνται…..

| 02/03/2016

DiscLab: Εδώ που κοινοποιούνται οι πιο θορυβώδεις έρευνες που διεξάγονται στα σκοτεινά μας εργαστήριά, με στόχο νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία.

12809653_571733566327052_8928777880432138508_nΛάμπρος Παπαλέξης & Οι Χτισμένες των Θεμελίων

Δηλητήριο Ποτισμένο Με Αγάπη, GOD RECORDS

Τον Παπαλέξη μουσικά τον γνώρισα με τη Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων, εκεί πίσω στα «γλυκά βρώμικα τριάντα». Μια μπάντα που έκανε το τόλμημα για την εγχώρια σκηνή, να συνδυάζει το rhythm n’ blues με τη σόουλ και το ροκ. Για κάποιους λόγους δεν τον παρακολούθησα στους Φάντης Μπαστούνι & οι Άσσοι, μέχρι τώρα που κάνει μια ολική επαναφορά με τις Χτισμένες των Θεμελίων. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Παπαλέξης έχει μια ιδιαιτερότητα με τα βαφτίσια των συγκροτημάτων του, αλλά ευτυχώς η ιδιαιτερότητα του δεν εξαντλείται σε αυτό…..

Το Δηλητήριο Ποτισμένο με Αγάπη είναι ένα πολιτικό album, ένας φόρος τιμής στις μουσικές του αναφορές, που σηματοδοτεί την επιστροφή μετά από μία ολόκληρη δεκαετία. The Band, Beach Boys, Springsteen, Neil Young Spiritualized,  Mark Lanegan και Screaming Trees, Eddie Vedder και Pearl Jam είναι ορισμένες από τις επιρροές του, οι οποίες καταλήγουν σε ένα κλασικό ήχο με ό,τι συν και πλην έχει κάτι τέτοιο στις μέρες μας. Ο Παπαλέξης δεν αναζητά σύγχρονα, με την έννοια του τρέχοντος, αισθητικά και τεχνικά τρυκ, αφιερώνεται και παράγει μια αφηγηματική ροκ γραφή που δίνει βάρος στη σύνθεση και στην ενορχήστρωση. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, ειδικά αν πάρει κανείς ως δείγματα τα Με Τσακισμένα Όνειρα Πετάς και Άγονα Νερά / Κύθηρα.

Δεν είναι εγωιστής, ίσα-ίσα, αντιμετωπίζει τη μπάντα του όχι ως υπηρέτη και συνοδό, αλλά ως καλλιτεχνικό συνδαιτημόνα και αυτό ακούγεται και από τις  επιλογές  στην ενορχήστρωση, αλλά και από την ελευθερία στα παιξίματα. Κάτι μου λέει ότι το τζαμάρισμα θα το χάρηκαν πολύ στο στούντιο οι μουσικοί. Και ποιοι είναι αυτοί;

Διονύσης Τελιόπουλος (κιθάρες, πιάνο, φωνητικά), Πάνος Τομαράς (μπάσο, φωνητικά), Δημήτρης Γρηγοριάδης (τύμπανα, φωνητικά), Γιώργος Μυλωνάς (hammond organ), Νίκος Μενουδάκης (Hammond organ), Γιώργος Κονής (πιάνο) και επικουρικά: Alex K. (μπάσο, φυσαρμόνικα), Χρήστος Αλεξάκης (πιάνο ), Φωτεινή Καλλιανού (τσέλα), Κώστας Καριτζής (βιολί), Renato Koushi (τρομπόνια), Οδυσσέας Μπουκετσίδης (φωνητικά), Γεωργία Συριοπούλου (american mandolin, φωνητικά). Λίγους δεν τους λες, μάλλον κάτι σαν all star μπάντα της ελληνικής σκηνής…..

Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα στο Δηλητήριο… είναι οι στίχοι. Ο Παπαλέξης ανέκαθεν είχε τη τάση να αντιμετωπίζει το στιχουργικό τομέα σοβαρά. Προσεγγίζει μια πραγματικά και όχι στιλιστικά, ποιητική γραφή που δένει το σύνολο λόγος/μουσική. Το πιο ενδιαφέρον είναι το κοινωνικό – πολιτικό του πράγματος, το οποίο προσεγγίζεται όχι με διακηρύξεις ή διδακτισμό αλλά με κρίση και σαρκασμό πολλές φορές. Χαρακτηριστικό το σουρεαλιστικό Μπαλάντες για Ψαγμένα Τσόκαρα και Απεγνωσμένες Debutantes…. Αλλά τί άλλο να περιμένεις από τον Παπαλέξη; Έτσι και αλλιώς, «ήτανε κωλόπαιδο και έτσι θα είναι πάντα….»

Το Δηλητήριο, λοιπόν, είναι ένα αντίδοτο στην καθημερινή κοινωνική και πολιτική μας θλίψη, τουλάχιστον σε μένα έτσι λειτούργησε. Ο Παπαλέξης πάντα τα έβαζε με τη θλίψη. Από το τότε που είχε χρώμα σκούρο μπλε….

Ο Λάμπρος Παπαλέξης & οι Χτισμένες των Θεμελίων μαζί με τον Mickey Pantelous εμφανίζονται το ερχόμενο Σάββατο 5 Μάρτη στο Ρομάντσο

 Πληροφορίες: www.romantso.gr

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…