Με αφορμή μια Νέα Σμύρνη

| 07/03/2021

Όποιος σκέφτεται πως δεν θα έχει μπλεξίματα αν δεν μπλέξει με την αστυνομία, ας σκεφτεί καλύτερα ότι θα μπλέξει, ούτως ή άλλως, αυτή μαζί του.

Η επιλογή της να ασκεί ανοιχτά και κυρίως δημόσια φόβο και πόνο στο νου και στο σώμα των ανθρώπων, είναι μια συστηματική και σχεδιασμένη επιλογή.

Το κράτος και η εξουσία του τρομοκρατείται μπροστά στο ενδεχόμενο σοβαρών λαϊκών αντιδράσεων. Γνωρίζοντας ότι η πολιτική του, αργά ή γρήγορα, θα του γυρίσει μπούμπερανγκ, προσπαθεί με κάθε τρόπο, εκ των προτέρων, να οχυρωθεί.

Αυτός ο «κατήφορος» προς τον ακραίο καθημερινό αυταρχισμό, καθόλου συμπτωματικός και καθόλου τυχαίος, δεν έχει να ζηλέψει, κατά αναλογία, από τη ναζιστική, χιτλερική αντίληψη περί κράτους όπου η, από πλευρά του, άσκηση βίας κατά πολιτών θεωρείται δικαίωμα, προτέρημα, ακόμη και ευχαρίστηση.

Το κράτος ορίζεται όλο και συχνότερα, όλο και πιο δημόσια αυτό που ακριβώς πάντα ήταν και είναι: ένας φορέας, ένας θεσμός υπεράνω πάντων, ανθρώπων και νόμων.

Η ιστορία που γράφεται ακριβώς την στιγμή που μιλάμε, έχει ωστόσο κάτι το ιδιαίτερο: Το κράτος χτίζει μαζικά την ιδεολογία του, το φαντασιακό του, το φετίχ του, και την πρακτική του. Δεν θέλει να κρυφτεί.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες της άσκησης βίας του θέλει να κυκλοφορούν δημόσια και ελεύθερα. Μέχρι η “εξαίρεση” να γίνει καθεστώς. Μέχρι το καθεστώς να γίνει συνηθισμένη και μπανάλ καθημερινότητα. Μέχρι να αναπτύξει, εκ νέου, το “κοινωνικό αυτοματισμό”.

Όπου ένστολοι και πολιτικώς ντυμένοι, όπου χωροφύλακες και Γκοτζαμάνηδες** θα μπορούν να τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό μέσα και έξω από τις πόρτες του σπιτιού του.

Το κράτος σπέρνει επίσημα τη νέα φασίζουσα καπιταλιστική πραγματικότητα ως κυρίαρχη αντίληψη στο μυαλό όλων μας.

Προσπαθεί να την αποδεχτούμε όλοι: παθητικά μέσω του φόβου και ενεργητικά μέσω του ξύλου.

*Με, τελευταία χρονικά, αφορμή μια κυριακάτικη καθημερινότητα σε πλατεία της Νέας Σμύρνης.
**Γκοτζαμάνης, λούμπεν οδηγός του τρίκυκλου που δολοφόνησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη υπό την προστασία και το άγρυπνο βλέμμα της ελληνικής αστυνομίας.

Γεννημένος το 1984 στην Λάρισα, εγκλωβισμένος για κάποια χρόνια στην Ιταλία, αντί να μάθει να ξυπνάει στις αίθουσες δικαστηρίων έμαθε να βρίσκεται στις αίθουσες κινηματογράφου καθώς και πίσω από φωτογραφικές μηχανές. Έκτοτε γράφει για ταινίες και για σινεμά (καθώς και για ό,τι άλλο σκέφτεται) και φωτογραφίζει για φωτορεπορτάζ και για ευχαρίστηση. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).