Αγωγή...επειδη δεν τραγούδησαν στη φιέστα των αφεντικών!

Ο Δ. Ιλίου ζητά 360.000 € από Μικρούτσικο-Πασχαλίδη γιατί δεν συμμετείχαν στην Λευκή Νύχτα!

| 18/10/2016

Ο Δήμος Ιλίου κοινοποίησε στον Θάνο Μικρούτσικο αγωγή με την οποία του ζητά 120 χιλιάδες ευρώ για τη ματαίωση της συναυλίας στο Ίλιον, στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας. Την ίδια αγωγή έλαβε ο Μίλτος Πασχαλίδης, καθώς και το γραφείο παραγωγής. Δηλαδή, ο Δήμος Ιλίου τους ζητά 360 χιλιάδες ευρώ, επειδή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην “ξέφρενη φιέστα” τόνωσης της αγοράς και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων!

trik-1

Θυμίζουμε ότι σωματεία  εργαζομένων, το συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, συλλογικότητες γειτονιών, εργατικές λέσχες και άλλοι μαζικοί φορείς είχαν αντιδράσει στην πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας στο Δήμο Ιλίου, τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης, απέσυραν τελικά τη συμμετοχή τους.

trik-2

Η καταπάτηση του ωραρίου από το κράτος και την εργοδοσία εδώ και τρία χρόνια συνεχίζονται ακάθεκτες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πλήρους απορρύθμισης των ωραρίων εργασίας επιχειρείται και η επιβολή της «Λευκής Νύχτας». Ο Δήμος Ιλίου έχει υπάρξει πρωτοπόρος στη διοργάνωση της συγκεκριμένης αθλιότητας την οποία και προσπαθεί να αναγάγει σε θεσμό-πολιτιστικό γεγονός για την πόλη. Για τέταρτη συνεχή χρονιά λοιπόν, το Σάββατο 25 Ιούνη, επεχείρησε να μετατρέψει την πόλη του Ιλίου και πάλι σε μια τεράστια «αρένα κατανάλωσης» στην οποία τα εμπορικά καταστήματα, και όχι μόνο, της περιοχής παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το… “concept” περιελάμβανε και τη διοργάνωση συναυλιών με ηχηρά ονόματα, τα οποία προσδίδουν το χαρακτήρα του “event” στην αθλιότητα της εξαναγκαστικής εργασίας, πέρα από κάθε έννοια τήρησης των ήδη ξεχειλωμένων ωραρίων των εμποροϋπαλλήλων.

Ο τσαμπουκάς των αφεντικών ξεφεύγει από κάθε όριο: άνοιγμα των μαγαζιών δίχως άδεια από την Περιφέρεια, απολύσεις, απλήρωτη εργασία που επιβάλλει στους εργαζόμενους (καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος) να δουλέψουν οποτεδήποτε και για όσο τους ζητηθεί (αργίες, Κυριακές, νύχτες)… Και όλο αυτό στο όνομα της νεφελώδους «τόνωσης της αγοράς», δηλαδή τόνωσης των κερδών των αφεντικών και εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων.

Έχει αξία να σημειώσουμε ότι σε όσους Δήμους έχουν μεθοδευτεί οι «λευκές νύχτες» έχουν υπάρξει σοβαρές και επίμονες αντιστάσεις από εργαζόμενους, κατοίκους και συλλογικότητες: στη Γλυφάδα, το Μαρούσι, το Περιστέρι, τη Καλαμάτα, τη Λιβαδειά, τη Θέρμη Θες/νίκης, τη Νέα Σμύρνη…

orario

Σε μια περίοδο που η ανεργία αναγορεύεται σε νούμερο ένα τρομοκράτη της καθημερινότητάς μας, οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται και η καθυστερημένη (ή και η μη) καταβολή μισθών γίνεται καθεστώς, αυτό που μας λείπει δεν είναι οι επιπλέον ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά οι ώρες για να ζήσουμε. Ας έχουμε κατά νου ότι πολύ γρήγορα η επιλογή μας να ψωνίζουμε τις Κυριακές και τις νύχτες, θα συντελέσει καταλυτικά στο να καταλήξουμε να δουλεύουμε και εμείς με αντίστοιχους όρους. Και επομένως, αντί να σκεφτόμαστε ως πελάτες και καταναλωτές θεαμάτων, μήπως θα ήταν καλό να σκεφτόμαστε ως άνθρωποι που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς και ως εργαζόμενοι που δε θέλουν να καταλήξουν δούλοι; Αλλιώς, η ονειρική γιορτή της λευκής νύχτας δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε εφιάλτη μιας παρατεταμένης νύχτας των ζωντανών νεκρών…

unnamed