ΚΟΜΙΚ: Μαριάννα, η Βρωμόστομη

Μερικοί άνθρωποι είναι συνεχώς τσαντισμένοι... Και έχουν τους λόγους τους!

| 25/02/2015

Όποιος είχε την τύχη να γνωρίζει κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα και απόκρυφα μέρη του ελληνικού διαδικτύου, σίγουρα είχε πέσει πάνω στη Μαριάννα το προηγούμενο διάστημα.

Ένα κόμικ, ένας χαρακτήρας της εποχής της κρίσης, μια εργαζόμενη, μια γυναίκα, μια σερβιτόρα που κουράστηκε να είναι χαμογελαστή με τα σκληρά και αδιάφορα αφεντικά της ή με τους άλλοτε προκλητικούς και άλλοτε ανυποψίαστους πελάτες της.

O Νάσος Βασιλακάκης είναι ένας νέος δημιουργός, κομίστας και illustrator, από αυτούς που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντός χιλιάδων οικονομικών αντιξοοτήτων της εποχής. Χωρίς εγγυημένο εισόδημα, εκδότες που να στηρίζουν ή κάποια άλλη στοιχειώδη προϋπόθεση, αντιμετωπίζει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νέοι δημιουργοί ειδικά σε πεδία όπως οι εικαστικές τέχνες, ο κινηματογράφος κ.α.

Αυτή η πλευρά είναι που μάλλον τον οδήγησε πέρα από τις άλλες (πιθανόν πιο έντονα συνδεδεμένες με τον βιοπορισμό αντίστοιχες ασχολίες του), να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό κόμικ. Από το 2012 λοιπόν δημιουργεί με περιοδικότητα και αρκετή συνέπεια την χιουμοριστική, κοινωνικά προβληματισμένη και έντονα πολιτική σειρά: «Μαριάννα η Βρωμόστομη».

Η Μαριάνα όμως μεγάλωσε, ωρίμασε και ήρθε επιτέλους η ώρα να εκδοθεί. Με όλο το υλικό που ανέβαινε στο http://bigmouthmarianna.blogspot.gr/ από το 2012 έως το 2014, με έξτρα αδημοσίευτο υλικό και πέντε καινούρια επεισόδια των τελευταίων εξελίξεων, η Μαριάννα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πυγμαλίων και αποζητεί εκτός του μπαρ στο οποίο δουλεύει, να βρεθεί και στη βιβλιοθήκη σας…

Με την πρώτη ματιά και στη βάση όσων σημειώσαμε και παραπάνω, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η Μαριάννα δεν είναι μόνο “παιδί” του δημιουργού της, αλλά και φίλη του, συνομήλικη, παιδί της γενιάς του, της πάλαι ποτέ γενιάς των 700 ευρώ. Αυτής που βέβαια έπεσε στα 340 -και κατεβαίνουμε- ευρώ. Αυτής που έμαθε να ζει με μόνιμη συνθήκη την ανασφάλεια, την παροδικότητα, το βεβαιωμένο διαζύγιο με την προσδοκία της μόνιμης και αξιοπρεπούς δουλειάς.

mariana3

Φοιτήτρια και σερβιτόρα σε μαγαζί με “υψηλή πελατεία”. Ο χαρακτήρας της οξύς και τραχύς, η εργασιακή της συμπεριφορά όχι η ενδεδειγμένη, αλλά επιθετική προς τους πελάτες και το αφεντικό της, με τσαγανό και θράσος. Παρ’ ότι λοιπόν “αποφασίζει να συγκρουστεί ανοιχτά με όλους και όλα”, το αφεντικό της δεν τη διώχνει καθώς διαπιστώνει πως η αυθάδεια της μετατρέπεται σε ατραξιόν του μαγαζιού, διότι “σε αρκετούς πελάτες αρέσει να βλέπουν τους άλλους να ταπεινώνονται μπροστά τους”. Έτσι η Μαριάννα παρότι συγκρούεται με την πραγματικότητα που την περιβάλλει, δεν καταφέρνει να απεγκλωβιστεί από αυτή. Αφού η τελευταία φαίνεται να έχει πολλά περιθώρια ακόμη στο να την ενσωματώνει και να μετατρέπει σε θέαμα, εμπόρευμα και κέρδος ακόμη κι αυτή την αντίδρασή της.

mariana 2

Παρόλα αυτά,“η κατάσταση στο μαγαζί δεν αργεί να εκτροχιαστεί, καθώς αφεντικό και Μαριάννα συνειδητοποιούν όλο και πιο έντονα πως βαδίζουν με αντίπαλη φορά πάνω σε τεντωμένο σχοινί.”Και κάπως έτσι ο αναγνώστης μπορεί να απολαύσει την σύγκρουση της Μαριάννας με μεγαλοδημοσιογράφους, εφοριακούς, τραπεζίτες, πολιτικούς, ακόμη και χρυσαυγίτες. Αφού το φαντασιακό περιβάλλον του μαγαζιού που δημιουργεί ο Νάσος Βασιλακάκης αποτελεί στην ουσία μία μικρογραφία της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής, με ένα παραπάνω focus στους υψηλούς παράγοντες που τη συγκροτούν και την ελέγχουν. Μαζί με τα ψέμματά τους, την υποκρισία και την αλαζονεία που τους χαρακτηρίζει.

Οι φαρμακερές ατάκες, τα αστεία, οι γεμάτες ένταση γκριμάτσες και οι μίνι προκηρύξεις που πολλές φορές βγάζει ο λόγος της Μαριάννας, θα κάνουν ευχάριστη παρέα σε όλους όσους έχουν λόγους να είναι τσαντισμένοι με τον κόσμο μας και την σκληρή εργασιακή καθημερινότητά του. Ειδικά σε όσους έχουν δουλέψει ή δουλεύουν ακόμη στον χώρο του επισιτισμού/ τουρισμού / ψυχαγωγίας. Και ακόμη πιο ειδικά στις γυναίκες που έχουν πλαισιώσει και πλαισιώνουν αυτόν τον κλάδο και που ανάμεσα σε όλα τα άλλα είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν τους άγραφους μεν, πανίσχυρους δε, σεξιστικούς κανόνες που προκρίνουν το να πρέπει να είναι χαριτωμένες και ευγενικές ακόμη και με τους παντελώς αγενείς, πρόσχαρες και ανεκτικές ακόμη και με τους πλέον ηλίθιους / προσβλητικούς…

Για όλους αυτούς και για άλλους τόσους λόγους λοιπόν, πιστεύω ότι αξίζει να ψάξετε την Μαριάννα και στο κοντινό σας βιβλιοπωλείο. Αλλά και όταν την δείτε στο πρόσωπο μιας άλλης ή ενός άλλου στο μπαρ που συχνάζετε να της φερθείτε με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και σεβασμό…

mariana

Info

Κείμενα & σχέδια: Νάσος Βασιλακάκης
Εκδόσεις: Πυγμαλίων
Διαστάσεις: 15,6 x 24 cm
Σελίδες: 80
Τιμή: 10 €
ISBN: 978-960-87843-4-5

Για περισσότερες πληροφορίες, για ενίσχυση και παραγγελίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαριάνα μέσα από τη σελίδα της στο facebook.