Η διαδήλωση βάφτηκε με αίμα...

Η αστυνομία της Οαχάκα έριξε στο «ψαχνό» εναντίον διαδήλωσης εκπαιδευτικών

| 20/06/2016

Στο «ψαχνό» έριξε η αστυνομία στο Μεξικό εναντίον διαδήλωσης εκπαιδευτικών, φοιτητών και σπουδαστών στην Οαχάκα (νότος) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται από 53 έως και πάνω από εκατό.

Η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά στις αντιδραστικές μεταρρρυθμίσεις της κυβέρνησης του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο στην εκπαίδευση, οι οποίες, με το πρόσχημα των «προϋποθέσεων» στις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, ανοίγουν την πόρτα για μαζικές απολύσεις.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους και η αστυνομία, με την γνωστή δικαιολογία της «αυτοάμυνας»(!)… άνοιξε πυρ, βάφοντας – για μια ακόμη φορά – στο αίμα την αντίσταση του μεξικανικού λαού. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μεταξύ της… «αμυνόμενης» αστυνομίας δεν καταγράφηκε ούτε ένας τραυματισμός!

Κυνικός αλλά και αποκαλυπτικός ήταν ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Μεξικού, Ενρίκε Γκαλίντο, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι «αυτού του είδους οι ριζοσπαστικοποιημένες διαμαρτυρίες γενούν βία»! Δήλωση η οποία, όχι μόνο επιχειρεί να εμφανίσει τα θύματα ως θύτες, αλλά καθιστά και σαφές, ότι η αιματηρή καταστολή θα συνεχιστεί.

Αναλόγως, ο κυβερνήτης της Οαχάκα, Γκαμπίνο Κούε, είπε ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρής ηλικίας και μόνο δύο συνδέονταν με το συνδικάτο των εκπαιδευτικών. Ουσιαστικά καλύπτει την δολοφονική επίθεση της αστυνομίας προσπαθώντας να εμφανίσει τα θύματα ως «ξένα» προς την εκπαιδευτική κοινότητα, λες και αυτό έχει την παραμικρή σημασία ακόμη κι αν ήταν αλήθεια.

Αλλωστε, ο λαός της χώρας έχει πολύ πικρή πείρα από το τί σημαίνει κρατική καταστολή. Τον Σεπτέμβρη του 2014 περισσότεροι από 100 φοιτητές του Κολλεγίου Ραούλ Ισίντρο Μπούργος για δασκάλους, στην πόλη Τίξτλα της επαχίας Γκερέρο, ξεκίνησε για την Ιγουάλα προκειμένου να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία για τις κυβερνητικές πρακτικές χρηματοδότησης και προσλήψεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στηρίζει τα αστικά κολλέγια και όχι τα επαρχιακά. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το συγκεκριμένο κολλέγιο όπως και άλλα 16 επαρχιακά κολλέγια, θεωρούνται προπύργια της αριστεράς με έντονη κινηματική δράση, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην μεξικανική επανάσταση πριν από περίπου ένα αιώνα και συνεχίζουν να τιμούν την παράδοσή αυτή.

Στόχος των φοιτητών ήταν να διακόψουν σχετική εκδήλωση στην Ιγουάλα για να προβάλλουν τα αιτήματά τους.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στους φοιτητές και στους αστυνομικούς, λίγο έξω από την Ιγουάλα. Η εκδοχή της αστυνομίας είναι ότι οι φοιτητές προσπάθησαν να κρατήσουν ομήρους πολίτες μέσα σε τρία λεωφορεία και ακολούθησε πανδαιμόνιο με τις σφαίρες να πέφτουν σαν το χαλάζι. Τουλάχιστον τρεις φοιτητές αλλά και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν τις ώρες που ακολούθησαν στην ευρύτερη περιοχή, με τον έναν φοιτητή να φέρει σημάδια από φρικτά βασανιστήρια (του είχαν βγάλει τα μάτια και σχεδόν του είχαν γδάρει το πρόσωπο). Μετά από λίγες ώρες, στο σημείο των συγκρούσεων, με δημοσιογράφους που είχαν σπεύσει να καλύψουν τη διαδήλωση, μίλησαν αρκετοί φοιτητές που κατήγγειλαν την απαγωγή από την αστυνομία και την συναλλαγή με το καρτέλ, χωρίς να ξέρουν όμως, που βρίσκονται οι υπόλοιποι συμφοιτητές τους. Συνολικά 43 νεαροί αγνοούνταν.

Περισσότερα ΕΔΩ.