Μετά τα γκλομπς και τα χημικά στα έδρανα των κατηγορουμένων

Αυτεπάγγελτες διώξεις για όσους διαμαρτύρονται κατά των πλειστηριασμών

| 21/12/2017

Με αυτεπάγγελτη δίωξη θα απειλούνται πλέον όσοι παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η τροπολογία ήρθε ενώ για μία ακόμη φορά έπεφτε ξύλο και χημικά σε διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο στην Λουκάρεως όπου, σε αντίθεση με πριν από λίγες εβδομάδες, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να κλείσουν κάθε πρόσβαση προς το κτίριο τοποθετώντας ακόμη και κλούβες σε διάφορα σημεία.

Με βάση την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα, θα ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους διαταράσσουν την «απρόσκοπτη και εύρυθμη» διενέργεια πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Μάλιστα, θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης (τουλάχιστον 3 έως 6 μηνών) όσοι εισέρχονται και παραμένουν σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών «διακόπτοντας ή διαταράσσοντας» την ομαλή διεξαγωγή τους.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη «ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη» συμβολαιογράφων ή  υπάλληλων που διενεργούν πλειστηριασμούς. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε αίτημα των ίδιων των συμβολαιογράφων προς την κυβέρνηση καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύονται από τους προπηλακισμούς που δέχονταν όλο τον τελευταίο καιρό.

Για αντιλαϊκό «κατήφορο χωρίς τελειωμό» κάνουν λόγο συλλογικότητες και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης καθιστώντας σαφές ότι η χρήση τέτοιων κατασταλτικών μέτρων δεν πρόκειται να κάμψει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών ενώ αντίθετα η ίδια η λήψη μέτρων αποδεικνύει ότι οι πλειστηριασμοί στρέφονται κατά της λαϊκής κατοικίας και γι αυτό προκαλούν φόβο οι αντιδράσεις του κόσμου.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για «κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» που «δεν έχει τελειωμό». «Μετά την τροπολογία για την απεργία, τώρα με ένα ακόμη αυταρχικό, αντιδραστικό μέτρο, προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη δράση και τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, να τρομοκρατήσει και να φοβίσει όσους αντιστέκονται σ’ αυτή την πολιτική.

»Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, με την αυτεπάγγελτη δίωξη, στην ουσία ανοίγουν το δρόμο για να ενισχυθεί η κρατική βία και αυθαιρεσία. Είναι προπομπός συνολικότερης επίθεσης ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις, που όπως φαίνεται έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Αποδεικνύεται ότι οι πλειστηριασμοί στρέφονται απέναντι στη λαϊκή κατοικία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει τα μέτρα της.

»Το ότι και αυτό το αυταρχικό μέτρο έρχεται με εκπρόθεσμη τροπολογία της τελευταίας στιγμής δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη. Είναι βαθιά γελασμένοι, όμως, όσοι νομίζουν ότι με τον αυταρχισμό, με την επαναφορά του δόγματος “νόμος και τάξη” σε συριζαίικη εκδοχή θα βάλουν στο γύψο τη λαϊκή πάλη, που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα απέναντι στην πολιτική τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε αυταρχισμό και αποδεικνύεται η πλέον πιστή συνεργάτης των δανειστών και αυτή που ασθμαίνως και με κάθε τρόπο προσπαθεί να υλοποιήσει τις επιλογές τους».

Για τα επεισόδια της Τετάρτης στο Ειρηνοδικείο αναφέρει πως «επαναλήφθηκαν οι ίδιες σκηνές που είδαμε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, το Νοέμβριο, με ρίψη χημικών ενάντια στους διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών, οι οποίοι διαδήλωναν για να σταματήσουν πλειστηριασμό διαμερίσματος ιδιώτη 113,5 τ.μ. από μεγάλη εταιρεία, για πραγματική οφειλή 3.000 ευρώ, που με τους τόκους έφτασε 12.700 ευρώ!!

»Ο αυταρχισμός με χημικά προστίθεται και στις νομοθετικές παρεμβάσεις, που κάνει η κυβέρνηση, όπως η ν-τροπολογία, που κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 20/12 σύμφωνα με την οποία η αντίσταση μετατρέπεται σε ιδιώνυμο αδίκημα και τιμωρούνται με φυλάκιση, όσοι διαμαρτύρονται και αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών των λαϊκών περιουσιών», αναφέρει μεταξύ άλλων στην καταγγελία της η ΛΑΕ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε ότι η αποτροπή του ξεπουλήματος της λαϊκής κατοικίας αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα και τιμωρείται αυτόματα με τρεις μήνες και πάνω, φυλάκιση».

«Μετά την κινητοποίηση των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών, τις διώξεις εναντίον πρωτοπόρων του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, αφού χρησιμοποίησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, ήρθε τώρα η σειρά της σχεδόν αυτόματης ποινής ‘’για λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος’’ και ‘’μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος’’, όπως θρασύτητα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της (ν)τροπολογίας».

»Μετά τις απόπειρες για περιστολή του απεργιακού δικαιώματος, έρχεται τώρα ένα ευρωχουντικής σύλληψης νομοθέτημα. Ας το ακούσουν καλά ο Κοντονής, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ που στηρίζει τους πλειστηριασμούς, αλλά και τα κάθε λογής κοράκια και συμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι τη λαϊκή κατοικία: ‘’Υπέρτερο συμφέρον’’ είναι το δίκιο των εργαζόμενων και όχι το ‘’δίκιο των θεσμών’’ και του κεφαλαίου, των τραπεζών και των καπιταλιστών», καταλήγει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Με πληροφορίες από news247.gr, presspublica.gr