Λύση στον ορίζοντα για τον αγώνα των Σύρων στο Σύνταγμα.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις, η συγκέντρωση του Σαββάτου και οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου

| 12/12/2014

Λύση αρχίζε να διαφαίνεται στο δράμα των Σύρων προσφύγων που παραμένουν στο Σύνταγμα παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες του κρύου και της βροχής (κάποιοι έχουν ξεκινήσει και απεργία πείνας), αναφέρεται από μέσα ενημέρωσης τη σημερινή ημέρα. (κεντρική φώτο: SOOC/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ)

Ξεκινούν να αποχωρούν από το Σύνταγμα

Ξεκινούν να αποχωρούν οι Σύριοι από το Σύνταγμα μετά από συναντήσεις που είχαν με τον δήμαρχο κ. Καμίνη και εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων όπου συμφωνήθηκε να τους δοθούν 20 δωμάτια σε κοινωνικές δομές του Δήμου. Είχαν προηγηθεί και συναντήσεις με με την βουλευτή κ. Κατριβάνου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα καθώς και με τον Πέτρο Κωνσταντίνου δημοτικό σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ενώ σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε παραβρεθεί αντιπροσωπεία τους, ο Νίκος Σοφιανός (δημοτικός σύμβουλος – ΚΚΕ) είχε δηλώσει ότι όλοι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι σε θέση να προσφέρουν φιλοξενία στους πρόσφυγες εφόσον το επιθυμούν.

Παροχή ασύλου με ταχύρυθμες διαδικασίες

Σε καλή κατεύθυνση φαίνεται να πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση και με τη γενική γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου όπως έγραφε και η “Εφ. Συν” θα ζητούνταν “η δέσμευσή της κυβέρνησης για παροχή ασύλου σε όλους, με ταχύρρυθμη διαδικασία (εξέταση πολύ περισσότερων από δέκα αιτήματα την ημέρα, όπως υπόσχεται προς το παρόν η κυβέρνηση), και με ταχεία έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων εντός 15 ημερών, όπως προβλέπει υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα. Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον κ. Συρίγο κατάλογο με 603 ονόματα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Εξασφάλιση στέγης και τροφής για όλους

Στα αιτήματα των Σύρων περιλαμβάνεται επίσης η εξασφάλιση στέγης και τροφής για όλους όσοι μένουν στην Ελλάδα. Η εξασφάλιση ενός στοιχειώδους βιοτικού επιπέδου που αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώνει και η χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που καταδικάζει τη χώρα μας για εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση, μεταξύ άλλων επειδή αφήνει όσους ζητούν άσυλο σε κατάσταση ακραίας εξαθλίωσης.

Νέο πλαισίο αιτημάτων

Παράλληλα, οι Σύροι εξετάζουν τη διαμόρφωση νέου πλαισίου αιτημάτων, καθώς η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι αδύνατη με τους τωρινούς συσχετισμούς η ενεργοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ που επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση των θυμάτων ενόπλων συρράξεων στο εσωτερικό, χωρίς να απαιτείται άσυλο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ. ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2.30ΜΜ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Με ανακοίνωσή της που τονίζει τον δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων των Σύριων , η “Συνέλευση Αλληλεγγύης” καλεί σε συγκέντρωση και πορεία Σάββατο 13/12 στις 14:30 στο Σύνταγμα. Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

“Από τις 19 Νοέμβρη εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες, βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, διεκδικώντας από το κράτος να τους παρέχει πλήρη διεθνή προστασία. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεσμεύεται από την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή προστασίας σε κάθε πρόσφυγα που βρίσκεται εντός της επικράτειάς του, επιδεικνύει τη γνωστή αναλγησία, παραβλέποντας ότι τα αιτήματά τους αποτελούν κρατικές υποχρεώσεις. Οι Σύροι πρόσφυγες αιτούνται την αναγνώρισή τους ως θύματα ενόπλων συρράξεων, ζητώντας την ενεργοποίηση της Οδηγίας 55/2001 και την ελεύθερη δίοδο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, ζητούν την άμεση χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητά τους αυτή. Ο αγώνας τους έρχεται να αμφισβητήσει στην πράξη το μοντέλο μιας μεταναστευτικής πολιτικής που στηρίζεται στον θάνατο, τον εγκλεισμό και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

 

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των Σύρων προσφύγων και ζητά από το ελληνικό κράτος να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε ευρωπαικό επίπεδο, να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου, καθώς και να εξασφαλίσει τη σίτιση και τη στέγασή τους σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

ΤΙ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

που βρισκόμαστε στο Σύνταγμα από τις 19 Νοέμβρη, με γυναίκες και παιδιά,

που είμαστε σε απεργία πείνας,

που είδαμε τα σπίτια μας να γκρεμίζονται,

τους δικούς μας να σκοτώνονται,

τα παιδιά μας να ακρωτηριάζονται,

τη ζωή μας να καταστρέφεται,

που ξεφύγαμε από τη φρίκη του πολέμου,

που περάσαμε μήνες στο δρόμο και έχοντας σπίτι τα πάρκα και στρώμα τη γη.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ

Όχι για να ζητήσουμε ελεημοσύνη

Αλλά διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή.

 

ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ

Ότι ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες στιγμές,

Ότι η Ελλάδα της κρίσης δε μπορεί να σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας των θυμάτων του πολέμου, που συνταράζει τη χώρα μας για τον οποίο άλλες χώρες έχουν την ευθύνη.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ

Τη μόνη λύση που μπορεί να υπάρχει για εμάς και τις οικογένειες μας

το δικαίωμα να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να μπορέσουμε να στήσουμε μια νέα ζωή, σε ένα νέο τόπο, σε μιαν άλλη γωνιά του κόσμου με ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια για μάς και τα παιδιά μας.

 

ΖΗΤΑΜΕ

Από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τα δεινά του συριακού λαού και να υποδεχτούν στο έδαφος τους τους πρόσφυγες του πολέμου.

 

ΖΗΤΑΜΕ

Από την Ελληνική Κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

 

ZΗΤΑΜΕ

Ταξιδιωτικά έγγραφα και τη συναίνεση της Ευρώπης για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το δρόμο, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, χωρίς το φόβο του θανάτου, της φυλακής, των κρατητηρίων, των εγκληματικών κυκλωμάτων.

 

ΖΗΤΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ

Από το Ελληνικό Κράτος να εξασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών μας, στέγη και τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη.

 

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ”

Η γιορτή του Δήμου Αθηναίων και η αποχώρηση των Empry Frame 

Κανονικά προγραμματίζονται πάντως οι “εορταστικές εκδηλώσεις” του Δήμου Αθηναίων στο Σύνταγμα και παρά την δύσκολη κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει λίγα μέτρα μακριά από το χώρο που είναι σχεδιασμένες να πραγματοποιηθούν. Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων αναφέρει: «Από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, 14 συγκροτήματα και 100 μουσικοί υπόσχονται να μας βάλουν σε εορταστικούς ρυθμούς με χορό, τραγούδι και πολύ μουσική. Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε παρέα με αγαπημένους καλλιτέχνες και να δώσουμε ρυθμό στα φετινά Χριστούγεννα στην πλατεία Συντάγματος».

Οι Empry Frame, πάντως, δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν: 

«Στις 13 Δεκεμβρίου ήμασταν καλεσμένοι να συμμετάσχουμε στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων που θα λάβουν χώρα στην πλατεία Συντάγματος» γράφει το γκρουπ στην ανακοίνωσή του. «Θεωρούμε ύψιστο αγαθό την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο εξαιρετικά σημαντικός αγώνας που δίνουν οι Σύροι πρόσφυγες μας βρίσκει αλληλέγγυους. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να μην πραγματοποιήσουμε την προγραμματισμένη μας συναυλία. Ευχαριστούμε εκείνους που μας τίμησαν με την πρόσκλησή τους, ωστόσο, το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ορίζει τη μοίρα του και να διεκδικεί έναν καλύτερο τρόπο και τόπο ζωής και δημιουργίας είναι κάτι που ξεπερνάει την οποιαδήποτε καλλιτεχνική έκφραση και εορταστική εκδήλωση» συμπληρώνουν.

SYRIOI