Μεξικό: Αίμα σε υπαίθρια αγορά στον «βωμό» του κέρδους

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε χριστουγεννιάτικη αγορά πυροτεχνημάτων

| 21/12/2016

Σε «σφαγείο» μετατράπηκε υπαίθρια αγορά πυροτεχνημάτων στο Μεξικό, με έναν πρώτο προσωρινό απολογισμό να αναφέρει τουλάχιστον 31 ανθρώπους νεκρούς και πάνω από 70 τραυματίες.

Η τραγωδία στην Τουλτεπέκ, 32 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, συνέβη ενώ η αγορά ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενόψει των γιορτών.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές πανικού, που ακολούθησαν μετά τις εκρήξεις.

%ce%bc%ce%b5%ce%be%ce%b9%ce%ba%ce%bf2

«Βρισκόμασταν κοντά στις τουαλέτες όταν ακούστηκε μια έκρηξη από τον τελευταίο πάγκο. Στη συνέχεια, ακολούθησε σειρά διαδοχικών εκρήξεων και πολλοί άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος. Άλλοι ξεκίνησαν να τρέχουν. Ο χώρος γέμισε τούβλα και τσιμέντο».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας,13 παιδιά νοσηλεύονται με σοβαρότατα εγκαύματα το 90% του σώματός τους σε νοσοκομείο στο Τέξας.

Σχεδόν το σύνολο των πάγκων καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας θεωρούνται ως πιθανότερη αιτία των εκρήξεων, αν και αναφέρεται ότι η αγορά είχε «ελεγχθεί» τον περασμένο μήνα και δεν είχαν διαπιστωθεί παρατυπίες.

Το τοπικό συνδικάτο των εμπόρων, με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαίωνε ότι η αγορά είναι η ασφαλέστερη στην Λατινική Αμερική και ότι οι πάγκοι είναι «τέλεια σχεδιασμένοι» για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αρχές δεσμεύονται ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζουν οι έμποροι, είναι η τρίτη φορά φορά την τελευταία δεκαετία που συμβαίνει ανάλογο περιστατικό στην ίδια αγορά.

%ce%bc%ce%b5%ce%be%ce%b9%ce%ba%ce%bf3

Το 2005, είχαν τραυματιστεί δεκάδες άτομα και είχαν προκληθεί μεγάλες καταστροφές, γεγονός που οδηγεί σε εύλογες διαπιστώσεις για το κατά πόσο και πώς «τηρούνται» τα μέτρα ασφαλείας στο Μεξικό – και μάλιστα σε υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές με αποκλειστικό σκοπό το γρήγορο κέρδος από τον φτωχό, επί το πλείστον, κόσμο – και πώς λαμβάνονται τα σχετικά πιστοποιητικά ασφαλείας από τις αρμόδιες αρχές…

Πηγή: ΑΠΕ, euronews.com