Λέσβος: Δύο νεκροί, οχτώ βαριά τραυματίες πρόσφυγες

Φταίει... ο «Χατζηπετρής» για την κυβέρνηση

| 25/11/2016

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος της πολεμικής Αεροπορίας μία 30χρονη και ένας 4χρονος πρόσφυγες που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα από την έκρηξη στον καταυλισμό της Μόριας της Λέσβου, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα δύο νεκρούς και 8 τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Νεκροί είναι μία 60χρονη πρόσφυγας και το 6χρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ.

Η γυναίκα τραυματίας φέρει εισπνευστικά τραύματα σε ποσοστό 50%  αλλά και στο σώμα διασωληνώθηκε και θα νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του ΚΑΤ. Το παιδί φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 30% με 40%, δεν έχει διασωληνωθεί και θα νοσηλευτεί στην ΜΕΘ του Αγία Σοφία για προληπτικούς λόγους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σύμφωνα με την αστυνομία λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ, από έκρηξη φιάλης υγραερίου μέσα στη σκηνή της 60χρονης, την ώρα που μαγείρευε και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην πλαστική σκηνή και απανθρακώθηκαν. Η φωτιά επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες σκηνές με αποτέλεσμα ο κόσμος να τρέχει αλλόφρων να σωθεί. Σαν να μην έφτανε ο πανικός τους είχαν και τα ΜΑΤ στο κεφάλι τους.

Παρά το γεγονός ότι το προσφυγικό αίμα που χύθηκε χθες στην Μόρια ήταν ένα είδος «προαναγγλθέντος θανάτου» – είτε λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς, είτε από την εγκληματική δράση των φασιστών – η κυβέρνηση εξακολουθεί να στροθοκαμηλίζει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μιλώντας σήμερα το πρωί στον Σκάϊ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έριξε ευθύνες… στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στη Χίο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε εκ νέου το Δήμο ότι υπαναχώρησε όσον αφορά την κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση, ενώ κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που υπονομεύουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά…

Φυσικά, είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν είναι άμοιρη ευθυνών, ωστόσο, είναι εξίσου προφανές, ότι η συνέχιση της πολιτικής της από την σημερινή κυβέρνηση, καθιστά την απόπειρα αποποίησης της ευθύνης από την ίδια την κυβέρνηση για τον εαυτό της, κωμικοτραγική.