#Μένουμε σπίτι - Η δική μας ευθύνη και η ευθύνη της κυβέρνησης

Δεν μένουμε σιωπηλοί, δεν χάνουμε την μνήμη μας

| 23/03/2020

Και επισήμως λοιπόν, από την 6η πρωινή της 23ης Μαρτίου, θα κρατήσουμε όλοι μια φόρμα ή θα στείλουμε ένα SMS αριθμώντας το λόγο για τον οποίο βγαίνουμε από το σπίτι μας.  Θα το κάνουμε γιατί ούτε ανεύθυνοι ούτε αντικοινωνικοί είμαστε. Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.

#Μένουμε σπίτι γιατί ξέρουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες και κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να τις αναλάβουν καθώς περιχαρείς δήλωναν ότι «θα κλείσουν νοσοκομεία» και θα «διώξουν γιατρούς».

#Μένουμε σπίτι αναλαμβάνοντας την προσωπική ευθύνη που μας αναλογεί, περιμένοντας να αναλάβει και η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να δούμε συγκεκριμένα νούμερα στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που θα θέλαμε να έχει ανακοινωθεί ΧΘΕΣ έτσι ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μπορεί και μετά την κρίση με την πανδημία να σταθεί στα πόδια του γιατί το έχουμε ανάγκη όλοι εμείς, που δεν μπορούμε να πληρώνουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια που τώρα μας κλείνουν την πόρτα έτσι κι αλλιώς.

#Μένουμε σπίτι αναλαμβάνοντας την προσωπική μας ευθύνη περιμένοντας το κράτος να προχωρήσει αποφασιστικά στην ανάληψη της δικής του και σε επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και κλινών ΜΕΘ, όπως έγινε σε άλλες χώρες της ΕΕ, πχ Ισπανία, και όχι υπογραφή ΣΔΙΤ ή άλλων συμφωνιών με αυτές έτσι ώστε μετά από όλη αυτήν την λαίλαπα το Δημόσιο να κληθεί να πληρώνει κιόλας για χρόνια τα χρωστούμενα ή να τους παραχωρεί λειτουργίες.

#Μένουμε σπίτι αναλαμβάνοντας τη δική μας ευθύνη περιμένοντας η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δική της ευθύνη και να μάθουμε που και πώς έχει κατανεμηθεί το ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναπνευστήρες και τα μέσα προστασίας που προμηθεύτηκε (αν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τους 18 τόνους που έστειλαν η κινέζικη κυβέρνηση και οι κινεζικές εταιρείες) και να δούμε τα κατά τόπους νοσοκομεία και το προσωπικό τους πραγματικά «θωρακισμένα»

#Μένουμε σπίτι περιμένοντας να μας εξηγήσει κάποιος πώς μπορεί να «θωρακιστούμε» απέναντι στον ιό μόνο με την προσωπική μας ευθύνη ενώ ο ΕΟΔΥ έδινε οδηγίες σε γιατρούς για δουλειά χωρίς προστατευτικά μέσα λόγω ελλείψεων. Αλήθεια αν νοσήσουν οι γιατροί, όπως και ήδη έγινε κατά περιπτώσεις, τι θα γίνει; Ποιανού ευθύνη είναι οι ελλείψεις αυτές; Τι …πρόστιμο προβλέπεται;

#Μένουμε σπίτι περιμένοντας να μάθουμε από την κυβέρνηση, που έχει αναλάβει επίσης τις δικές της ευθύνες, τι μέτρα έχει λάβει η ίδια για να διευκολυνθεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων να μην έρχεται σε επαφή με την οικογένειά του για να τους προστατεύσει και να έχει κάπου να μείνει όταν σταματά τις πολύωρες βάρδιες. Επιτάχθηκαν ξενοδοχεία; Έγινε δεκτή η προσφορά της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών που δίνουν δωρεάν τα ακίνητά τους για το σκοπό αυτό;

#Μένουμε σπίτι αναλαμβάνοντας την προσωπική μας ευθύνη περιμένοντας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη και να ελέγξουν σε ποιους εργασιακούς χώρους που ακόμη εργάζονται ενώ δεν είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία της αγοράς με απολύτως απαραίτητα είδη  τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και δεν μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού, όπως ακριβώς αποκαλύπτεται ότι συνέβη στην Ιταλία με τραγικά αποτελέσματα.  (Εκεί έφεραν αποτέλεσμα οι απεργίες των ίδιων των εργαζομένων, εδώ γιατί κρίθηκε απαραίτητο να υιοθετηθεί σχεδόν απαγόρευση των απεργιών με σχετική ΠΝΠ;)Περιμένουμε τους ελέγχους στις τράπεζες όπου οι καταγγελίες των εργαζομένων πέφτουν βροχή, όπως και στις εταιρείες τηλεπωλήσεων. Περιμένουμε τους ελέγχους και τα αυστηρά πρόστιμα σε όσες εταιρείες διανομής δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους που πλέον έχουν μετατραπεί ίσως σε μία από τις πιο κρίσιμες επαγγελματικές ομάδες βοηθώντας εκατομμύρια συνανθρώπους μας να επιβιώσουν. Μάθαμε τα πρόστιμα για τους πολίτες που δεν σέβονται την ατομική τους ευθύνη. Τα πρόστιμα για αυτούς τους εργοδότες ποια είναι; Και ποιοι είναι;

#Μένουμε σπίτι και θα αναρωτιόμαστε γιατί αφού έκλεισαν τα ξενοδοχεία δεν προβλέφθηκε να επιταχθούν μερικά από αυτά έτσι ώστε οργανωμένα να τηρηθεί η απαραίτητη καραντίνα για όσους ήρθαν από το εξωτερικό και τώρα πέφτουν πρόστιμα ή αναζητούνται γύρω γύρω κατασπαταλώντας υλικούς και ανθρώπινους όρους.

#Μένουμε σπίτι αναλαμβάνοντας την προσωπική μας ευθύνη αλλά περιμένοντας από το κράτος στις διάφορες εκφάνσεις του, είτε κεντρικά είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, να αναλάβει δράση με ανακοίνωση συγκεκριμένου σχεδιασμού για την υποστήριξη των ευπαθών, των ηλικιωμένων και των οικονομικά ασθενέστερων, για την τροφοδοσία τους με φάρμακα και τρόφιμα, για να έχουν ελπίδα να επιβιώσουν. Τι κάνουν τα κοινωνικά παντοπωλεία, τι κάνουν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», πώς έχουν ενεργοποιηθεί και ενισχυθεί ανά Δήμο, πόσο καλύπτονται οι ανάγκες..

#Μένουμε σπίτι και θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε γιατί ενώ έπεφταν «βροχή» τα ρεπορτάζ για κάποιους «ανεύθυνους» που ευθύνονται με την «αντικοινωνική τους συμπεριφορά», λίγο πολύ, και για την αυστηροποίηση των μέτρων, (ασχέτως αν οι εικόνες ή τα στοιχεία έδειχναν συμμόρφωση των πολιτών σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία), το κράτος δεν έδωσε απευθείας μια πολύ καλή λύση: να κλείσει τα διόδια και να υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους στοιχειοθετημένους λόγους, όπως τώρα γίνεται με το χαρτί εξόδου από το σπίτι, και γιατί δεν έγινε το ίδιο με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες; Εικάζουμε θα ήταν άμεσο και αποτελεσματικότερο μέτρο.

#Μένουμε σπίτι και περιμένουμε εναγωνίως τα μέτρα υποστήριξης όσων δούλευαν «μαύρα» και τώρα είναι στον αέρα, όσων υποχρεώθηκαν σε παραίτηση και δεν αναγράφεται απόλυση, όσων η απόλυση δεν θα ισχύσει, όπως ειπώθηκε, τώρα, αλλά προφανώς θα ισχύσει αργότερα. Αλλά και όσων, πλέον, ζουν με τον εφιάλτη της μονομερούς μετατροπής της σύμβασής τους από τον εργοδότη τους «λόγω κρίσης κορονοϊού», μια διευκόλυνση προς τους εργοδότες που αναρωτιέται κανείς σε τι ωφελεί την μάχη κατά της πανδημίας.

#Μένουμε σπίτι περιμένοντας πότε θα κριθεί απαραίτητο άνθρωποι που δεν θα έχουν κανένα έσοδο ή ελάχιστα λόγω του βοηθήματος που δίνεται για δύο μήνες, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και γιατί δεν «παγώνει» αυτό μέχρι να περάσει η «μπόρα», όπως έγινε πχ στη Γαλλία.

#Μένουμε σπίτι περιμένοντας τα μέτρα, οικονομικά και πρακτικά, υποστήριξης όσων αναγκαστικά δεν μένουν σπίτι για να συνεχίσει να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία: των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετς, των εργαζομένων στους Δήμους, στο Δημόσιο Τομέα ευρύτερα, των κούριερ και του ΙΑΤΡΙΚΟΥ και ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ προσωπικού.

#Μένουμε σπίτι γιατί το επιτάσσει η αγάπη μας για το συνάνθρωπο, τον ευπαθή, το γιατρό και το νοσηλευτή που δίνει τιτάνια μάχη τώρα.

#Μένουμε σπίτι αλλά δεν κλείνουμε το στόμα μας ούτε το μυαλό μας. Γιατί όπως είπε και ο πρωθυπουργός το Σύνταγμα προβλέπει ότι για λόγους Δημόσιας Υγείας μπορεί να ληφθούν μέτρα που μπορεί να παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα, αλλά τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτά όσων έκαναν βόλτα ανεύθυνα. Δεν μπορεί να καταδικάζονται μόνο αυτοί. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταδικάζεται και ο εργοδότης που τώρα παίζει με τη ζωή των εργαζομένων του, ο εργοδότης που εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να συμπιέσει προς τα κάτω μισθούς και να μετατρέψει σε δούλους τους εργαζόμενους, να καταδικάζονται οι πολιτικές που διέλυσαν το Σύστημα Υγείας που όλοι τώρα θυμήθηκαν (όπως και τους γιατρούς με χειροκροτήματα) και να ανατρέπονται στην πράξη.

#Μένουμε σπίτι και παλεύουμε με όλη μας τη δύναμη για να σωθούν οι συνάνθρωποί μας, να εισακουστούν οι γιατροί μας, να επιβιώσουν όλοι οι συνάνθρωποί μας στις δύσκολες, οικονομικά, μέρες που έρχονται, αλλά και για να βρεθούμε, μόλις τελειώσει όλη αυτή η τρομακτική περιπέτεια, απέναντι σε όλους όσοι μας ζάλισαν με το «αόρατο χέρι της αγοράς», που τώρα μας σκοτώνει, και όλους όσοι τώρα «ανακάλυψαν» το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να το ξεχάσουν αμέσως μετά την μπόρα και θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τη διεκδίκηση της ζωής μας εντοπίζοντας πάντα κάποιο..αξιόπιστο λόγο. Γιατί όποιος αναλαμβάνει ευθύνες, έχει και δικαιώματα και απαιτεί ν’ αναλάβουν και οι άλλοι.  Και το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο.