Μαθήματα Σωματικού θεάτρου

Κάθε Πέμπτη, στη Δραματική Σχολή "ΑΡΧΗ", με τον Γιώργο Μπακαλό

| 19/01/2015

Το σωματικό θέατρο αρχίζει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης και έρευνας των σύγχρονων performer. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα βρίσκει τη δική του δύναμη και τρόπο να εκφράσει ό,τι ακριβώς αισθάνεται ο καθένας και η καθεμία από μας. Κάτι σαν…ψυχανάλυση μέσω της κίνησης… Ο Γιώργος Μπακαλός είναι ένας ηθοποιός και δάσκαλος με πολλά χρόνια εμπειρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό γύρω από το σωματικό θέατρο και από τους πλέον κατάλληλους στο να μας μεταδώσει κάτι από όλο αυτό το ταξίδι… Τα μαθήματα ξεκινούν. Και απευθύνονται σε ανθρώπους με μεγαλύτερη ή ελαχιστότατη σχέση με την κίνηση και το θέατρο…

unnamed (1)

Το μάθημα έχει ως στόχο, μέσα από εκτενείς ασκήσεις, και την έντονη σωματική κίνηση, να συνδεθεί ο ηθοποιός με το κέντρο του, δηλαδή το συναίσθημα, ανακαλύπτοντας το προσωπικό ύφος και τεχνική του τόσο στο επίπεδο της κίνησης, όσο και στο επίπεδο απόδοσης ενός θεατρικού κειμένου. 

Με την απελευθέρωση του πνεύματος από στερεοτυπικά μοντέλα και κλισέ, την ελευθερία του σώματος σε οποιαδήποτε μορφή κίνησης, την ευχαρίστηση που νιώθει το σώμα μας όταν αυτόνομο ακολουθεί αυτό που θέλει, το γείωμα της φωνής και του λόγου, θα οδηγηθούμε στο να κατανοήσουμε πώς η απόδοση  ενός θεατρικού κειμένου μπορεί να συντονιστεί με την κίνηση και να επαναλαμβάνεται με ειλικρίνεια, βάθος και προσωπικό αντίκρισμα. Τα μάθημα χαρακτηρίζεται από πολύ «παιχνίδισμα», εκκεντρικότητα, και χώρο προσωπικής δημιουργίας.

Το ύφος των μαθημάτων αποτελείται από μια σύνθεση διαφορετικών τεχνικών που προσεγγίζουν την θεατρική απόδοση σε σχέση με την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα κάθε ηθοποιού και σε άμεση συνάρτηση με την εξέλιξή του μέσα από την προσωπική έρευνα και την ομαδική εμπειρία.

Οι αναφορές του μαθήματος έχουν σχέση με αυτές του σωματικού θεάτρου της ανατολικής Ευρώπης και, πιο συγκεκριμένα, παίρνει ερεθίσματα από τους Tadeusz Kantor, Jerzy Grotowsky, την αμερικανική πολιτισμική θεατρική ομάδα Pocha Nostra και την δουλειά τους για επαναστάτες καλλιτέχνες, τον χορό Βutoh ως προς την θεατρικότητά του και την εσωτερική του ενάργεια, και το πειραματικό Αγγλικό Θέατρο, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την ομάδα Forced Εntertainment. 

unnamed2

Πέμπτη 17:30 – 19:30,  Μιχαήλ Βόδα 13 (Δραματική σχολή ¨ΑΡΧΗ¨)

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  213 0291889,  6942898294

Κόστος: 10 ευρώ το μάθημα – 30 ευρώ το μήνα

Εισηγητής Γιώργος Μπακαλός – Δημιουργός , Περφόρμερ

Ο Γιώργος είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «ΑΡΧΗ» και κάτοχος διπλώματος μάστερ από το πανεπιστήμιο Μπρουνέλ του Λονδίνου (Brunel University of London) με θέμα την συμβιωτική σχέση ψηφιακής τεχνολογίας και περφόρμανς (MA Digital Performance). Είναι, επίσης, μέλος της ερευνητικής ομάδας DAB LAB με έδρα το Λονδίνο.

Έχει εργαστεί επαγγελματικά ως ηθοποιός, περφόρμερ, και σκηνοθέτης σε περισσότερες από 20 διαφορετικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με ομάδες  όπως τους La Fura Dels Baus, Argilla, Para Active theatre company, Reza Aramesh, Stelarc, Johannes Birringer,  Sensa Tempo και άλλους.