Λαίλαπα Χίου - Καρσίγιακά Σμύρνης

Ο ιστορικός αγώνας συνεχίζεται, 84 χρόνια μετά…

| 08/05/2014

Το Σάββατο 10 του Μάη, χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων που αποτελούν τις διοικήσεις των ομάδων Λαίλαπας Χίου και Καρσίγιακά Σμύρνης, ολοκληρώνεται ένα όνειρο, μια ιδέα που γεννήθηκε στον Χιώτη συγγραφέα, Γιάννη Μακριδάκη, πριν χρόνια, όταν ερευνούσε την εποχή 1912-1940 για να γράψει το βιβλίο «10.516 μέρες, ιστορία της νεοελληνικής Χίου».

Ο αγώνας που διακόπηκε λόγω καταρρακτώδους βροχής στο 3ο λεπτό του, στις 7 Δεκεμβρίου 1930, στη Χίο, συνεχίζεται μεθαύριο, στις 10 Μάη 2014.

Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά, παίζονται τα 87 εναπομείναντα λεπτά της πρώτης – σε ελληνικό έδαφος – ελληνοτουρκικής φιλικής ποδοσφαιρικής συνάντησης.

Το γεγονός έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην γείτονα χώρα. Τηλεοπτικά συνεργεία, όλα τα ΜΜΕ καθώς και ντοκυμαντερίστες έρχονται από Άγκυρα Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη για να καλύψουν το γεγονός καθώς και 2.000 περίπου Σμυρνιοί, οπαδοί της Καρσίγιακά θα κάνουν απόβαση φιλίας και συγκίνησης στη Χίο για το ραντεβού μας με την Ιστορία.

smyrni2

Η ιστορία

Στις 7 Δεκεμβρίου 1930, μόλις 8 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Μικρασιατικής καταστροφής, οι κάτοικοι της Χίου και της Σμύρνης αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο και τις συγκρούσεις και να έρθουνε «κοντά», να συμφιλιωθούν.  Το μέσο που επέλεξαν, ήταν το ποδόσφαιρο. Καθόλου τυχαίο βέβαια, καθώς αποτελεί μια από τις αυθεντικότερες εκφράσεις κάθε λαϊκού πολιτισμού. Η αποστολή της τουρκικής ομάδας συνοδευόμενη και από φιλάθλους, έφτασε στο νησί της Χίου την παραμονή του αγώνα και έγινε δεκτή με τιμές από τους ντόπιους, που την επόμενη ημέρα γέμισαν το γήπεδο το οποίο θα φιλοξενούσε τον αγώνα.

smyrni3

Τρία λεπτά, όμως, μετά την έναρξη του ματς, η καταρρακτώδης βροχή διέκοψε τον αγώνα.

Τίποτα, όμως, δεν πάει χαμένο. Την ιστορία κατέγραψε ο Γιάννης Μακριδάκης, βοήθησε ο  Μιχάλης Κωττάκης και την «υποδέχτηκε» με χαρά, ο Mehmet Yaya, γενικός γραμματέας της Καρσίγιακα.
Ο  Μιχάλης Κωττάκης, Χιώτης επίσης, ήρθε  από την Αγγλία και εγκαταστάθηκε στο νησί, ανέλαβε την ομάδα του Λαίλαπα διοικητικά και προπονητικά και έγινε ο συντονιστής του όλου εγχειρήματος. Προσέγγισε την διοίκηση της τουρκικής ομάδας Καρσίγιακα Σπορ, η οποία είναι επαγγελματικό σωματείο και αγωνίζεται στην Β’ Εθνική κατηγορία Τουρκίας, μύησε τους παράγοντές της στην ιδέα της επαναδιοργάνωσης στη Χίο του ιστορικού εκείνου αγώνα και ανέλαβε να φέρει εις πέρας όλα τα διαδικαστικά και τις συνεννοήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ο ενθουσιασμός με τον οποίον δέχτηκαν την πρότασή του οι παράγοντες της τουρκικής ομάδας.

Στις 10 Μαΐου, λοιπόν, το ποδόσφαιρο, οι Χιώτες και οι Σμυρνιοί δίνουν έναν αγώνα-μάθημα.