Μεταξύ ανθρώπων. Στέφανος Ξένος, Εκδόσεις Πάπυρος

14 διηγήματα μεταφέρουν τη φωνή σημαδιακών μορφών του μύθου, της ιστορίας, της λογοτεχνίας

| 23/04/2015

cover_xenosΜεταξύ ανθρώπων. Στέφανος Ξένος, Εκδόσεις Πάπυρος

Ο Στέφανος Ξένος αποδεικνύει κάτι σημαντικό με αυτή τη συλλογή διηγημάτων: Τίποτα δεν είναι νεκρό. Άψυχο. Οι δρόμοι έχουν τη δική τους ιστορία. Τα δέντρα «λένε» ιστορίες όταν μυρίσουμε τα φύλλα και το άρωμα τους που ταξιδεύει με την πνοή του ανέμου. Αυτό δεν εντάσσεται σε καμία επιστήμη. Δεν έχει να κάνει με πειράματα και αποδείξεις. Το αξίωμα της αιώνιας ζωής αφορά στο παρελθόν. Τον χρόνο. Αυτόν που κουβαλά σκέψεις, ιδέες, στοχασμούς, χαρισματικούς ανθρώπους. Το δώρο του σε μας είναι η κοινή μνήμη. Ο Στέφανος Ξένος την παρουσιάζει μέσα από 14 αφηγήσεις. 

Η φαντασία και η ευρηματικότητά του συνδυάζονται στη φωνή σημαδιακών μορφών του μύθου, της ιστορίας, της λογοτεχνίας. Πώς θα ήταν αν ακούγαμε σήμερα τον Διάβολο που εκδιώχθηκε από τον Παράδεισο; Τι θα μας έλεγε ο Διογένης ο Κυνικός; Δεν θα είχε ενδιαφέρον να «ακούσουμε» τη σκέψη του Ιαβέρη, του διώκτη του Γιάννη Αγιάννη; Αυτές κι άλλες μορφές αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο και μεταφέρουν κάτι από τη σοφία και τα βιώματα τους.

Το στοιχείο που κάνει το βιβλίο ξεχωριστό είναι η αίσθηση ρεαλισμού. Ο συγγραφέας καταφέρνει να βάλει το παρελθόν στο παρόν. Οι ήρωές του κινούνται κάτω από λεπτό πέπλο διακριτικότητας. Οι ιστορίες τους θα μπορούσαν να ανήκουν σε σημερινούς ξεχωριστούς ανθρώπους. Ο Στέφανος Ξένος τους έχει αποβάλλει το λαμπρό ένδυμα της αναγνώρισης. Τους μεταφέρει στο χαρτί απλούς και τόσο οικείους.

Το «Μεταξύ ανθρώπων» κάνει ορατή τη λεπτή κόκκινη γραμμή που πάλλεται ανάμεσα στο άυλο και το υλικό. Εμφανίζει το πνεύμα σε όλο το μεγαλείο της ταπεινότητας του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις