Μεξικό: Ξεχείλισε η κοινωνική οργή από τις αυξήσεις στα καύσιμα...

...προς όφελος των πολυεθνικών της ενέργειας

| 05/01/2017

Με κλείσιμο δρόμων κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εξαγριωμένων Μεξικανών από την διψήφια (20%!) αύξηση στην τιμή της βενζίνης, από την αρχή του χρόνου. Η «φαραωνική» αυτή αύξηση ήταν η πικρή σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της κοινωνίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την φτώχεια, τον συνεχόμενο πληθωρισμό και τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά, στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Το κράτος απαντά με καταστολή που έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, ανταποκρινώμενη με προθυμία στην απαίτηση της Εμπορικής Ένωσης του Μεξικού (ANTAD) που ζήτησε από τις τοπικές κι ομοσπονδιακές αρχές να αντιμετωπίζουν άμεσα την κατάσταση, λέγοντας ότι 79 καταστήματα λεηλατήθηκαν και 170 δρόμοι αποκλείστηκαν από τους διαδηλωτές.

Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, διαδηλώσεις σημειώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου στους δρόμους του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος και πολλών πόλεων, ενώ αποκλεισμοί δρόμων και πρατηρίων καυσίμων καταγράφηκαν την Δευτέρα. Η οργή αυξάνεται στη χώρα, η οποία αν και πετρελαιοπαραγωγική, εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει.

Η «Ναυτεμπορική» σημειώνει ότι η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου κατά 20,1% και αυτή του πετρελαίου ντίζελ κατά 16,5%. Από τη 18η Φεβρουαρίου και μετά το πλαφόν των τιμών πώλησης που ορίζει η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά.

«Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία απορρύθμισης της αγοράς των καυσίμων, η οποία αρχικά προβλεπόταν να γίνει το 2018, αλλά τελικά η μεξικανική κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει έναν χρόνο νωρίτερα.

»Η αύξηση των τιμών των καυσίμων εντάσσεται στη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας τόνωσης του τομέα του πετρελαίου.

»Ο Νιέτο υπέγραψε τον Αύγουστο του 2014 μια μεταρρύθμιση που χαρακτηρίστηκε τότε ιστορική, τερματίζοντας το κρατικό μονοπώλιο έπειτα από 80 χρόνια κι ανοίγοντας τον τομέα σε ξένες ιδιωτικές εταιρείες.».